Sent fredag kveld varslet riggselskapet Sevan Drilling om at selskapets kontorer er ransaket av Økokrim, og at selskapet er siktet for korrupsjon.

Styreleder Siri Hatlen i tidligere Sevan Drilling-eier Sevan Marine kjenner imidlertid ikke til at Sevan Marine skal være siktet i saken.

- Jeg er ikke kjent med at Sevan Marine er siktet, så det vil jeg egentlig anta at vi ikke er, sier Hatlen til Dagens Næringsliv.

Agent i søkelyset

Siktelsen mot Sevan Drilling kom timer etter at Sevan Marine-styret fredag overleverte en granskningsrapport til Økokrim, der advokatfirmaet Selmer mener «det er mer sannsynlig enn ikke at uregelmessige ut­betalinger fant sted, og at «hand­lingene kan være å anse som økonomisk kriminalitet».

Les også: Økokrim ransaket Sevan Drilling-kontorer og Sevan-gründer bekrefter avhør

Bakteppet er ubetalinger til Sevans tidligere Brasil-sjef (2001-2007), Raul Schmidt Felippe Junior. Gjennom egen virksomhet etter sin tid i selskapet skal han ha mottatt flere millioner kroner i honorarer for å ha skaffet Sevan-selskapene kontrakter med det brasilianske statsoljeselskapet Petrobras.

Han har avvist korrupsjonsanklagene overfor brasilianske medier.

SEVAN-GRÜNDERNE. F.v. Jan-Erik Tveteraas var sjef, Arne Smedal styreleder, og Knut Syvertsen teknologidirektør da de startet opp Sevan Marine i 2001. Foto:
SEVAN-GRÜNDERNE. F.v. Jan-Erik Tveteraas var sjef, Arne Smedal styreleder, og Knut Syvertsen teknologidirektør da de startet opp Sevan Marine i 2001. Foto: (Foto: Øyvind Elvsborg)

Stanset utbetalingene

Sevan Marines nåværende ledelse har tidligere pekt mot gammel ledelse for forklaring på de uregelmessige utbetalingene. Så sent som høsten 2011 fikk Sevan Marine krav om betaling av et beløp.

- I den tiden jeg har sittet som styreleder og Carl Lieungh som daglig leder, er det ikke foretatt noen utbetaling i forhold til den aktuelle agentavtalen. Tvert imot ble utbetalingen stoppet, sa Hatlen til DN i forrige uke.

Les også: Fikk krav om agentbetaling i 2011 dnPlus (DN+) og Peker på andre dnPlus

Hatlen og styret initierte en granskning da brasilianske medier i juni anklaget Schmidt Felippe for korrupsjon.

Fredag merket hun med beklagelse funnene, som ble overlevert Økokrim.

"Det er viktig for Sevan å bli oppfattet  som en pålitelig og hederlig forretningspartner. Sevan praktiserer nulltoleranse for korrupsjon og skal  etterleve relevante lover og regler", uttalte hun fredag.

Les også: Sevan Marine har overlevert granskningsrapport til Økokrim

Tre år

Medgründer og tidligere Sevan-sjef Jan Erik Tveteraas var sjokkert over korrupsjonsmistanken mot Schmidt Felippe.

– Han var den første ansatte i selskapet utenom gründerne i 2001. Han gjorde på alle måter en god jobb, ga et godt inntrykk, og hadde også bakgrunn fra Petrobras, sa Tveteraas til Dagens Næringsliv i juni.

Les også: Mistanke sjokkerer gründer dnPlus

Sevan Drilling opplyste fredag at siktelsen relaterer seg til betalinger i perioden 2012-2015 knyttet til gjennomføring av boreoppdrag, kontrakter som i sin tid ble tildelt Sevan Marine av Petrobras i perioden 2005-2008.

Sevan Drillings nåværende toppsjef, Scott McReaken, ha også bekreftet Schmidt Felippe var Sevan Marines agent på to kontrakter som i dag opereres av to av Sevan Drillings fire rigger.

Han påpekte også at det ikke er uvanlig å bruke lokale agenter for å bistå med markedsføring av rigger i Brasil.

- Det er typisk å få kontrakter på denne måten, sa McReaken til DN i forrige uke.

- Ubegripelig

Både Tveteraas og tidligere Sevan Marine-styreleder Arne Smedal bekreftet lørdag å ha vært til avhør.

Smedal opplyser til Dagens Næringsliv mandag at han har status som siktet, men stiller seg uforstående til dette.

- Det er helt sjokkerende det som kommer opp nå. Det er ubegripelig at våre betalinger skal ha gått til personer i Petrobras og politikere i Brasil, sier Smedal til Dagens Næringsliv.

DN har sålangt mandag ikke lykkes å få kontakt med Økokrim.

Les også:
– Sjokkerende, ubegripelig og tragisk

Seadrill om Sevan-siktelsen: Forpliktet til de høyeste etiske standardene

Tidligere Sevan-styreleder avhørt
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.