Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

- Alle lager eggerøre feil

Tekst
Foto
Sær på egg. – For meg er smak en persepsjon: Det å vite. Når jeg vet at eggene kommer fra høner som får bevege seg fritt ute, har større plass og bedre fôr, synes jeg de smaker bedre, sier Jon-Frede Engdahl.

Sær på egg. – For meg er smak en persepsjon: Det å vite. Når jeg vet at eggene kommer fra høner som får bevege seg fritt ute, har større plass og bedre fôr, synes jeg de smaker bedre, sier Jon-Frede Engdahl.

Alle kan lage eggerøre. Ingen kan lage den riktig, mener Jon-Frede Engdahl.

Fakta: Jon-Frede Engdahl

Gründer av Kolonihagen, som har økologiske matkasser, restaurant, bakeri og bryggeri

Daglig leder på Kolonihagen Frogner og en av gründerne bak restauranten Maaemo

Forfatter av boken «Frokost med Kolonihagen» (2013)

I denne serien lager han ulike frokostfavoritter.

– Hver gang jeg får eggerøre, enten det er på hotell eller hjemme hos noen, er det tørre greier. En eggerøre skal være myk og bløt. Den skal spises med skje, ikke gaffel. Du skal ikke tygge den, den skal smelte i munnen, sier Jon-Frede Engdahl og oppsummerer:

– Jeg mener at alle lager eggerøre feil.

Én feil mange gjør, mener Engdahl, er å bruke melk. Den største synden er imidlertid å bruke for sterk varme under stekingen.

Se den svenske mesterkokken Jonas Lundgrens oppskrift på Eggerøre for deg som skal bygge muskler. (med video)

– Med svak varme har du full kontroll, og det kan godt ta en snau halvtime å lage eggerøre. Eggerøre er slowfood! Når du merker at blandingen begynner å sette seg, må du røre og skrape, igjen og igjen, med kjærlighet og tålmodighet, sier Engdahl.

Se også oppskrifter på fire klassiske frokoster med egg.

Han mener eggerøre like gjerne kan lages i kjele som i stekepanne, og at slippbelegget i nyere utstyr gjør det unødvendig å steke i smør. Etter steking er smøret desto viktigere.

Les D2s store artikkel om eggets helsebringende egenskaper: Egget er friskmeldt.

– Du kan ha oppi dobbelt så mye smør som du tror du skal ha. Jeg er ikke redd for smør, og jeg bruker alltid mettede meieriprodukter, ikke lettvarianter. Hvis du teller kalorier i stedet for å tenke smak, kan du heller stå over.

TRØFFELEGG

Jon-Frede Engdahl har ikke bare blitt servert dårlig eggerøre. På besøk hos vinprodusentvenner i Provence ble egg lagt sammen med trøfler i en lufttett boks, for neste morgen å bli til den beste eggerøren han noen gang hadde smakt.

– Egg er flinke til å trekke til seg smak, og trøffel funker, til tross for at det er en jålete og dyr råvare, utrolig bra med enkle retter. Nå gjør vi dette hjemme når det er trøffelsesong i januar, og siden det bare skjer én gang i året, flotter vi oss med å rive hele trøffelen i eggerøren, sier Engdahl.

– Det er et tips til å løfte frokostopplevelsen, for det bringer retten fra det enkleste til det mest eksklusive.

Her er Engdahls oppskrift på eggerøre:

-
+

Eggerøre

  • 6 stkegg
  • 0.5 dlkaldt vann
  • 1 stkstor klatt Røros-smør
  • gressløk
  • salt og pepper

Tips: Kjøp en liten bit ekte sort trøffel og legg den i en lufttett boks sammen med hele egg. Etter en dag eller to har eggene trukket til seg masse trøffelaroma og gir den ferdige eggerørern en fantastisk smak.

Les alle Smaks vinsaker her: Vinguiden

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.