– Vi hadde en times samtale som ikke var det minste interessant, og tenkte at ham hører vi aldri noe mer om

Tekst
Foto
Risør

En gang forbarmet Victor D. Norman seg over George Bush senior.

En gang forbarmet Victor D. Norman seg over George Bush senior.

NHH-professoren er pipeløs. Det er meget forbausende. Hans gamle og ytterst kledelige varemerke, kanskje en rest av skipperdrømmen eller en rekvisitt fra åndslivet i Amerika, ble skrotet da Victor D. Norman måtte slutte å fyre opp snadden på møter.

Hendene vet stadig ikke helt hva de skal bestille uten pipen.

Fakta: Victor Danielsen Norman

Født 24. juli 1946, i Risør.

Sivilstatus Gift med SSB-sjef Christine B. Meyer. Tre barn.

Stilling Professor ved NHH.

Bakgrunn Yale University og Massachusetts Institute of Technology (MIT). Doktorgrad fra MIT i 1971 og ansatt ved NHH, hvor han senere har vært rektor. Arbeids- og administrasjonsminister i Bondevik II-regjeringen. Skrev «Theory of International Trade» (1980) med indisk-amerikanske Avinash Dixit, en bok som fremdeles brukes ved mange universiteter. Ry som briljant foreleser, elsket av studentene. Har stått bak store forskningsprosjekter om effektivisering og omstilling.

Aktuell Skriver Risørs byhistorie. Fyller 70 år søndag.

– Jeg er aldeles ubrukelig i alt som har med sport å gjøre. Min beste plassering var da jeg som gutt ble nummer syv i et hopprenn. Det hører med til historien at antall gutter som ikke falt, var syv.

Han er en mester i å bedrive koketterende selvnedskalering. Dessuten eksellerer han som tåkelegger. Han kan avlede og tilsløre som den mest durkdrevne spinndoktor. Den tørre, men oppriktig muntre latteren er ofte i bruk. Å, denne indre jubel! Denne fryden over presis retorikk og elegant ironi!

– Jeg datt i sjøen rett som det var. En gang jeg gikk over bryggekanten, spilte Frelsesarmeen på torget her borte, ingen hørte at jeg ropte om hjelp. Jeg var vel en fem–seks år, og ble heldigvis fisket opp av en gammel mann. Jeg har alltid vært en fryktsom natur. Som barn var jeg stadig redd for brann, jeg hadde en veldig skjev oppfatning av sannsynligheten for brann. Kanskje ikke så rart siden jeg vokste opp i et stort trehus. Jeg hadde fått det for meg at nye hus bare ble bygget hvis de gamle brant ned.