En stor porsjon quinoa redder flere av ukens måltider

Tekst
Foto
Tre gode quinoaretter. Quinoabiffer med spinat og feta, quinoabicher med fruktsalat, og marokkansk quinoasalat. Se oppskrifter nederst i saken

Tre gode quinoaretter. Quinoabiffer med spinat og feta, quinoabicher med fruktsalat, og marokkansk quinoasalat. Se oppskrifter nederst i saken

Quinoa er som poteten – den kan brukes til alt: biff, salat og suppe.

– Det som er kult med quinoa, er at du kan lage en stor porsjon og bruke den til alle måltider – frokost, lunsj og middag, sier Luise Vindahl (31).

Det er morgen på kjøkkenet på Södermalm i Stockholm, og vegetarbloggerne er i gang med å lage frokost. Quinoaen – utgangspunktet for tre av ukens retter – er kokt og står til avkjøling.

Fakta: Hverdagsvegetar

I D2s matserie lager Luise Vindahl og David Frenkel fra Green Kitchen Stories vegetarmat for travle hverdager.
Foto: Jimmy Linus

Å koke en ekstra stor porsjon, enten det gjelder bønner, linser eller quinoa, er et av deres beste tips: Da har du alltid en base i kjøleskapet, som du kan bruke i salater, supper – eller i grøten.

– Quinoa er full av proteiner og gir en god start på dagen, sier Vindahl.

– Vi spiser mye grøt i hverdagen, med forskjellige toppinger. Eller vi lager smoothies. Nei forresten, vi lager vel litt alt mulig, så får alle ta det de liker.

Dagens frokost – en «bircher» – fikk de servert på ulike kafeer i Melbourne og Barcelona da de reiste Jorden rundt for et par år siden. Siden har de eksperimentert med oppskriften hjemme på kjøkkenet.

– En klassisk bircher består av havregryn, litt fersk eller tørket frukt og yoghurt som blandes sammen, og får stå og svelle, før man topper den med nøtter, sier Vindahl.

– Men nå lager vi den med quinoa, havregryn, yoghurt, vanilje og fersk ingefær. Og topper den med litt cashewsmør og fersk frukt.

Hun tørker av benkeplaten i marmor.

– Så – over til biffene.

På en plakat på veggen, laget i samarbeid med det svenske designkollektivet Dry Things, står det «The Natural Apothecary, healthy and inspiring superfoods from A to Z». I kjøleskapet står en rekke skåler fulle av rester fra forskjellige prosjekter.

Fakta: Green Kitchen Stories

Vegetarblogg startet av danske Luise Vindahl og svenske David Frenkel.

greenkitchenstories.com

Har utgitt «The Green Kitchen» (2013) og «Green Kitchen Travels» (2014). Aktuelle med en smoothiebok og en ny familiekokebok.

Kåret til beste matblogg av magasinet Saveur i 2013.

Appene ble kåret til App Stores beste i 2012 og 2013.

– Har du litt quinoa til overs, er det lurt og lett å lage biffer, sier Vindahl, og rører sammen quinoa, havregryn, pisket egg, fetaost og spinat – og lar røren stå litt og svelle.

– Vi spiser dem på mange forskjellige måter; kalde, i en salat, eller som en hamburger med brød, majones og alt du vil ha på.

Så steker hun biffene til de er gyldne.

– Egg og ost er viktige for at biffene skal holde sammen, sier Luise Vindahl.

– Men det er selvfølgelig mulig å eksperimentere og lage dem eggefrie. Og de gjør vel heller ingenting hvis de faller litt fra hverandre.

Hun ler.

– Hvor perfekt skal en biff være?

