- Vi tror det går så bra, og det er ikke så vanskelig når man kan føle på det kroppen.

Norge fortsetter å befinne seg i en særsituasjon i verdensøkonomien. Lav arbeidsledighet og økonomisk vekst gjør oss svært heldig stilt.

Men sjeføkonom Roger Bjørnstad i Pöyry mener det er på tide å reflektere over hva veksten egentlig koster oss, og hva slags press en stadig større oljesektor legger på hele norsk økonomi.

- Jeg mener det er verdt å diskutere om de tingene vi tror går bra, faktisk skyldes den sterke etterspørselen fra petroleumsnæringen, sier han til DN.no.

Kan ikke finansiere eksporten vår
Bjørnstad mener at vi for alvor er i ferd med å presse ut enkelte deler av konkurranseutsatt industri helt ut. Det er de minst produktive som taper kampen.

- Dermed ser det ut som om at vi er høyproduktive, når vi i virkeligheten har fått en liten skare av høyproduktive eksportbedrifter som står igjen. Men de kan ikke generere de volumene av eksport som skal til for å finansiere importen vår på lang sikt, sier den anerkjente økonomen.

Utpressingen legger nå kraftig press på grunnstenen i norsk økonomisk politikk, nemlig frontfagmodellen i vår lønnsdannelse.

Frontfagmodellen bygger på idéen om at lønnsveksten i Norge må tilpasses hva eksportbedriftene over tid kan tåle. Den norske tarifforhandlingsmodellen har ivaretatt dette ved at konkurranseutsatt industri har gått inn i tariffoppgjøret først, og så har dette oppgjøret vært veiledende for andre tariffområder.

- I modellen skal summen av produktivitetsvekst og prisvekst gi oss lønnsvekst. Det er det som legges til grunn når frontfagsmodellen forhandles. Men vi nå må vi se på om prisveksten og produktivitetsveksten faktisk er reell, sier Bjørnstad.

Han peker på at frontfagsmodellen så langt har gjort jobben, men at den økonomiske politikken som føres ikke legger veldig vekt på å bevare den. Det er tre faktorer som gjør det spesielt vanskelig:

  • HANDLINGSREGELEN

- Problemet er at den er litt for stiv, og at man følger handlingsregelen litt for tett. Bruken av oljepenger skulle ta hensyn til konjunktursituasjonen, og ikke skape for stort press på konkurranseutsatt sektor. Nå bruker vi under handlingsregelen, men oljefondet vokser jo i rekordtempo og det å bruke handlingsregelen blir alfor mye penger. Jeg synes ikke oljepengebruken er veldig godt tilpasset den økonomiske situasjonen.

  • INFLASJONSMÅLET

- Hele konseptet er et problem for lønnsdannelsen. I frontfagsmodellen er det partene som har ansvaret for konkurranseevnen vår. Det er derfor man forhandler først i industrien, og så følger de andre etter. I hele etterkrigstiden har det vært viktig å holde valutakursen stabil, slik at frontfagsmodellen har kunnet ta det ansvaret. Men nå, når renten flyter slik Norges Bank vil, følger kronekursen etter. Det gjør at det ikke blir en direkte link mellom lønnsveksten og konkurranseevnen. Når partene ikke ser utbyttet av konkurranseevnen på deres lønnskrav, svekkes hele konseptet.

- Det andre problemet er at renten i Norge settes altfor høyt i forhold til hos handelspartnerne, og det styrker kronen.

  • OLJEPENGEBRUKEN

- Oljepengene brukes ikke bare i offentlig sektor. Det er enorme verdier som ikke hentes inn gjennom skatter, og pengene som blir igjen i oljeselskapene finner veien inn igjen i norsk økonomi gjennom økt etterspørsel. Det skaper ytterligere press, og skaper etterspørselspress i deler av frontfaget. Det er også et brudd med konseptet for lønnsdannelsen.

Bjørnstad mener at man kan diskutere endringer i hvilke næringer som skal inngå i frontfaget, men at hvis viljen til endring ikke er tilstede blir alternativet fremover blir å bruke næringspolitikken mer aktivt.

- Gitt at man ikke ønsker å gjøre noe med disse tingene, og det virker ikke slik, da er det bare næringspolitikken som gjenstår. Man må ha et mye større fokus på å opprettholde konkurranseevnen, gjennom å gi eksisterende eksportbedrifter bedre vilkår, og utvikle nye eksportbedrifter, sier han.

Les også:

Ugland ergrer seg over offentlig pengebruk

- Man bare pøser pengene inn


- Oljepengene har gått med i dragsuget

- Det er bare i Norge dette kan gjøres uten at noen løfter et øyebryn



Ugland: - Det spinner i hodet døgnet rundt


Millionær prutet på søppelregningen

Vi må jobbe stadig lenger
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.