Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

- Gleder meg til å lage mat for nordmenn

Tekst

Vil du få varsel hver gang Erik Valebrokk publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Albert Adrià er mannen bak restaurantkjeden elBarri i Barcelona, som blant annet inkluderer Michelinrestaurantene Tickets og Hoja Santa.

Albert Adrià er mannen bak restaurantkjeden elBarri i Barcelona, som blant annet inkluderer Michelinrestaurantene Tickets og Hoja Santa.

Albert Adrià, mannen bak noen av Barcelonas aller beste restauranter, serverer sin versjon av kongekrabbe på Mathallen Vippa i Oslo.

- Vi skal ha det moro når vi serverer. Jeg elsker sånne eventer og gleder meg til å lage mat for nordmenn, sier Albert Adrià til smak.no.

Fredag kommer det som er en av verdens mest toneangivende chefer til Vippa i Oslo for å lage 500 tapasenheter til den ferske mathallens gjester på «Super Tapas Friday». Albert Adrià er hovedattraksjonen. Han driver elBarri i Barcelona, en sammenslutning av seks restauranter: Tickets, Hoja Santa og Pakta (alle med hver sin Michelin-stjerne), og Niño Viejo, Bodega 1900 og det siste skuddet på stammen, Enigma, som nettopp fikk sin første Michelin-stjerne.

For noen uker siden arrangerte Vippa «Super Taco Friday» med en av Alberts kjøkkensjefer, Paco Mendez, kom og laget ti forskjellige meksikanske småretter sammen med de ti matbodene som er representert på Vippa. Han er til daglig sjef på Hoja Santa og taqueriaen Niño Viejo som ligger vegg i vegg.

- Det ble en suksess som overgikk alle våre forventninger, bekrefter Alessandro Porcelli som jobber for Vippa som mentor. - Vi gikk tom for mat i syvtiden, fire timer før stengetid.

Toast av maismel

I motsetning til Paco Mendez som samarbeidet med alle de ti bodene på Vippa, vil Albert Adrià konsentrere seg om å lage én rett - én tapa - men da i 500 porsjoner.

- Vi skal lage en toast av maismel og hoja santa-blader (hoja santa er en aromatisk urt fra Mellom-Amerika) med norsk kongekrabbe. Det er viktig for meg å gi tapaen en nordisk touch, forteller Albert.
- Jeg har tenkt at den vil kunne treffe alle typer gjester. 500 porsjoner er mye, men vi tror at kongekrabben er noe de fleste elsker.

- Det å lage mat utenlands er noe jeg tar veldig alvorlig. Dette er et populært event, men heldigvis er det ganske avslappet også. Nettopp derfor vil jeg at min tapa skal passe for alle ganer.

Norsk kongekrabbe er ingen typisk tapaingrediens. Kan man lage tapas av et hvilket som helst kjøkken?

- Hvis vi forstår tapa som en liten porsjon som kjøpes eller spises individuelt, er svaret ja, avslutter Albert Adrià som altså er god for fire Michelin-stjerner.

- Ikke bare er Albert den beste chefen jeg noen gang har jobbet med både hva angår kunnskap og uforfalsket talent. Han er også en av de mest ydmyke kokkene jeg vet om, sier Alessandro Porcelli. Først Paco Mendez, og nå Albert Adrià.

- Jeg drømmer om å hente inn New Yorks delikonge Will Horowitz. Det hadde vært fantastisk å organisere en Super Deli Friday med masse røyking av ingredienser.(Vilkår)