Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Bak med Smak: Tyske kanelstjerner

Tekst
Med kanel og en klype espressopulver får kransekakedeigen et helt nytt liv som tyske kanelstjerner. Foto: Tommy Andresen

Med kanel og en klype espressopulver får kransekakedeigen et helt nytt liv som tyske kanelstjerner. Foto: Tommy Andresen

Kanelstjerner er kransekake med det lille ekstra. Slik lykkes du med tyske zimtsterne.

Ikke et vondt ord om kransekake. Den seige og søte kombinasjonen av mandler, melis og eggehvite er nærmest uslåelig til jul og resten av årets festdager.

Men tyskerne tar den ett skritt lenger. Med rause mengder kanel i deigen,  stikker de ut stjerner og glaserer dem med et tynt lag blank marengs så kakene blir en pryd for ethvert småkakefat og en glede for alle ganer.

Både mandler og kanel var sjelden og kostbar vare i hine, hårde, og det er derfor disse kakene har fått en egen plass i advents- og juletradisjonene.

Slik lykkes du

Som kransekake kan de være litt krevende å bake. Mandlene skal være med skall, og den enkleste måten å få dem malt på er å kjøre dem så fint som mulig i foodprocessoren uten at de ender som en klebrig klump av mandelmasse - da er det bedre med littegranne større mandelbiter.

Deigen blir nødvendigvis klissete, og det er viktig å klappe den godt ut i en frysepose eller mellom to lag plastfolie før den kjøles godt ned og dermed blir litt stivere.

Som navnet tilsier, skal den stikkes ut i stjerneform, og tradisjonen tilsier sekskantede stjerner. Men med så mange fine stjerneformer på markedet, er det lov å avvike litt fra normene her. Bare husk å dyppe formen i tørr melis for hver gang - da løsner kaken lett fra utstikkeren uten å miste fasongen.

-
+

Kanelstjerner

  • 3 stkEggehviter
  • 250 gMelis, pluss mer til utbaking
  • 1 tsVaniljesukker
  • 1 tsMalt kanel
  • 1 krmEspresso- eller kaffepulver
  • 375 gHele mandler med skall, malt så fint du klarer

Slik gjør du

  • Mal mandlene i mandelkvern eller foodprocessor.
  • Pisk eggehvitene stive, og sikt melisen over. Pisk lett sammen til massen er homogen og litt blank.
  • Sett til side 3 ss av eggehvite- og melisblandingen. Dette skal brukes til glasuren senere.
  • Bland kanel, kaffe og vaniljesukker med mandlene, og vend mandelblandingen inn i eggehvitene.
  • Legg deigen i en stor frysepose eller mellom to lag plastfolie og kjevle den ut til den er ca 1 cm tykk.
  • Legg deigen i kjøleskapet i minst to timer.
  • Skru ovnen på 125 grader.
  • Ta deigen ut av plasten og stikk ut små stjerner (ca 4 cm) som du legger på bakepapir. Deigen klisser mindre hvis du dypper kakeformen i melis før du stikker ut hver kake.
  • Pensle glasur i et tynt lag over hver kake.
  • Stek først på 125 grader i midten av ovnen i 15 minutter før du skrur ned til 100 grader og steker videre i 10-15 minutter. Glasuren skal forbli hvit, så hold et nøye øye med kakene den siste tiden.
  • Avkjøl og legg i bokser.

 

Les imorgen: Shortbreadhjerter

Bak med Smak: Fransk pain d'epices, engelsk kjeks og sveitsisk basler brunsli får du oppskrift på her

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.