Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Gjør focacciaen til et måltid

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Stek egg i brøddeigen og kall focacciaen et måltid.

Lyst til å imponere ved frokostbordet? Gjør focacciaen til et helt måltid med egg bakt direkte i brødet og et spennende utvalg grønnsaker.

Vanligvis er focaccia et oljerikt brød som serveres ved siden av lunsj, middag eller koldtbord. Men med ekstra toppinger og egg, blir det en strålende frokostrett laget i langpanne.

Det krever litt ekstra tid, men om du har forberedt toppingene kvelden i forveien, kan du lese avisene fra perm til perm mens du drikker kaffe og lar brøddeigen heve. Hvis ikke er det tid til å karamellisere løk og fennikel mens deigen hever.

Når de andre står opp eller gjestene kommer, får de rykende varmt brød, perfekte smilende egg og masse gode smaker på tallerkenen.

Litt av en frokost – når eggene er bakt i brødet og får selskap av karamelliserte grønnsaker.  

Litt av en frokost – når eggene er bakt i brødet og får selskap av karamelliserte grønnsaker.  

Velg toppinger selv

Brøddeigen er en enkel hvetedeig med mye gjær som hever forutsigbart til et luftig, saftig brød.

Toppingene er bare et forslag – her er det kun fantasien som setter grenser. Bacon? Kjøttboller? Grillet paprika eller pesto?

Den mest krevende øvelsen er eggene:

For å få dem ned i fordypningene sine uten at plommen sprekker, kan det lønne seg å knekke ett og ett ned i en liten skål, og la egget skli fra skålen og ned i brødet.

I tillegg er det en utfordring å finne riktig steketid så de kommer ut av ovnen ferdige, men fortsatt smilende, hverken rå eller hardkokt.

Tiden her er basert på middels store egg med romtemperatur. Bruker du større egg eller tar dem rett fra kjøleskapet, vil det ta lengre tid. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Focaccia til frokost eller brunsj – med bakte egg, karamelliserte grønnsaker, parmaskinke og salat.  

Focaccia til frokost eller brunsj – med bakte egg, karamelliserte grønnsaker, parmaskinke og salat.  

-
+

Frokostfocaccia med karamelliserte grønnsaker og egg

  • 50 gGjær
  • 2 tsSukker
  • 500 mlLunkent vann
  • 1 tsSalt
  • 800 gHvetemel
  • 1 dlOlivenolje
  • 0.5 stkRødløk
  • 1 stkFennikel
  • 2 ssOlje
  • 1 tsBrunt sukker
  • 1 tsBalsamicoeddik
  • 6 stk"Baller" laget av sammenkrøllet aluminiumsfolie
  • 6 stkMiddels store egg, romtemperert
  • 100 gRevet ost
  • 50 gParmaskinke eller annen spekeskinke
  • 2 stkHåndfuller salatblader (ruccola, mache eller babyleaf)

Slik gjør du:

  • Rør gjær og sukker ut i lunkent vann.
  • Rør inn mel og salt og elt til deigen er glatt og elastisk, enten for hånd eller i miksmaster.
  • Hell to ss olje over deigen og vend deigen slik at hele får et tynt lag olje rundt seg og ikke klistrer seg i bollen. Dekk bollen med plastfolie eller et håndkle og la heve på et lunt sted ca. 1 time til størrelsen har doblet seg.
    Imens karamelliserer du rødløk og fennikel: Skjær løk og fennikel i tynne skiver og stek i olje på lav til middels varme til begge er myke, ca 15-20 minutter.
  • Dryss over sukker og balsamico og fortsett i noen minutter til de er karamellisert, men ikke svidd.
  • Når deigen er ferdig hevet, hell halvparten av olivenoljen i bunnen av en stor langpanne.
  • Legg deigen i pannen og strekk den ut til hjørnene. Lag små søkk i brødet med enden av en treskje. Dekk med et håndkle og la heve i ca 30 minutter.
  • Varm ovnen til 200C. Lag seks knyttnevestore baller av løst sammenkrøllet aluminiumsfolie og dypp dem i olje.
  • Dryss ost og salt over deigen og lag nye søkk i den med treskjeen hvis de har forsvunnet i hevingen. Ringle lresten av oljen over deigen.
  • Trykk aluminiumsballene ned i deigen. Dryss over karamellisert løk og fennikel og stek i ovn i 25 minutter.
  • Knekk seks egg ned i hver sin lille skål. Slik unngår du at plommen sprekker når du legger dem på brødet.
  • Ta brødet ut av ovnen og løft av aluminiumsballene.
  • Hell forsiktig ett egg ned i hver av de seks fordypningene og sett brødet inn i ovnen igjen. Stek brødet videre i 8-10 minutter til eggehvitene er blitt såvidt faste. Eggene vil fortsette å steke litt i det varme brødet mens du gjør det klart for servering. Legg over parmaskinke og salatgrønt, og server.
Andre oppskrifter på focaccia: