Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Den røde stjernen. Keller Morstein 2014 er rødvinen alle de tyske pinot-produsentene strekker seg etter.

Den røde stjernen. Keller Morstein 2014 er rødvinen alle de tyske pinot-produsentene strekker seg etter.

Et tysk rødvinsikon

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Salget av tyske rødviner steg med 30 prosent på Polet i fjor. Vi har testet Polets 50 tilgjengelige og Tysklands mest berømte rødvin.

Mens røde burgundere øker i pris og de beste produsentene nærmest blir umulig å få tak i, banker konkurrentene på døren. Med saftig og lette utgaver av pinot noir til lavere priser er flere og flere tyske rødviner blitt forvandlet fra sødmefulle eikebomber til gode vinkjøp. Akkurat som Burgund har sin berømte Romanée-Conti å strekke seg etter, har også Tyskland en ledestjerne. Og nå er den tilgjengelig i Norge for aller første gang.

Tysk grand cru

Tysklands mest berømte rødvin i vinkretser, har sin korte historie til tross allerede har rukket å bli et ikon de siste årene. Det startet på 90-tallet, da den unge og ivrige vinmakeren Klaus Peter Keller podet om noen rader med gamle sylvanerstokker i en av Rheinhessens mest kjente vinmarker Morstein. Det var stiklinger fra topp kloner av pinot noir fra grand cru-vinmarken Musigny i Burgund. I dag er utbytte fra vinmarken på skarve 15 hektoliter per hektar. Akkurat nok til å fylle et lite og brukt eikefat fra DRC. Flaskene med Morstein Spätburgunder GG «Felix», blir utelukkende solgt på VDPs auksjon i Bad Kreuznach i Tyskland hver september. I fjor oppnådde de 369 flaskene fra 2014 rekordprisen på 687 euro per flaske, rundt 6600 kroner.

Klaus Peter Keller: Hele verden vil ha hans viner

Nærmere grand cru-burgunder kommer man ikke i Tyskland. Både når det gjelder pris, etterspørsel og kvalitet. Klaus-Peter Keller viser med sin klokkerene og rasepregede pinot fra Morstein at det ikke bare er jordsmonnet der som minner om Burgund.

Gammel tradisjon

Det tyske navnet på druen pinot noir er spätburgunder. Historien om dens utbredelse i Tyskland strekker seg tilbake helt til 800-tallet, fra Kloster Salem i Baden i Sør-Tyskland og videre til Hattenheim i Rheingau på 1300-tallet og deretter til Kloster Eberbach og deres berømte spätburgunder-marker i Assmannshausen i Rheingau i 1476.

Historisk har mesteparten av tysk pinot noir og spätburgunder blitt drukket lokalt. Kvaliteten har vært så som så, med dårlige kloner, kort levealder og utstrakt eikebruk som kjennetegn. Paradoksalt blir det laget mer pinot noir i Tyskland enn i Australia og New Zealand til sammen. Og få vet at Tyskland er verdens tredje største produsent av druen pinot noir, etter Frankrike og USA. Over 11 prosent av landets vinmarksareal er plantet med pinot noir.

11 flasker

De siste årene har flere produsenter plantet bedre og mer kvalitetssterke kloner av druen, samtidig som bruken av eikefat er blitt mer fornuftig. Bedre og varmere årganger har også hjulpet. Det har ført til en rekke flotte, rene og saftige utgaver av tysk pinot noir, som tar opp kampen med de røde burgunderne særlig når det gjelder pris, men også kvalitet i noen tilfeller. Men skal man kjøpe tysk pinot må man fortsatt trå varsomt. Det er fortsatt mange bomkjøp. Derfor har vi testet de 50 tyske rødvinene som finnes i Polets lister i tillegg til Kellers Morstein Felix som både prismessig og kvalitetsmessig er i en klasse for seg. Det er også antall flasker som er tilgjengelig på spesialbestilling i Norge, som alle får plass i én kasse.

* (Vilkår)