Etter fire års etterforskning har Økokrim ilagt DNO International og selskapets tidligere administrerende direktør forelegg på henholdsvis 20 og 1, 3 millioner kroner for markedsmanipulasjon i forbindelse med salg av aksjer til Den kurdiske selvstyreregjeringen (KRG). Begge bøtene er vedtatt.

- Markedsmanipulasjon begått av de børsnoterte selskapene selv, og deres øverste ledelse, er spesielt skadelig for den tilliten til aksjemarkedet som norsk næringsliv er avhengig av. ØKOKRIM ser derfor alvorlig på denne type saker, noe som gjenspeiles i størrelsen på boten DNO har vedtatt", sier førstestatsadvokat i Økokrim, Hans Christian Koss i en pressemelding.

Se også bildeserien:

Redusert bot
DNO nektet i september i fjor å vedta en bot for de samme forholdene på 27 millioner kroner. Boten er nå redusert med 5,7 millioner kroner og fordelt mellom selskapet og tidligere administrerende direktør Helge Eide personlig.

Oslo Børs har allerede bøtelagt DNO med 800.000 kroner for det samme sakskomplekset. DNO motsatte seg derfor opprinnelig å betale forelegget fra Økokrim, fordi selskapet mente dette i praksis ville være dobbel straff.

- Kjernen i saken for oss nå er at vi mener Økokrim ikke har mulighet til å gi oss denne boten, så lenge vi alt har betalt en bot til Oslo Børs på 800.000 kroner, opplyste DNO til DN i september i fjor.

Les mer: DNO nekter å betale bot på 27 millioner kroner

Redusert bot skyldes ikke at de faktiske forholdene er endret.

- Reduksjonen av forelegget skyldes at det er gått unødvendig lang tid, sier Koss til DN.no.

Hemmelig salg til KRG
Bakgrunnen er at DNO høsten 2008 inngikk DNO en avtale med KRG i Nord-Irak om at KRG skulle kjøpe nesten fem prosent av selskapets aksjer direkte fra DNO og slik bli en av DNOs største aksjonærer. (Se også faktaboks til høyre)

Økokrim beskriver det slik: Handelen ble gjennomført og avtalen ble holdt hemmelig for markedet ved at det ble gitt ufullstendige, uriktige og villedende opplysninger om transaksjonen. Da britiske og norske børser og myndigheter begynte å se på eierskapet, begynte KRG å selge aksjene i markedet. I forkant av salg ga "oljeministeren" i KRG uttrykk for positive og kursdrivende forventninger relatert til DNOs engasjement i de kurdiske områdene i Nord-Irak, og aksjeprisen steg markant. KRG tjente til slutt over 100 millioner kroner på transaksjonen.

DNO og selskapets tidligere administrerende direktør har vedtatt de to bøtene Økokrim har ilagt dem for lovbruddet og saken er dermed avsluttet.

- Ikke erkjent straffeskyld
Helge Eide vedtar boten for at selskapet skal bli ferdig med saken, understreker hans advokat Dag Steinfeld i Wikborg Rein.

- DNO har som det fremgår av selskapets pressemelding ønsket å vedta det aktuelle forelegg med en redusert bot. Under hensyntagen til selskapets ønske om å få satt en sluttstrek for denne sak har Eide valgt å vedta sitt forelegg, skriver Steinfeld til DN.no, men understreker:

- Det er fra Eide eksplisitt ovenfor Økokrim også tilkjennegitt at dette skjer uten erkjennelse av noen straffeskyld. Øvrige forhold fra tidligere siktelser mot Eide i denne saken er nå henlagt av Økokrim.

DNO skriver i en børsmelding at selskapet har akseptert den reduserte boten fra Økokrim.

- Gitt omstendighetene har vi gått med på å betale boten, uten å innrømme straffeskyld, for å få en ende på ende på denne kostbare distraksjonen som handler om forhold som har skjedd før selskapets nåværende ledelse og styre kom inn, skriver Bijan Mossavar-Rahmani i børsmeldingen.

Les også:
Økokrim etterforsker DNO (2009)

DN og DN.no har dekket DNO-saken gjennom mange år og mye dramatikk. Vil du friske opp kunnskapene dine, kan du lese disse gamle artiklene:

Statsminister Nechirvan Barzani i de regionale kurdiske myndighetene (KRG) mente det hele skyldtes en kampanje mot KRG.
- En veldig urettferdig kampanje (2009)

De kurdiske selvstyremyndighetene sendte Dr. Khaled Salih for å møte pressen i Oslo, han er seniorrådgiver for den kurdiske statsministeren og KRG-regjeringens minister for nautrressurser.
Kurdiske myndigheter til Oslo (2009)

Han snakket også med Børsen.
Oslo Børs og KRG pratet ut (2009)

Tidligere Irak-administrator Paul Bremer refset den amerikanske toppdiplomaten Peter Galbraith for rolleblanding i DNO-saken:
Refser Galbraith

DNO anmodet Økokrim om også å etterforske mulige lekkasjer hos Oslo Børs i forbindelse med den såkalte DNO-saken
DNO i strupen på Børsen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.