Skatteetaten vil undersøke om nordmenn har unndratt skatt etter de mye omtalte Panama-avsløringene.

Statsledere, politikere, milliardærer og selskaper fra hele verden trekkes inn i en omfattende dokumentlekkasje som knyttes til skatteparadiser og hemmelighold - omtalt som «Panama papers» (se faktaboks).

Les også: Økokrim: Foreløpig ikke mistanke om straffbare handlinger

Kjente ikke til advokatselskap

Men skattemyndighetene har lang vei å gå. Ifølge skattedirektør Hans Christian Holte sitter ikke Skatteetaten på noen av de over 11 millioner dokumentene fra det Panama-baserte advokatselskapet Mossack Fonseca.

Skattemyndighetene visste heller ikke om selskapet før det ble omtalt i den globale pressedekningen av Panama-avsløringene søndag.

- Vi ble først kjent med at det var materiale fra dette selskapet via Aftenposten i slutten av forrige uke, skriver Holte i en e-post til DN.

Les også: DN besøkte Mossack Fonseca i 2006: -Jaså, dere er journalister

Vil sjekke Panama-dokumenter mot selvangivelser

Skatteetaten opplyste mandag at det har «opprettet en dialog for å få tilgang til dokumentene».

- Hva vil dere gjøre med dokumentene?

- Vi vil sjekke disse opp mot hva som er oppgitt på selvangivelsene for de aktuelle ligningsårene, sier Holte.

Les også: DNB-kunder sinte etter skatteparadis-avsløringer og Tidligere statssekretær skuffet over DNB

Informasjon fra skatteparadiser har tradisjonelt vært vanskelig tilgjengelig for Skatteetaten, opplyser han.

- Det som imidlertid er viktig å få frem, er at det vil alltid være navn på slike lister som har ført beløpene i selvangivelsen slik de skal. At noen figurerer på en slik liste betyr altså ikke automatisk at vedkommende har unndratt skatt, sier Holte.

Sjekker norske banker

Over 100 internasjonale medier, deriblant Aftenposten, publiserte saker om de såkalte Panama Papers søndag. Den tyske avisen Süddeutsche Zeitung har via en hemmelig kilde fått tilgang på 11 millioner dokumenter som skal avsløre hvordan en rekke mektige personer og kriminelle har tatt i bruk skatteparadis for å holde formuene sine hemmelige.

Les også: Vil sjekke DNB-kunders ligninger og DNB-sjefen: - Vi vet ikke alt hva som har skjedd

Norske banker og enkeltpersoner omfattes av lekkasjene. Den nordiske storbanken Nordea er i hardt vær etter en omfattende lekkasje om bruk av anonyme postkasseselskaper i skatteparadiser. Nordea skal ha tilbudt sine mest formuende kunder å opprette postboksselskap i skatteparadiser for å unndra skatt, skriver svenske SVT.

Les også: Nordea dras inn i gigantavsløring og Nordea gransker skatteparadis-kunder

DNB opplyser at rundt 40 kunder fikk hjelp gjennom bankkonsernets datterselskap i Luxemburg i perioden fra 2006 til 2010. Finanstilsynet vil be om redegjørelser fra DNB og Nordea etter avsløringene om at kunder har fått hjelp til å opprette selskaper i skatteparadiser.

Avviser alle anklager

Mossack Fonseca har besvart anklager i dokumentlekkasjene med å si at «vårt firma har aldri vært beskyldt eller straffeforfulgt for ulovlige handlinger.» Talsmann Carlos Sousa sier at de «bare hjelper kunder med å opprette selskaper».

Hele svaret til selskapet finner du her, via avisen The Guardian.

Les mer om Panama-avsløringene på DN.no:

Islands statsminister: – Vil ikke gå av  

Mæland kaller statens selskaper inn til etikkmøte  

- Øker risikoen for skatteunndragelser  

Nordea gransker skatteparadis-kunder  

DNB-styret har bedt Bjerke redegjøre om avsløringer  

Kobles til brasiliansk skandale  

- 1600 ganger større enn Wikileaks  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Islands statsminister går da han blir konfrontert med opplysninger fra Panama-dokumentene
Men statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson vil ikke gå av etter avsløringen av hans families skatteparadis-selskap. Video: Sveriges television, The Iinternational Consortium of Investigative Journalists og Suddeutsche Zeitung
02:53
Publisert: