Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Lille B stenger dørene for godt

Tekst
Unik vinsamling: Det er uklart hva som skjer med den unike vinsamlingen i Bagatelles gamle kjeller når Lille B nå legger ned. - Det vil det tas en avgjørelse på i løpet av sommeren, sier restaurantsjef Niklas Johansson (til høyre) Her sammen med tidligere kollega Robert Lie. Foto:Skjalg Bøhmer Vold

Unik vinsamling: Det er uklart hva som skjer med den unike vinsamlingen i Bagatelles gamle kjeller når Lille B nå legger ned. - Det vil det tas en avgjørelse på i løpet av sommeren, sier restaurantsjef Niklas Johansson (til høyre) Her sammen med tidligere kollega Robert Lie. Foto:Skjalg Bøhmer Vold

Restauranten Lille B i Bygdøy allé, eneste gjenværende rest etter gourmetrestauranten Bagatelle, har stengt dørene for godt.

Da den anerkjente gourmetrestauranten Bagatelle ble lagt ned i fjor høst var det en liten trøst for stamgjestene at søsterrestauranten Lille B, som ligger vegg i vegg med Bagatelle, fortsatt ville holde åpent. Men nå er det helt slutt for mateventyret i Bygdøy allé.

- Ja, Lille B har stengt dørene og åpner ikke igjen etter sommeren, fastslår restaurantsjef Niklas Johansson.

Til tross for gode besøkstall har ikke Bagatelles lillesøster klart å få pengene til å yngle.

- Det viser seg at det er utfordrende å oppnå lønnsomhet også for Lille B. Vi betaler leie for hele lokalet, men benytter kun en liten del etter at vi la ned Bagatelle, skriver Johansson i en mail til DN.

Dyr husleie

I vinter endte en krangel om leieprisen på lokalene til Bagatelle og Lille B i retten. Utleieren ønsket å øke leien fra drøyt én million til 2,6 millioner kroner, til tross for at nåværende leiekontrakt først løper ut i 2021. Oslo Tingrett ga imidlertid ikke utleieren medhold i dette kravet.

Milliardær Christen Sveaas, som er eier av Bagatelle og Lille B, vant dermed frem og slapp unna den kraftige økningen i husleien. Nå viser der seg imidlertid at millionleien i Bygdøy allé allikevel er for mye å bære for Lille B alene.

- Det er klart det er trist at vi legger ned, men sånn er livet. Vi opplevde en stor oppsving på Lille B etter at vi stengte Bagatelle og vi fikk femte plass i White Guide og svært gode tilbakemeldinger fra kundene. Problemet er rett og slett at vi kun har hatt 25 sitteplasser. Vi har brukt mye tid på å finne ut hvordan vi kunne kjøre Lille B i hele lokalet, men kostnaden på de oppgraderingene dette ville medført var for høye med tanke på at vi har lagt ned Bagatelle, forklarer Niklas Johansson

Ingen ny restaurant

Johansson ønsker ikke å si noe om hva lokalene nå vil bli brukt til, eller hva som kommer til å skje med den unike vinsamlingen i kjelleren til Bagatelle og Lille B.

- Det vil det tas en avgjørelse på i løpet av sommeren. Det er lite trolig at AS Bagatelle skal drifte et nytt restaurantkonsept på samme adresse, men vi har en leiekontrakt som varer ut 2021. Vi vil bruke sommeren på å vurdere våre muligheter, sier Johansson.

Alle er sagt opp

Alle de ansatte ved Lille B ble ifølge Johansson informert om nedleggelsen allerede i april.

- Samtlige ansatte signerte i løpet av april sluttavtaler som medførte at de hadde arbeid ut juni og fikk samtidig god tid til å finne annet arbeid. Dette er attraktive arbeidstakere, og det er gledelig å vite at alle har fått seg nye stillinger før siste arbeidsdag på Lille B, sier Johansson.

Bagatelle-eier Christan Sveaas ønsket ikke å kommentere nedleggelsen av Lille B ovenfor DN.

Store tap

Det var i september i fjor at det ble det kjent at den anerkjente gourmetrestauranten Bagatelle kom til å stenge dørene for godt.

– Det har vært investert mye med hjertet når det gjelder Bagatelle, så dette er veldig trist, sa milliardær Christen Sveaas til DN da nedleggelsen først ble omtalt.

Nedleggelsen kom etter at restauranten Bagatelle hadde gått med underskudd seks år på rad. 

– Vi har tapt noen titall millioner de siste årene og må bare ta inn over oss at dette har vi ikke fått til, sa Christen Sveaas, som eier Bagatelle gjennom sitt investeringsselskap Kistefos.

Ifølge DNs beregninger har Sveaas tilsammen tapt over 44 millioner kroner på driften av gourmetrestauranten i Bygdøy allé siden han gikk inn og reddet stamstedet etter store tap i 1996. Bare syv av 18 driftsår under Christen Sveaas’ eierskap har gått i pluss.

Les mer:

Bagatelle stenger dørene 

Vant Bagatelle-krangel (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.