Når det nærmer seg studiestart i august skjer det samme hvert år. Tusenvis av studenter inntar de store byene samtidig, noe som betyr bensin på bålet i et allerede brennhett boligmarket. Forrige uke fikk rekordmange studieplass, og kampen om et sted å bo er offisielt i gang.

Allerede før folk overbyr hverandre på visning er leieprisene høyere i de største studentbyene nå enn på samme tid i fjor. Det viser tall DN.no har hentet inn fra finn.no (se tabell nederst i saken).

- I utgangspunktet hadde jeg tenkt til å leie noe annet selv, men leieprisene i Trondheim er så høye at det ikke er økonomisk lurt. Da tenkte jeg at jeg kunne bo nærmest kostnadsfritt på hytta, sier Jørgen Tilseth Løvseth (25) til DN.no.

Les:
- Aldri vært mer lønnsomt å leie ut bolig
Rekordmange søkere til høyere utdanning

45 minutter til skolen
Økonomistudent Tilseth Løvseth har allerede investert i egen leilighet. Når han etter sommerferien starter på tredje året ved Trondheim Økonomiske Høgskole (TØH) velger han likevel å flytte på familiens hytte på Hølonda i Melhus kommune.

Dermed er en kjøretur på 45 minutter hver vei for å komme seg til både skole og venner bare noe av det som venter han i tiden fremover. Tanken på den økonomiske gevinsten er imidlertid for fristende til å la seg avskrekke.

Leieinntektene skal han bruke til å betale ned så mye på boliglånet som «overhodet mulig». Deretter ser 25-åringen for seg å ta opp et nytt lån til boliginvestering nummer to.

- Innen et par år eier jeg en leilighet til, sier han bestemt.

Kjøpte egen leilighet
Med oppsparte midler og sin far som medlåntaker, betalte Tilseth Løvseth i juli ifjor 1,48 millioner kroner for den 30 kvadratmeter store leiligheten som ligger utenfor Trondheim sentrum, og med kort avstand til universitetsområdet til NTNU Dragvoll.

Etter å ha selv bodd der i ett år, er toroms`en i sommer utleid for 7.500 kroner i måneden. Fra september overtar nye leietakere som skal betale 13.500 kroner per måned. På få måneder stiger med andre ord studentens leieinntekter med hele 78 prosent i måneden.

Da Tilseth Løvseth la ut leiligheten for utleie for andre gang var interessen fortsatt stor.

- Denne gangen var det hovedsaklig pengesterke folk fra Rogalandsområdet og Stavanger som ville leie til sine barn som skulle begynne på NTNU Dragvoll, forteller han og tilføyer:

- Jeg ville aldri betalt det i husleie selv. De fleste studentene i Trondheim bor i kollektiv.

Les også at noen studenter som leier ut kan gå på en smell med nye regler: <b>Stipendsmell for studenter med bolig</b>

 

Inntektsvekst og boligpriser
Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Terra spår at leieprisene vil fortsette å vokse til himmels.

- Folk får 4 til 5 prosent mer å rutte med i år. Hvis deres andel av inntekter som går til boligformål er konstant, så vil også det du vil betale for å leie øke med 4 til 5 prosent. Så lenge inntekten stiger, og så lenge folk har den «rare» preferansen for å bo midt i sentrum av byene, er det egentlig ikke noe tak. Det vil bare fortsette å stige og stige, sier han til DN.no.

Andreassen mener politikerne bidrar til «å komplisere det hele» ved å gjøre det å vanskeligere å drive utleie

- Politikere har gjort mye for å redusere tilbudet av sokkelleiligheter og kjellerleiligheter. Det såkalte hybelpolitiet som er ute nå og sjekker at det er bra nok lys, luft og bad og lignende gjør det med beste hensikter. Men det har også en selvstendig effekt som reduserer tilbudet av hybler. Det er klart at det har gjort at noen slutter å drive med utleie. I tillegg trenger du i praksis ikke mer enn å droppe skattelegging av leieinntekter fra egen bolig, så får du langt flere hybler i markedet, sier han.

Les: - Boligprisene er problematisk lave

- Ut av sentrum
Andreassen tror studenter i stadig større grad må belage seg på å ikke kunne bo midt i Oslogryta og lignende. Selv bodde han på Høybråten utenfor Oslo sentrum under studietiden ved Universitetet i Oslo, og mener studentene må tåle å reise litt.

- Hva skal til for å få studentene til å flytte ut av sentrum. Må husleien bli 20.000 kroner for en tomroms? 30.000? 40.000, spør han.

Tilseth Løvseth forteller at han er sosial av seg og en ekte bygutt. Kanskje ikke det beste utgangspunktet for den nye tilværelsen?

- Det blir en utfordring. Det blir nok mye trening og hugging av ved. Jeg får se an om jeg holder ut rett og slett.

Hytta har både innlagt vann og strøm, og når studenten flytter inn blir det også trådløs internettilkobling.

- Vennene mine synes jo det er litt spesielt at jeg flytter på hytta. På sikt kommer nok jeg også til å etablere meg i Trondheim i kollektiv. Men jeg skal i hvert fall fortsette med utleien. Noen tjener penger i Nordsjøen, andre tjener penger på land, sier han med et smil.

Les også arkitektforskerens hjertesukk: - Det er ingen boligmangel i Norge

 Snittpris kroner per måned for leilighet med 1 soverom utlyst på finn.no 24. juli i år og ifjor:

Kilde: finn.no

Snittpris kroner per måned for leilighet med 2 soverom utlyst på finn.no 24. juli i år og ifjor:

Kilde: finn.no

Les også:
Advarer mot «blodbad» på det norske boligmarkedet
Vil leie ut hybler i containere
- Aldri vært mer lønnsomt å leie ut bolig
<b>Gambler på å få studieplass</b>
Hilde sparte 300.000 studielånskroner til bolig
Strammer inn på førstehjemslån (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.