Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Bruk opp eplene på denne

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvind Hjelle publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Bruk høstens epler til å lage tilslørte bondepiker med en ny vri.

Nå regner det epler. Mengden frukt på epletrærne i år har vært helt ekstrem og gressplenene i nabolaget begynner å fylles opp av nedfallsepler. Har du ikke et tre selv, kjøp noen ferske, norske.

Selv nedfallsfrukt blir fort til noe godt med denne oppskriften på eplemos. Kravene til eplene er bare at de er modne (ikke råtne). Store, små, sure, søte, faste, melne, alle er velkomne. Etter en runde i pannen med smør, rosmarin (eller bergmynte eller lavendel) og en god honning, blir dette fort til en friske og spennende eplemos.

Oppå mosen legger du et lass med mandel-crumble. «Crumble»-betegnelsen finner man ofte i restaurantmenyer, og når kokker bruker det, betyr det ofte «sprø elementer».

Sprøtt

Mandel-crumble kan du lage mye av og oppbevare i en tett boks på benken gjennom hele eplesesongen. Da er du alltid klar for å vippe opp en dessert når du får besøk. Blandingen av mel, sukker, smør og mandel gir desserten den berømte kjekssmaken og for å få den enda litt bedre: bland i litt flaksalt.

Når jeg skal vispe rømme, bruker jeg alltid den feteste og mest smaksrike. Vispet kjapt sammen med litt vaniljestang blir rømmen en usøtet og frisk kontrast til de søte eplene, sprø mandel-crumble og honning.

Det et mylder av lyse honningvarianter fra hele landet man bør prøve ut. Honning har «evig» holdbarhet og kan erstatte raffinert sukker flere steder enn man tror. Hakket sunnere er det også.

-
+

Eplemos med honning og rosmarin

  • 10 stkmodne epler
  • 100 gsmør
  • 6 ssByBi honning
  • 20 stkblader rosmarin / bergmynte / lavendel
  • 2 sssitronsaft

Mandelcrumble

  • 100 gmel
  • 200 gdemerarasukker
  • 200 gsmør
  • 100 gmandelflak
  • 100 gmandelmel
  • 1 tsflaksalt

Vaniljerømme

  • 300 gRørosrømme
  • 1 stkvaniljestang
  • 10 ssByBi honning

Slik gjør du

  • Skrell eplene og del de i store vilkårlige biter.
  • Varm en stor panne/kjele med smøret til det bruser og nærmer seg lysebrunt.
  • Ha i hakket rosmarin (eller bergmynte/lavendel). La dette bruse i 10 sekunder før eplene går i.
  • Ha nå i honning og sitronsaft også. Rør litt rundt og sett pannen i ovnen i 15-20 minutter på 180 grader.
  • Ta pannen ut når eplene er helt møre.
  • Når eplene er lune/romtempererte, rører man rundt så det blir en mos. Liker du eplebiter i mosen, rører du litt. Vil du ha en puré kan du kjøre den med stavmikser.
  • Sitronen som er tilsatt skal motvirke at den blir oksidert og brun.
  • Legg 50-60 gr mos i bunnen av skålen/glasset.

Mandelcrumble

  • Ha alle ingrediensene unntatt flaksaltet i en bolle eller på et brett og bland det godt sammen med hendene til en løs smørdeig.
  • Spre det relativt flatt, 1 cm tykkelse cirka, utover bakepapir og stek det i ovn på 180 grader i 8-12 minutter. Det er ferdig når alt er jevnt gyllenbrunt.
  • Ta ut brettet, la det romtemperertes og knus dette med hendene eller lett med en kjevle.
  • Dryss flaksaltet inn til slutt rett før anretning.
  • Dryss rikelig med crumble oppå eplene før en solid skje med den friske vaniljerømmen legges på.

Vaniljerømme

  • Splitt en halv vaniljestang og skrap ut den svarte margen. Ha denne i kjøleskapskald rømme og visp den stiv for hånd. Dette går ganske kjapt med fete kvalitetsrømmer.
  • Legg en skje rømme oppå crumblen og sprinkle over en skje honning på kryss og tvers til slutt.

Les også:

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.