I DN.nos partilederserie svarer lederne i de største norske partiene på de samme spørsmålene. Frem mot valget 9. september vil du se hva de mener om norsk økonomi og næringsliv i dag – og veien videre.

- Norsk økonomi går godt, mye takket være høy oljepris, sier Krf-leder Knut Arild Hareide.

En av utfordringene Hareide ser for fremtiden, er lavere oljeinntekter og færre arbeidstakere per pensjonist.

- Derfor må vi arbeide mer og smartere om vi skal klare å finansiere skoler og sykehjem i fremtiden, sier Krf-lederen.

Tilrettelegging
Han vil derfor jobbe med å legge til rette for et godt samarbeid mellom staten, bedrifter og det sivilie samfunn. I tillegg er Hareide opptatt av å få kvalifiserte innvandrere ut i relevant jobb.

- Vi vil ha forsøksordninger med bruk av ID-nummer i stedet for navn i søknadsprosesser for å øke sannsynligheten for at kvalifiserte innvandrere blir innkalt til intervju, sier Hareide.

Partilederen forteller videre at fattige barn fratas muligheter og kan få en svakere læringsevne. Det gir dårligere forutsetninger for å lykkes i skole og arbeidsliv. Derfor ønsker partiet å bekjempe barnefattigdom.

Vil fjerne deler av formuesskatten
- Lønnsveksten har vært sterkere enn produktivitetsveksten, og resultatet er svekket konkurranseevne, sier Hareide.

Han trekker frem at den svake produktivitetsveksten har flere årsaker. En av årsakene Hareide trekker frem er den kraftige tilbakegangen man opplevde under finanskrisen.

- En annen årsak er bedriftenes tilbakeholdenhet med å investere i teknologi, maskiner og utstyr. Svake rammevilkår på skatt og samferdsel kan ha bidratt til dette, Sier Hareide.

Krf vil derfor fjerne deler av formueskatten.

- KrF vil fjerne formuesskatten på arbeidende kapital. Det vil fjerne formuesskatten på driftsmidler som trucker, traktorer og trålere, som bidrar til verdiskaping og arbeidsplasser Samtidig opprettholdes formuesskatt på private formuer, sier partilederen.

Incentiver i uføretrygden
- I handlingsregelen står det at oljeinntektene skal fases inn i økonomien, om lag i takt med utviklingen i forventet realavkastning av oljefondet, som er anslått til fire prosent. Er formuen brukt etter intensjonen i den siste åtteårsperioden?

- Ja, i den forstand at regelen er fulgt med tanke på omfanget av oljepenger som er tilført økonomien. Nei, med tanke på hvordan pengene er brukt. Handlingsregelen sier at oljepengene skal prioriteres inn mot investeringer i forskning og infrastruktur. Det har ikke skjedd i tilstrekkelig grad, svarer Hareide.

Krf-lederen forteller at partiet vil jobbe med å bedre tiltakene for personer med nedsatt arbeidsevne. Partiet vil også utforme uføretrygden slik at man tjener på å prøve seg i arbeidslivet.

- Dessuten vil vi stille krav til at mottakere av dagpenger eller sosialstøtte deltar i arbeid eller aktiviteter, med konsekvenser for ytelsens størrelse om dette ikke etterkommes, sier Hareide.

Les tidligere saker i DN.nos partilederserie:
Dette er Ernas aller største bekymring (Erna Solberg)
Derfor frykter han store skattekutt (Jens Stoltenberg)
- Norsk økonomi begynner å merke motbakke (Siv Jensen)
- Unge mennesker bør ikke uføretrygdes (Liv signe Navarsete)
Hanna Marcussen - Ønsker en rask nedtrapping av petroleumsnæringen (Hanna E. Marcussen)

Rødt om formuesskatten: Dobbel skatt på formuer fra ti millioner kroner (Bjørnar Moxnes)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.