Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Latmannsmiddag

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

(Nesten) alt du kan gjøre på komfyren, gjør ovnen for deg. Til og med kremet polenta.

For å lage denne retten med kremet polenta, stekte pølser, løk, druer og smeltet ost på komfyren, trengs en håndfull gryter og gjerne tre armer. I ovnen? Du trenger bare én langpanne og én grundig omrøring halvveis i kokeprosessen.

Ja, du leste riktig. Til og med polenta, den mytisk krevende maisgrøten fra Italia, kan kokes i ovnen nesten helt uten omrøring og likevel komme ut kremet og myk.

Metoden er angivelig en gammel toskansk bondeoppskrift og innebærer at du bare trenger å se til maisgrøten en eneste gang, og det er rett før du likevel legger på deilige pølser, druer, løk og ost, slik at det som kommer ut 40 minutter fra start er det optimale trøstematmåltidet når vinteren begynner å føles lang.

Bestem selv

Smør en panne, hell i polenta, vann, salt og et par klatter smør, rør raskt sammen med en tregaffel (vent gjerne til pannen er i ovnen med å helle i alt vannet for å unngå skvalping) og la det stå i ovnen 20 minutter.

Hvor fast eller løs polentaen blir, bestemmer du selv ved hjelp av vannmengden. Mengden i denne oppskriften gir en polenta som har omtrent samme konsistens som en god risotto. Ønsker du en fastere polenta som kan skjæres med kniv, bruker du mindre vann.

Etter 20 minutter tar du pannen ut, rører godt i polentaen igjen for å sørge for at væsken er jevnt fordelt, og topper med alt som er godt. I dette tilfellet gode, rå pølser, rødløk, små røde druer og halvfast taleggio. Mens pølsene bakes i ovnen, sprekker druene opp og tilfører litt sødme, og osten smelter og brunes såvidt. Vil du ha litt mer farge på både pølser og ost, er det bare å skru på grillelementet de siste minuttene før servering.

Ovnsbakt polenta med pølser, druer og ost lager nesten seg selv i ovnen.  

Ovnsbakt polenta med pølser, druer og ost lager nesten seg selv i ovnen.  

-
+

Ovnsbakt polenta med pølser, druer og taleggio

  • 250 gPolenta (ikke hurtigpolenta)
  • 1 ssSmør
  • 1 tsSalt
  • 9 dlVann
  • 8 stkRå pølser
  • 250 gSmå, blå eller røde steinfrie druer brutt opp i små klaser
  • 1 stkLiten rødløk skåret i tynne båter
  • 100 gTaleggio eller annen smaksrik, halvfast ost
  • 1 ssFersk salvie
  • Salt og pepper

Slik gjør du:

  • Varm ovnen til 175C.
  • Legg smør i klatter i langpannen. Hell over polenta og salt. Hell i vannet og rør godt før du setter brettet inn i ovnen. Hvis du er redd for å søle, kan du helle vannet i pannen etter at du har satt den inn i ovnen.
  • Stek i ovnen i ca 20 minutter.
  • Ta langpannen ut av ovnen og skru den opp til 200C.  Rør godt i polentaen så væsken fordeler seg jevnt.
  • Dander pølser, små drueklaser, tynne rødsløksbåter og ostebiter oppå polentaen og stek i 20-25 minutter, til polentaen er ferdig, pølsene er stekt og druene myke. Dersom du ønsker litt mer farge på pølsene, skru gjerne opp grillen de siste minuttene. Server med en grønn salat.

Kjapp enkel nudelsuppe som tar minutter å lage:– Det tar fire minutter å smelle alt dette sammen

Å koke skjell er litt som å poppe popcorn: Like raskt som popcorn

Når Dag Tjersland ikke gidder å lage middag, da lager han dette: Verdens enkleste pastarett(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.