Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Luksuriøst spritslipp på mandag

Tekst

Vil du få varsel hver gang Trine Wiik-Lehmann publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Det blir vrient å få en kasse med den dyreste whiskyen på Vinmonopolets høstslipp. Bare åtte flasker legges ut, til 12.680 kroner stykket.

Årets siste spesialslipp for brennevin er som alltid stort og variert. En rekke eksklusive flasker med rom, konjakk og whisky slippes via Vinmonopolets nettbutikk mandag 15. november, klokken åtte om morgenen. Resterende produkter kan kjøpes i spesialbutikkene fra 18. november.

Årgangskonjakk

Det er alltid stor overvekt av whisky i Vinmonopolets brennevinsslipp, men noen få varianter av konjakk og rom slipper også til.

Gjennom fem generasjoner har Vallein-Tercinier opparbeidet seg et rykte for konjakk av svært høy kvalitet, med rene og komplekse aromaer. Vallein-Tercinier Grande Champagne Cognac Vintage 1989 er intet unntak, og denne 32-åringen kommer som brut de fût, noe som betyr at den tappes med fatstyrke. Alkoholprosenten måler 47,7, den er flott integrert og elegante frukt- og fataromaer gjør dette til en svært kompleks og rund konjakk. Et veldig godt kjøp!

Årgangsrom

Med så mye spennende rom som produseres i verden, er det synd at novemberslippet bare byr på tre varianter. Til gjengjeld er det tre veldig flotte flasker som lanseres.

Chalong Bay Wild Fermentation er en blank, spontanfermentert og ufiltrert rom fra Thailand. Den er svært kompleks og rund, og kan like gjerne nytes som den er, som i en drink.

Maison Ferrand slipper til med to slag brun rom. Denne franske produsenten har samarbeidet med destillerier i flere land siden 1990-årene, og leverer rom av høy kvalitet. De to flaskene som er med i slippet er begge årgangsrom, som først har modnet på fat i opprinnelseslandet og deretter ettermodnet på nye fat i Frankrike. De er begge svært komplekse, med flotte fat- og fruktaromaer. Veldig mye rom for pengene!

Åtte flasker

Av de i overkant 30 whiskyene som slippes er det en 25 år gammel Laphroaig som imponerer mest. Ti flasker blir tilgjengelig av denne svært nyanserte og balanserte whiskyen. At alkoholprosenten er på hele 51,4 merkes ikke, da den er veldig godt integrert. Fine røyk- og frukttoner, samt en ettersmak som bare varer og varer.

Slippets mest eksklusive flaske er Benriach 38 ans 1981 Peated Bourbon Barrel. Bare åtte flasker slippes, til den nette sum av 12.680 kroner stykket. Om det er avskrekkende, er en 12 år gammel Springbank et bedre kjøp. 90 flasker slippes, og for 1050 kroner får man en whisky som både er kompleks og konsentrert, med en høy, men svært godt integrert alkoholprosent.

Fruktdestillat

Også fire varianter av Capovillas fruktdestillater kommer i slippet, men da i svært begrenset antall. Vittorio Capovilla regnes som en av de fremste i verden på sitt felt, berømt for sine utrolig rene og smakskonsentrerte fruktdestillater. Opp mot 65 kilo frukt går med til å lage én liter fruktdestillat, og alle råvarene er økologiske.

Distillato di Rosa Canina ble destillert i 2011, og er basert på spontanfermenterte nyperoser. Bare 12 flasker har kommet til Norge, og dette destillatet har en utrolig flott og ren duft av rose, samt en konsentrert, balansert og nydelig smak. Også destillatene av williamspære og aprikos imponerer med renhet og konsentrasjon.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.