- Vi må innrette oss slik at vi ikke får en særnorsk renteoppgang, sa finansminister Sigbjørn Johnsen da han holdt innledningsforedraget på Samfunnsøkonomens valutakonferanse på Lysebu torsdag.

Les også: Johnsen varsler bonuskutt

Finansministeren er bekymret for at utviklingen i resten av Europa fort kan gi dramatiske konsekvenser her til lands.

- Det er ingen som i dag vet hva som skjer den dagen og på det tidspunktet de store og toneangivende landene i Europa virkelig må begynne å stramme inn for å betjene den høye gjelden sin og ta ned underskuddene i statsbudsjettet, sier finansminsteren til DN.no.

Lave renter, lave lønnstillegg
Han tror løsningen blir at landene må stramme kraftig inn gjennom finanspolitikken.

- Det betyr at de vil ha lave renter i lang tid og at de vil ha lave lønnstillegg. Da ser vi veldig fort at konkurranseutsatt industri i Norge får en krevende tid fremover, sier Johnsen.

Mens mange av våre handelspartnere har lånt tusenvis av milliarder for å demme opp for finanskrisen, har vi her til lands kunnet bruke av sparepengene i oljefondet. Norge er mindre rammet av krisen en mange andre land og farten i økonomien er allerede på vei opp.

Det har fått sentralbanksjef Svein Gjedrem til å heve renten to ganger siden den rekordlave bunnen på 1,25 prosent ifjor høst.

Kan gi kronestyrking
Fortsatt lave renter i Europa og USA kan fort føre til at en allerede sterk krone styrker seg ytterligere dersom Norges Bank blir nødt til å øke renten ytterligere.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem sa på rentemøtet i Norges Bank onsdag at han forventer at renteøkningen ute kommer til å bli skjøvet noe frem i tid.

Les også: Gjedrem får mer kronepine

Det kan hindre en eventuell renteheving i Norge i mars, ettersom Gjedrem er svært bevisst på den sterke kronekursen. For stor renteforskjell til utlandet kan trigge nye kronebyks.

Derfor er Johnsen forberedt på å stramme kraftig inn på pengebruken. Han håper også at partene i arbeidslivet også vil bidra til å unngå en særnorsk renteoppgang.

- Vi kan møte dette gjennom lønnsoppgjøret og gjennom en stram økonomisk politikk, sier finansministeren.

Les mer:

<b>På innsiden: Over sidelinjen</b>

<b>Fullt rentesprik blant økonomene</b>

<b>- Belåningsgraden er urovekkende høy</b>

<b>- Kan ikke skremme folk over på fastrentelån</b>

<b>Bankene drøyer renteøkningene </b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.