-
+

Quinoa

  • 5 dlquinoa
  • 1 lvann
  • litt salt

Quinoabicher

  • 2.5 dlkokt quinoa (eller 1 dl rå quinoa + 2 dl vann)
  • en klype salt
  • 2.5 dlhavregryn
  • 5 dlyoghurt naturell
  • 0.25 tsvaniljepulver
  • 0.5 tsfersk raspet ingefær 

Forslag til topping

  • appelsin eller blodappelsin i tynne skiver
  • nøttesmør
  • pistasjnøtter, hakkede 
  • lønnesirup / honning

Slik gjør du

Ha skyllet quinoa, vann og salt en kasserolle. Kok opp og la småkoke i 15 minutter, eller til du ser små «haler» på quinoafrøene. Avkjøl. 

Bland kokt quinoa, salt, havregryn, yoghurt, vanilje og ingefær. Server i to store boller eller fire mindre. Dekorer med appelsin i skiver, nøttesmør og litt lønnesirup eller honning. Rester kan oppbevares i kjøleskapet i opp til tre dager. Eller lag den på forhånd og oppbevar i bokser i kjøleskapet, da er det bare er å legge på toppingen før servering.

-
+

Quinoabiffer

  • 6 dlkokt quinoa (svart, hvit eller rød) 
  • 2 dlhavregryn
  • 4 egg
  • 200 gfetaost
  • 100 gfersk spinat, finhakket
  • salt og pepper
  • kokos- eller olivenolje til steking

Slik gjør du

Bland quinoa, havregryn, egg, fetaost, spinat, salt og pepper i en stor bolle. La stå i kjøleskapet i cirka 30 minutter.

Ta ut miksen og form ti til tolv biffer med hendene. Varm oljen i en stekepanne og stek biffene to til tre minutter på hver side. Server i et salatblad med for eksempel avocado, yoghurt naturell, surkål og forskjellige frø – eller valgfri topping.

Tips: Hvis du har barn som ikke vil spise grønnsaker, kan du raspe blomkål og bruke det i stedet for spinat. Da blir grønnsakene «usynlige».

-
+

Marinerte grønnsaker

  • 1 squash
  • 1 aubergine
  • 4 sskaldpresset olivenolje, pluss litt ekstra til steking
  • 1 fedd hvitløk, knust 

Salat

  • 1 tssalt
  • 8 dlkokt quinoa
  • 1 tskanel
  • 0.5 tssalt
  • 3 sskaldpresset olje
  • 0.5 sitron, saften
  • 1 håndfull mynteblader
  • 1 håndfull korianderblader
  • 2 avocado, i terninger 
  • 3 ssbrune eller gule rosiner
  • 1 granateple, kjernene 
  • 100 gristede og saltede mandler

Slik gjør du

Forvarm stekeovnen til 200°c. Skjær aubergine og squash i tynne skiver. Legg på en grillrist på et stekebrett og pensle lett med olje på begge sider. Ha på salt og stek til de er myke og litt brent i kantene, cirka 15 minutter. Her må du følge med – de blir lett brent!

Ta ut grønnsakene og legg dem i en skål. Tilsett olivenolje og hvitløk, rør rundt og sett til side.

Legg kokt quinoa i en stor serveringsbolle, strø over kanel og rør rundt. Ha i olje, sitronsaft, hakkede urter og rør rundt. Tilsett grønnsaker, avocado, rosiner og rør rundt til alt er ordentlig blandet. Dekorer med granateplekjerner, ristede mandler og server.

Andre saker i denne serien:

– Ovnsbakte rotgrønnsaker er billig, mettende og godt

Vegetarsupper med noe å bite i

Bakt grøt og grønne pannekaker

Mettende høstsalater(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Informasjonskapsler og personvern

Dagens Næringsliv er ansvarlig for dataene du oppgir og dataene vi samler om dine besøk på DN.no. Vi bruker informasjonskapsler og dine data til å analysere og forbedre tjenestene, og til å tilpasse annonser og deler av innholdet du ser og bruker. Dersom du er innlogget, kan du endre dine innstillinger for personvern.

Les mer Ok, jeg skjønner