Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Satser på naturlig vin og sake

Tekst

Vil du få varsel hver gang Eirik Traavik publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Merkur Bar er summen av alt Alexander Kloster-Jensen og Benjamin Lee digger: naturlig vin, spontanfermentert sake og utesteder med en tydelig profil.

Merkur Bar er summen av alt Alexander Kloster-Jensen og Benjamin Lee digger: naturlig vin, spontanfermentert sake og utesteder med en tydelig profil.

Merkur Bar på St. Hanshaugen i Oslo er summen av alt Alexander Kloster-Jensen og Benjamin Lee digger: naturlig vin og spontanfermentert sake.

– St. Hanshaugen har vært litt ensformig oppgjennom tiden. Schrøders, Waldemars, Tranen. Du fikk den samme ølen alle stedene, den samme brune maten. Det som forandret det hele var Smalhans og St.Lars, sier Alexander Kloster-Jensen.
I 2015 åpnet han sykkelbaren Roleur i lokalene til et gammelt antikvariat i Waldemar Thranes gate. Siden åpningen har baren trukket flere folk til bydelen på kveldstid, og blitt et naturlig førstevalg for de som bor i området. Sammen med bartender Benjamin Lee, som de siste årene har stått bak steder som Morgenstierne og St.Lars, åpner han nok et tilskudd til utelivet i området: Merkur Bar.

– Baren blir spesialisert på ren vin og naturlig sake. Et litt eklektisk sted, basert på hva jeg og Benjamin liker, sier Kloster-Jensen.

– Vi bor jo her selv, så det handler jo litt om å utvide tilbudet her på Haugen.

Verneverdig

Arbeidet med Merkur begynte da Nationaltheatret-scenograf Erlend Birkeland tilbød Kloster-Jensen å ta over et gammelt butikklokale, bare et steinkast fra Roleur. Som takk for tipset har et bryllupsbilde av Birkeland og kona fått hedersplass ved baren. Kloster-Jensen peker på en strukturert heltrevegg som bukter seg mot taket.

– Det interiøret her er originalt, fra tretti-førtitallet. Jeg synes det er gøy å jobbe med prosjekter der lokalene i seg selv er interessante, sier Kloster-Jensen.

Benjamin Lee er cocktailbartender, men for ham var det aldri aktuelt å bygge om det klassiske lokalet til cocktailbar.

– Vår interesse og vår smak er én ting, men det er også lokalet som bestemmer hva dette skal være. Det er to grunner til at vi ikke åpner cocktailbar her. Den ene er at folk ikke drikker drinker på ukedager. Dessuten hadde det blitt litt for «Mad Men’ete», sier Lee og ler kort mens han ser rundt i lokalet, der mørkt treverk lyses opp av forgylte vegglamper fra det gamle cruiseskipet SS Norway.

– Vi kommer selvfølgelig til å ha drinker her, men da er det mer fokus på spritz. Og så blir det et utvalg rørte klassiske cocktails. Ting jeg digger, og som det faller seg naturlig å servere her, sier Lee.

Opplevelser

Merkur skal først og fremst være en skikkelig «bra bar», der de ivrigste kan få dyrket interessen sin for naturlig vin og sake. Kloster-Jensen og Lee tror at nysgjerrigheten og interessen for naturlig vin er økende i Oslo. Merkur kommer ikke til å ha noen «husets vin» (Lee misliker uttrykket), men det vil til enhver tid være ulike alternativer til rundt hundrelappen, slik at gjester får prøvd forskjellige ting. På den måten vil Merkur gi gjestene sine smaksopplevelser som de kanskje ikke ville fått på egenhånd.

– Folk har kanskje blitt mer interesserte de siste årene, men de stoler også mer på bartenderen, i stedet for å bare helle i seg sprit, sier Lee.

– Og er du usikker får du selvfølgelig smake først. Det er en god ting med vin. Akkurat dét er litt vanskeligere å få til med drinker.

- (Vilkår)