– Det som slo meg, var hvor lite farge det var i maten. Alt var hvitt eller brunt

Tekst
Matfoto

Da Aicha Bouhlou kom til Norge, ble hun slått av den fargeløse maten. Nå deler Instagram-kokken sine beste tips til krydret og fargerike retter.

Mange matglade kjenner Instagram-kontoen Aichabohlou, med matbilder fra Bergen - der hun bor, Frankrike - der hun har feriehus, og Marokko - der hun ble født. Nå er Bouhlou ute med sin første kokebok: «Aichas kjøkken». Som på Instagram bugner fatene i kokeboken av fikener, tomater, linser, avocado, gulrøtter, beter, plommer, aprikos, persille, koriander og ikke minst; granateple. Basen er alltid lik maten hun ble født til å like, maten hennes mor og bestemødre laget med det de dyrket i Marokko, senere i kolonihagen i Tyskland.

Rødbeter med gresk yoghurt.

– Familien lærte meg å spise grønt, ikke fordi noen sa «det har du godt av», men fordi fargerik mat var det de spiste. Jeg mener, kvinnene hadde hennafargete hender og det var gullputer i sofaen, sier Bouhlou og ler; – man kan ikke spise ensfarget mat da.

Brunmaten

I mange år drev den marokkansk-tysk-norske kvinnen Bergensgalleriet Galleri Bouhlou. Galleriet lå i familiens hus. Det bodde kunstnere der i dagevis, noen ganger ukevis. Mat skulle de ha, sammen med mannen og de fire barna i familien til Bouhlou.

– Mange sier det er slitsomt å lage mat, at de ikke aner hva de skal finne på. Men det er ikke så vanskelig. Linser, kikerter og bønner er faste ting som går igjen på mitt kjøkken. Det er billig mat som smaker utrolig godt.

Saken fortsetter under annonsen

Veien fra kunst til mat var ikke så vanskelig:

– Mat er kunst i høyeste grad. Desto mer av farge du spiser, jo mer sunt og allsidig blir det. Det som slo meg da jeg kom til Norge, var hvor lite farge det var i maten. Alt var hvitt eller brunt. Kjøttkaker med brun saus. Fiskeboller i hvit saus. Hvit eller brun ost. Fiskepudding. Jeg ble nesten på gråten. Risengrynsgrøten på lørdag var høydepunktet, sier Bouhlou og ler.

Føderomfest

Da hun fylte 50 i forfjor, reiste hun med sine nærmeste for å feire på stedet der hun ble født.

Tagine med kylling, sitron og løk

– Oppå fjellet hos min bestemor, i et rom bygget i leire. Der er syv generasjoner Bouhlou blitt født. Jeg var så glad for å være der med tantene og bestemoren min, og for å vise mine norske nærmeste hvem jeg er. I Bergen er jeg et kjent ansikt, på grunn av galleriet. Men ingen har et bilde av hvem jeg egentlig er. Det var viktig, etter sykdommen.

Aicha Bouhlou hadde alvorlig kreft bak seg. Etter svært tøff behandling kunne hun ikke jobbe på samme måte lenger. Galleriet var lagt ned. Hun begynte å bruke Instagram.

– Jeg måtte finne på noe. Og jeg var blitt svært opptatt av ernæring, jeg leste mye om hva jeg kunne gjøre selv, som jeg egentlig hadde lært av mine foreldre. Jeg begynte å fotografere maten jeg laget, fange øyeblikkene. På tilbakemeldingene jeg fikk, skjønte jeg at jeg kunne gjøre noe ut av det.

En gang var Aicha Bouhlou og ektemannen Odd Nerbø ute og kjørte med faren hennes i Marokko. Plutselig stoppet han bilen midt i veien, hoppet ut og laget trafikkork. Han hadde oppdaget noen fantastiske meloner til salgs som han måtte smake på.

Kokebokforfatteren gjenkjenner mye av seg selv i foreldrene sine, som begeistringen over råvarene. Ett eget kapittel i boken er helt viet rødbeter, som hun elsker, og som kun var å finne syltet på glass da hun kom til Norge.

– Det jeg vil, er bare å spre matglede, sier Bouhlou.

