Det er ikke vanlig at Afternoon tea brukes til forretningsmøter, i følge hotelldirektør Fredrikke Næss. På Grand Hotel i Oslo har de servert Afternoon tea i mange år.

Det er ikke vanlig at Afternoon tea brukes til forretningsmøter, i følge hotelldirektør Fredrikke Næss. På Grand Hotel i Oslo har de servert Afternoon tea i mange år.

- Afternoon tea er noe man gjør på privaten

Tekst

Vil du få varsel hver gang Liz Buer publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Den britiske tradisjonen med te og scones holdes levende på Grand Hotel i Oslo. Her er deres oppskrift på scones med tørket frukt.

En «nice cup of tea», en agurksandwich og en scone med syltetøy - kan det bli mer britisk? Ettermiddagsteen har spredd seg fra de britiske øyer utover verden, og på Grand Hotel i Oslo har de servert Afternoon tea i mange år. Hver lørdag og søndag er det to serveringer med teen, én klokken 12 og én klokken 14.30.

- Vi har tatt den til oss med vår egen vri. Afternoon tea er et konsept som følger med hoteller i et visst segment. Det er klassisk og litt luksus, forteller hotelldirektør Fredrikke Næss. Det er under det hvelvede glassmosaikktaket i hotellets tradisjonsrike restaurant Palmen, at ettermiddagens te serveres. Næss mener at det må være noe søtt, noe salt, scones og bakverk i måltidet.

- Det kan være bare te, eller te og et glass champagne. Vi serverer champagne i tre ulike klasser. Vi opplever at gjestene våre er kravstore og har kontinentale vaner, sier Næss.

Hertuginne-te

Men hvordan oppsto dette erkebritiske ritualet? I følge avisen The Telegraph var det den sultne syvende hertuginne av Bedford, Anna, som kom på idéen en gang på tidlig 1800-tall. Anna var lei av de lange timene uten mat mellom frokost og middag om kvelden, som den gangen var de to vanlige måltidene. Hun fant på å få servert te og litt snacks om ettermiddagen - først på soverommet, men etterhvert ble bekjentskapskretsen innlemmet i måltidet. The Telegraph lister opp en rekke steder der man får førsteklasses Afternoon tea i London: Brown's, The Ritz, The Langham, Fortnum & Mason og Sketch er blant avisens favoritter.

Grand Hotel varierer småmaten som følger med teen, etter hva de franske konditorene kommer opp med.

- Vi prøver å ha en nordisk vri, som for eksempel sandwicher med røkt kveite, ørret i lefse med kremost eller brie clubsandwich. Det er små munnfuller, sier Fredrikke Næss.

- Hva med agurksandwich?

- Det har vi ikke. Agurksandwich kan være delikat, men det er litt lite smak, sier hotelldirektøren.

Agurksandwich på engelsk vis lages gjerne av tynne skiver hvitt brød uten skorper, skiver av skrelt agurk og ulike varianter av kremost og majones eller bare smør, og ulike krydder eller bare salt og pepper. Men scones er viktig på Grand Hotels teservering. De franske konditorene baker ulike typer scones, og deler en av oppskriftene med Smaks lesere.

Oppskrift på Grand hotells scones med tørket frukt og sjokolade

Oppskrift på Grand hotells scones med tørket frukt og sjokolade

Fakta: Scones med tørket frukt og sjokolade

200 g usaltet smør

100 g sukker

60 g helmelk

900 g hvetemel

1 g bakepulver

200 g sjokolade i biter

200 g rosiner/tørket frukt

Bland sammen smør og sukker. Ha i melken, litt og litt. Bland bakepulver og mel sammen og tilsett. Ha i sjokolade og rosiner/tørket frukt til slutt. Rull deigen i lengder og skjær biter til passende scones.

Stekes på 180 grader i cirka 20 minutter.

- Til scones har vi pisket rørosrømme med vanilje, og multesyltetøy, sier Næss. Den britiske originalen er selvsagt «clotted cream», og te med scones og clotted cream kalles ofte for cream tea. Clotted cream er i følge wikipedia en svært gammel spesialitet fra Cornwall og Devon. Den lages av fersk helmelk som varmes opp forsiktig ved hjelp av damp eller vannbad. Siden avkjøles det langsomt, og kremen som har dannet seg på toppen er blitt tykk, nøtteaktig i smaken og søtlig.

Venninnegjenger

- Er te og scones en dameting?

Fredrikke Næss tenker seg om.

- Det er kanskje en overvekt av kvinner når man ser på publikum. Men det kan gjerne være kjærestepar som kommer sammen. Ellers er det ofte venninnegjenger, mor og datter eller besteforeldre og barnebarn. Det er litt... ikke høytidelig, mens stas. Mange har det som tradisjon å gå en gang i året, og Afternoon tea er ikke avhengig av årstid.

- Egner Afternoon tea seg til forretningssamtaler?

- Ofte velger man ikke det, da spiser man heller lunsj med to retter. Men det er ikke noe feil med det, heller. Det er i hvert fall ikke etterspurt som forretningslunsj. Afternoon tea er noe man gjør på privaten, sier hotelldirektøren.


Prøve en annen sconesoppskrift? Her er Hanna Dahls havrescones(Vilkår)


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

-
+

Havrescones

 • 1 dlmandler
 • 7 dlhavregryn
 • 2 dlfin spelt
 • 3 dlgrov spelt
 • 1 dllinfrø
 • 1 dlsolsikkekjerner
 • 1 dlkokosmasse
 • 1 krmsalt
 • 1 tsbakepulver
 • 1 tskanel
 • 1 tskardemomme
 • 2 sskokosolje eller smør
 • 2 sshonning
 • 3 dlyoghurt naturell
 • 1 dlmelk
 • 1 god neve rosiner
 • 10 dadler

Slik gjør du

 • Ha mandler, 5 dl havregryn og kokosmasse i en blender/food prosessor og mal det til et fint mel.
 • Vend melblandingen sammen med resten av de hele havregrynene og de andre tørre ingrediensene, rosiner og finhakkede dadler.
 • Vend sammen smeltet kokosolje/smør, yoghurt, melk og honning, og vend det våte inn i det tørre.
 • Deigen skal være ganske løs, men mulig å forme med litt mel på hendene. Juster evt med mer speltmel.
 • Form scones etter ønsket str og plasser på et bakebrett.
 • Stekes ved 200 grader i 20-25 min.