Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Macallan fra 1926, en av 40 flasker tappet i 1986, holder fortsatt verdensrekorden. En flaske ble solgt får nyttår for 1,2 millioner pund, eller vel 15 millioner kroner hos Sotheby's.

Macallan fra 1926, en av 40 flasker tappet i 1986, holder fortsatt verdensrekorden. En flaske ble solgt får nyttår for 1,2 millioner pund, eller vel 15 millioner kroner hos Sotheby's.

Gullinvestering i whisky

Tekst

Vil du få varsel hver gang Harald Berglihn publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Kristiansand

Hvor har det vært lurest å putte sparepengene? I klassiske biler, sjeldne klokker, diamanter eller vin? Konklusjonen er klar: du burde valgt kostbar skotsk single malt whisky.

Denne uken skulle vært den store syretesten. Ville prisene på de mest eksklusive whiskyflaskene også etter koronapandemien fortsette til himmels etter å ha steget i verdi med 564 prosent på ti år?

Skotske Whisky Auctioneers var nemlig i gang med andre del av det som er omtalt som tidenes whisky-auksjon. Amerikaneren Richard Godling fra Colorado, som døde i 2014, hadde gjennom flere tiår bygget opp en unik samling på snaut 4000 flasker single malt whisky fra særlig produsentene Macallan, Bowmore, Springbank og Glenfiddich.

Første halvpart av samlingen ble solgt i fjor høst for 3,3 millioner pund tilsvarende 43 millioner kroner. Del to av auksjonen, som var ventet å innbringe ytterligere 50–60 millioner kroner, skulle vært avsluttet mandag. Men enorm pågang gjorde at auksjonen ble forlenget til onsdag – før et omfattende hackerangrep stengte ned hele auksjonen tirsdag.

– Latterlig

Nå er auksjonen utsatt på ubestemt tid. Svaret på om prisene fortsetter oppover, må vi dermed vente på. Men før auksjonen ble avbrutt, var det friske bud på mange av de mest ettertraktede flaskene. Og ikke overraskende var det Macallan 1926 som tok kaken. Dette er også whiskyflasken som har oppnådd historiens høyeste pris; 1,2 millioner pund eller vel 15 millioner kroner hos Sotheby's sist oktober. Da auksjonen stengte, lå budet på rundt 600.000 pund eller 7,8 millioner kroner, men det er verdt å understreke at flasken som ble solgt hos Sotheby's var en enda sjeldnere versjon av flasken. Det ble i 1986 kun tappet 40 flasker årgang 1926 fra fat nummer 263.

En rekke andre sjeldenheter hadde inne bud på mange hundre tusen kroner stykket da auksjonen ble avbrutt.

Torleiv B. Middelthon i Terroir Wines er importør av en rekke kostbare whiskyflasker og tilbyr via Vinmonopolet blant annet en flaske Gordon & MacPhail Banff Rare Old 1966 med en pris på 20.098 kroner.

– Det går ikke så mange av dem, men vi pakker stadig seks eller 12 flasker i uken til en pris på mellom 5000 og 12.000 kroner stykket. Så det er åpenbart også mange nordmenn som er interessert i å få tak i det beste, sier han.

– Prisoppgangen for de beste single maltwhiskyene startet for alvor for en fem års tid siden. Hver gang vi bestilte, hadde prisene økt kraftig. Vi syntes prisøkningene var latterlig store. Men siden den gang har det jo bare fortsatt. Og det ser ikke ut til å stoppe, sier han.

– Er det spekulantene som driver prisene?

– Det er i alle fall mange av kjøperne som aldri har til hensikt å åpne flaskene. Som brennevinsmann synes jeg det er litt trist å tenke på da. Men jeg kjenner mange som har kjøpt masse for senere å selge dem – med store gevinster, sier Middelthon.

Vin sakker akterut

Etter flere år med sterk prisutvikling etter finanskrisen i 2008, ser det ut til at eksklusive viner nå sakker noe akterut. Prisøkningene var på rundt én prosent i fjor mot fem prosent opp for whisky, ifølge Knight Frank Index.

Vinindeksen Liv-ex Fine Wine 1000 har nå sunket med seks prosent siden september i fjor der både Bordeaux og Burgund leder an i prisnedgangen mens toppvinene fra Italia ser ut til å holde seg best. Men om vi ser på de siste fem års prisutvikling, ligger burgunderne øverst med pluss 81 prosent foran Champagne med 46, Italia opp 38 prosent, Bordeaux 30 og Rhône opp 18 prosent.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.