-
+

Rødbeter med gresk yoghurt

  • 500grødbeter
  • 1ssolivenolje
  • 1stksitron, saften
  • 1stkhvitløksfedd, knust
  • 2dlgresk yoghurt
  • 1stkneve persille, hakket
  • salt og pepper

Slik gjør du

Forvarm ovnen til 200°C.

Skrell rødbetene og del dem i fire . Legg dem i en ildfast form. Drypp over med  olivenolje og krydre med salt og pepper.

Dekk formen med aluminiumsfolie og stek det hele i ovnen i ca. 40 minutter eller til rødbetene er helt møre. Ta dem ut og legg dem på et fat. Hell over sitronsaften.

Rør hvitløk og litt salt i yoghurten og fordel blandingen i små klatter over rødbetene. Dryss over persille og noen dråper olivenolje.

Pynt gjerne med litt grønne salatblader.

-
+

Kylling-, sitron-, og løktagine

  • 6stkkyllinglår delt i to eller en kylling delt i biter
  • 1sshavsalt + mer for å smake til
  • 8stkfedd hvitløk. grovhakket
  • 2tsspisskummen
  • 1tspaprika
  • 2tsgurkemeie
  • 3ssekstra virgin olivenolje
  • 4stkgule løk, halvert og skåret i skiver
  • 1stkøkologisk sitron, skåret i tynne skiver
  • 1dlsultanrosiner
  • 2dlstore grønne oliven uten stein, gjerne flere
  • frisk koriander, hakket
  • pepper

Slik gjør du

Knus 1 ts salt og hakket hvitløk til en pasta for hånd, med en gaffel eller i en morter. Ha pastaen i en stor bolle og rør inn spisskummen, paprika, 1 ts gurkemeie og 3 ss olivenolje. Legg i kyllingbitene og bland til alt kjøttet er dekket med krydderblanding.

Varm oljen i en stor gryte over middels varme. Legg i kyllingbitene og stek dem til de er gyllenbrune på begge sider. Legg dem over på et fat og sett til side. Ha 1 ts gurkemeie og løkskivene i gryten. Krydre med 1 ts pepper og litt salt. Tilsett mer olje om nødvendig, og stek under omrøring i ca. 10 minutter  til løken er myk og gyllen.

Legg kyllingbitene tilbake i gryten sammen med sitronskiver, rosiner og 3 dl vann, og kok opp. Reduser varmen, og la det koke med lokket på i ca 40 minutter. Tilsett  mer vann om nødvendig og smak til med salt og pepper. Ha i olivenene og dryss koriander over.

Serveres med brød, ris eller couscous

-
+

Ceviche

  • 400gtorskefilet
  • 4stklime, saften
  • 2tssukker
  • 0.50tssalt
  • 1stkgranateple
  • 1stkliten rødløk, hakket
  • 1stksitron, skallet
  • 2ssolivenolje
  • fersk koriander, hakket
  • pepper

Søtpotet-hummus

  • 1stkstor søtpotet, skrelt og i biter
  • 1stkboks ferdigkokte kikerter
  • 2ssvann fra kikertene
  • 2sstahini
  • 2stkhvitløksfedd, knust
  • 1tsspisskummen
  • 1stksitron - juice og litt revet skall
  • 2ssekstra virgin olivenolje
  • salt

Første gang jeg smakt ceviche ble jeg momentant forelsket i retten. Den hadde alt jeg likte. Søt, surt og salt, fisk, chili og koriander, i tillegg er den enkel å lage. Denne ceviche møter mitt land i form av søtpotethumus med spisskummen og granateplekjerner.

Ceviche

Skjær torsken i biter, legg dem i en bolle. Bland sammen  limesaft, sukker, salt, chili, løk, revet sitronskall og pepper og hell over fisken. Bland godt sammen og sett i kjøleskapet i 2 timer.

Snu litt på fiskebitene underveis, slik at alle bitene blir godt marinert av sitrus. Smak til med mer salt og tilsett granateplekjerner, olje og hakket koriander rett før servering.

Søtpotet-hummus

Kok søtpotet til myk, hell av kokevann og bland bitene med de øvrige ingrediensene. Kjør alt til en pure i en kjøkkenmaskin eller stavmikser og smak til med salt. Hummus skal ha en myk konsistens. 

Server ceviche opp på hummusen toppet med noen dråper olivenolje eller som en del av et større måltid i en mezze.

 



Anbefalte videoer