Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Narkokrig. Et ensemble av nesten bare meksikanske skuespillere tar plassen når motorsykkelgjengen «Mayans MC» går i narkokrigen på den amerikansk-meksikanske grensen.

Narkokrig. Et ensemble av nesten bare meksikanske skuespillere tar plassen når motorsykkelgjengen «Mayans MC» går i narkokrigen på den amerikansk-meksikanske grensen.

Brutalt om narkokrigen

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvor Dalan Vik publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

«Mayans MC» følger opp populære «Sons of Anarchy», men strever med å finne tone og tempo.

I «Mayans MC» figurerer et nesten spøkelsesaktig, lite samfunn på den meksikanske siden av grensen til California som har funnet sin egen måte å bekjempe de store narkotikakartellene på. De møter sine potensielle fiender i dyremasker og varsler om mulige inntrengere med en kjede av vakter som plystrer mykt fra skjulesteder i klippene som omgir dem. I denne lille ansamlingen av folk, barn og voksne, er alle berørt av en eller annen tragedie som har med den enorme narkotikaomsetningen å gjøre, og de bestemmer seg for å slå tilbake med samme mynt. De kidnapper et lite barn. Det er mer opprørende hvordan barnets familie diskuterer hendelsen, enn bortføringen i seg selv.

Liten utvikling

Alt som ellers foregår i «Mayans MC» føles som en distraksjon fra den historien som er verd å fortelle. Det er i alle fall lite i de to episodene som er lagt ut til anmeldelse som hinter om nyskapning eller videreutvikling av Kurt Sutters enormt populære «Sons of Anarchy». Det blir understreket at «Mayans MC» foregår post Jax Teller, hovedpersonen i «Sons of Anarchy», og man kan for så vidt godt følge motorsykkelgjengen Mayans uten å ha pløyd seg gjennom de syv sesongene av Sutters forrige serie.

Fakta: «Mayans MC»

USA 2018, skapt av Kurt Sutter og Elgin James for FX/HBO

Ti episoder à 60 minutter, slippes på HBO Nordic 5. september

Med JD Pardo, Clayton Cardenas, Danny Pino, Sarah Bolger, Edward James Olmos og flere

Mayans er et sidespor fra den opprinnelige serien; det var de som raidet våpenlageret til den rivaliserende motorsykkelbanden Sons of Anarchy ved seriens begynnelse, men senere sluttet de fred. Således gjør Sons of Anarchy en gjesteopptreden for å bistå Mayans under en voldsom skyteepisode på en kirkegård etter at ukjente landeveisrøvere har sabotert Mayans oppdrag for det såkalte Galindo-kartellet.

Serieelsker? Les flere anmeldelser her

Miguel Galindo (Danny Pino) er en universitetsutdannet narkobaron som frakter heroin over grensen ved hjelp av lakeier som Mayans MC. Men hovedpersonen i serien er Ezekiel (JD Pardo) – eller EZ som han kaller seg – nylig sluppet ut fra fengsel der han har sonet for en forbrytelse vi ikke riktig får taket på i løpet av de første episodene, og nå er han tatt opp som såkalt prospect i Mayans.

Ikke gå glipp av noe!

Få ukebrev med DN lørdags beste reportasjer og anmeldelser rett i innboksen.

Meld deg på her

Kjærlighetssorg

EZ er en pen ung mann som strever med fortiden, og furter en god del med trutmunn og nervøs fleksing av en veltrent overkropp. Vi får vite at han hadde et langt forhold til Miguel Galindos kone Emely (Sarah Bolger) før han ble arrestert, og det er naturligvis vondt å se henne lykkelig sammen med en annen. Men utover det er det uklart hvorfor sympatien skal ligge hos ham.

Det kan godt være at «Mayans MC» finner balansen bedre etter hvert; et ensemble bestående av nesten utelukkende skuespillere med meksikansk opprinnelse er spesielt nok i en amerikansk serie til at man i alle fall bør kaste et ekstra blikk på den.

Den følger ellers formelen med store følelser og sjokkerende voldsutbrudd akkompagnert av et lydspor fylt av rock, rap, knatrende Harley Davidson-motorer og smatrende skuddvekslinger. Det er til og med lagt inn små luker av forsøksvis humor, men serien bør nok sette seg litt før det faktisk er gøy.

Og så er det å håpe at det lille, spøkelsesaktige samfunnet får spille en større rolle etter hvert.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.