Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Vår største test av julebrus noensinne

Tekst
Foto

DNs smakspanel har testet 66 julebrus

– Det smaker litt skumnisse.

Det skjer hvert år. Fra starten av oktober fylles butikkene endelig opp med brusen som har vært savnet siden i fjor. Den høyt elskede julebrusen fyller opp skap og stables på paller. Og for hvert år blir det flere varianter å velge mellom.

Det er de kjente og kjære julebrusene som dagens foreldregenerasjon koste seg med da de var barn, og det er nye smaker både fra store aktører og fra mindre bryggerier og brusfabrikker. Julebrusen kommer i to varianter. Det er den brune, med smaker som minner om appelsin og champagnebrus og det er den røde som smaker av røde bær og godteri.

Det finnes også de som skiller seg ut både på farge og smak, hvor det både kan være mer frukt og ulike krydderier.

Flertallet av julebrusene kommer i en sukret og i en usukret variant der det er benyttet kunstig søtning. I testen har vi også tatt med julmust, som er svenskenes svar på julebrusen. Julmusten er mørk brun i farge og er tilsatt maltekstrakt noe som tydelig oppleves i smaken.

Den etter hvert så kjente rampenissen har i år også lansert sin egen julebrus, noe som førte til overraskelse og latter blant testpanelet da den ble skjenket i glasset.

Råttent vann, kunstig frukt og skogsbæryoghurt

DNs varierte smakspanel besto i år av representanter både for barn, ungdom og voksne, som alle håpet å finne en ny favoritt blant årets store utvalg.

Dina Bø Eriksen (9), Victoria (8), Helene (13), journalist Sarah Hambro (52), vinanmelder Merete Bø (46) og øl- og brennevinsanmelder Trine Wiik-Lehmann (37) fylte rommet med julestemning og smakte seg gjennom 66 julebrus.

– Den her smaker vann! utbrøt Dina etter å ha fått en av de usukrede julebrusene i glasset.

– Denne gir jeg null. Den smaker råttent vann med kirsebær i.

Mange av julebrusene oppleves veldig like. Blant de røde julebrusene er det mye kunstig frukt, overdreven sødme, og mange av dem er vandige og korte på smaken. Ulike varianter av yoghurt ble også nevnt. Korte og overdrevent søte er også mange av de brune julebrusene og blant dem ble det nevnt mye karamell og vanilje, i tillegg til sopp og juicy fruit.

Julebrus for voksne

Det selges mye julebrus i ukene frem mot jul. Norgesgruppen alene solgte 8,2 millioner liter julebrus gjennom sine butikker i julebrussesongen 2021. Og hva som er den ekte julebrusen er det like delte meninger om som det er om hvorvidt det skal serveres ribbe eller pinnekjøtt på julaften.

Årets smakspanel er generelt skuffet over kvaliteten og smaken på det store flertallet av julebrus. Men noen få utmerker seg positivt, og de beste julebrusene smaker av ekte frukt og har en fin balanse mellom friskhet og sødme.

Når det skal kåres en vinner, er smakspanelet delt i to.

Barnas favoritt er Oppegård Julebrus som smaker godt av bringebær og rips, mens de voksne foretrekker Grimstad Brusfabrikk sin julebrus.

– Den er et godt alkoholfritt alternativ for de voksne i julen, avslutter Merete Bø.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.