Den halvannen uke lange streiken i flyselskapet Norwegian er over etter at partene tirsdag ble enige om en løsning.

Pilotene ikke har fått tariffavtale med morselskapet (NAS), men viser til at en «nødvendig binding» i form av juridiske og økonomiske garantier nå er på plass. 

- Det er interessant at noe av det vanskeligste var å finne en binding til morselskapet som var slik formulert at man kunne ha tillitt til at den ble opprettholdt, mener professor Frode Steen ved NHH.

- Begge taper

Ifølge han er det «helt opplagt» at Kjos ønsket en avtale med mindre bindinger, mens pilotene helst hadde sett for seg det motsatte.

- Etter en slik konflikt har begge parter behov for å fremstå som vinnere. Jeg tenker at begge like mye taper i den forstand at de helt sikkert har måtte gitt noe mer enn de hadde lyst til for å komme i mål, sier Steen.

NHH-professoren mener pilotenes stillingsgaranti fra morselskapet Norwegian Air Shuttle (NAS) i tre år, uavhengig av hvilket Norwegian-selskap de jobber i, riktignok var viktig for begge parter.

- Det er kanskje minst like viktig for selskapet som pilotene å ha denne treårsavtalen. Dette betyr tre år med ro og fred, der man kan fokusere på å drive selskapet videre, mener Steen.

- Dynamisk market

- Hva skjer etter tre år?

- Vokser Norwegian med samme hastighet blir det skandinaviske hjemmemarkedet mindre viktig for selskapet når så langt kommer. Like fullt skal dette betjenes og da primært av skandinaviske piloter. Uansett er tre år en lang periode i et så vidt dynamisk marked som dette, svarer NHH professoren.

Tirsdag sier Norwegian-sjef Bjørn Kjos til DN at selskapet trenger pilotene etter tre år.

- Jeg kan ikke forestille meg noe annet, svarer han på spørsmål om det vil være like mange faste ansatte i Norwegian også etter de tre årene med jobbgaranti.

Alt om enigheten:

Nå tar Kjos gjerne en øl med pilotene  

Kjos til DN: Jobbgarantien gjelder i tre år

Slik er avtalen mellom Norwegian og pilotene

Jussprofessor: – Totalhavari for pilotene og Parat  

YS takker internasjonal fagbevegelse for støtte

Kjos: – Flyene går fra onsdag ettermiddag

NHH-professor: Passasjerene vil raskt strømme tilbake  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.