Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Smørrebrød med henholdsvis slakterbiff, tartar, matjessild og ishavsrøye – servert med husets pickles og majones tilsmakt brunet smør.

Smørrebrød med henholdsvis slakterbiff, tartar, matjessild og ishavsrøye – servert med husets pickles og majones tilsmakt brunet smør.

Her tar de brødskive med pålegg til et helt nytt nivå

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Luksuriøs smørrebrød-lunsj på Fyr Bistronomi.

Kanskje er det minner om barneskolens matpakker som gjør at Norge har så mye stussligere smørbrød-vaner enn danskene. Nå har smørrebrød med de to ekstra bokstavene fått fotfeste også på denne siden av Skagerrak.

Fakta: Fyr Bistronomi

Underhaugsveien 28, 0354 Oslo (inngang fra Bogstadveien)
Telefon: 45 91 63 92
fyrbistronomi.no

Meny: ★★★★★
Mat: ★★★★
Service/effektivitet: ★★★★★★
Miljø: ★★★★★
Pris: ★★★

Totalt: 23

Da Salt og Pepper satte seg ved bordet på Fyr Bistronomi i kjelleren av en villa i Bogstadveien, hadde de egentlig ventet en nedskalert versjon av kveldsmenyen. Lunsjmenyen er nemlig ikke å finne på nettsiden.

– Det ville vært mer irriterende om overraskelsen ikke var så positiv, sa Salt.

I Sundtkvartalet ved Akerselva har Vintage Kitchen også omfavnet den dejlige smørrebrød-tradisjonen.

Les om lunsj på Vintage Kitchen: Solide smørbrød på supereffektivt vis

– Men der må hver gjest velge ett raust smørbrød hver, så du får bare én smak, innvendte Pepper.

På Fyr ble det anbefalt to til tre per person.

Lokalet er smakfullt innredet i en forfinet industrielt preg: teglstein, rustet metall utendørs, messingkonstruksjoner i taket, gitter over baren som skiller det tillitvekkende åpne kjøkkenet fra restauranten.

Lokalet er smakfullt innredet i en forfinet industrielt preg: teglstein, rustet metall utendørs, messingkonstruksjoner i taket, gitter over baren som skiller det tillitvekkende åpne kjøkkenet fra restauranten.

Rå varer

Men først kom appetittvekkere. De viste hvor kompromissløst kresne kjøkkenet er med råvarer.

– Håh, dette er litt av en skinke! utbrøt Salt.

Ibérico de bellota-skinken var lagret i fire år og kom i ganske tykkskårne skiver. Fettet var spekket med en fabelaktig nøttesmak – intenst og himmelsk.

Det ble enda bedre, om enn litt perverst, med et tynt lag majones tilsmakt brunt smør strøket oppå. Hjelpes, så godt!

Deilige, kjøttfulle oliven og Ibérico de bellota – skinke fra spanske svin som tasser fritt rundt og gomler eikenøtter.

Deilige, kjøttfulle oliven og Ibérico de bellota – skinke fra spanske svin som tasser fritt rundt og gomler eikenøtter.

Syltede grønnsaker var gode for balansen: De kom i et sjarmerende lite Norgesglass.

– Nå som Noma har sluppet sin bok om temaet, har vi kanskje nådd Peak Fermentation, sa Salt, som syntes bølgen gjerne måtte vare.

Sprø blomkål var høydepunktet blant agurk, rødløk og små, rødlige gulrøtter. Siderettens syrlighet skulle komme godt med senere i måltidet.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Kalde fulltreffere

– Første runde! Her kommer kalde smørbrød, sa servitøren.

Hun hadde skjønt at de ville dele hver skive for å smake mest mulig, og tok med en skarp kniv.

På dette tidspunktet var DNs utsendte de eneste gjestene. Da blir det selvsagt lettere å yte god service, men servitøren var likevel påfallende flink. Hun var usedvanlig oppmerksom, uanstrengt hyggelig og akkurat passe snakkesalig.

I tillegg til å anrette lekre smørrebrød, forberedet også kjøkkenteamet kveldens bordsettinger.

I tillegg til å anrette lekre smørrebrød, forberedet også kjøkkenteamet kveldens bordsettinger.

Nedsiden med å skjære brødskivene i to var at den elegante anretningen ble maltraktert umiddelbart. Først ut: matjessild og egg på rugbrød, og biff tartar på landbrød.

– Tartaren treffer så godt, med den skarpe estragonsmaken. Og kjøttet er strimlet ganske grovt, som er mye bedre enn farsekonsistens, sa Pepper fornøyd.

Også sildesmørbrødet var elegant: Fiskens salte og syrlige brodd sto fint til en kraftig smak av brunet smør – nok en gang.

Luksusfellen

Kjøkkensjef Sebastian Myhre, som for øvrig selv kom til lunsj denne torsdagen, har en forkjærlighet for rause og dype smaker med en luksuriøs touch. Han foretrekker å behage fremfor å overraske, og klarer å få selv de rimelige råvarene til å smake eksklusivt.

Der de kalde smørbrødene var balanserte, bikket de varme litt over i det overdådige

Før han åpnet Fyr, har han vært innom blant annet Thomas Kellers hvitdukede bastion Per Se i New York, kjøkkenet til den norske ambassaden i samme by, gourmetavdelingen til Renaa i Stavanger og et kokkeprogram på Tv2.

Steak sandwich med slakterbiff, løk og aromasopp (kjøkkenet var gått tom for kantarell) på landbrød.

Steak sandwich med slakterbiff, løk og aromasopp (kjøkkenet var gått tom for kantarell) på landbrød.

Tartar av okse, estragonmajones og pepperrot på landbrød.

Tartar av okse, estragonmajones og pepperrot på landbrød.

Matjessild med marinert egg på rugbrød, overrislet brunet smør.

Matjessild med marinert egg på rugbrød, overrislet brunet smør.

Men der de kalde smørbrødene var balanserte, bikket de varme litt over i det overdådige.

Belgisk vaffel med melkeis og sjokoladesmuler.

Belgisk vaffel med melkeis og sjokoladesmuler.

En steak sandwich var laget med stykningsdelen som blir presentert som butcher’s cut, forståelig siden det norske navnet nyretapp ikke er like forlokkende. Kjøttet var nydelig, feilfritt stekt, men helheten ble så kremet, rik og fet at smørbrødet skrek etter syre.

– Skiven med pannestekt ishavsrøye kunne også fått en skvis sitron. Det tynne laget med Rørosrømme strekker bare nesten til, sa Salt.

Fisken var knallgod, med sprøtt skinn, men hadde fått en anelse for mye varme. Den lå oppå gode dillpoteter – for alle som ikke er på lavkarbodiett er poteter på brød en vinner.

Desserten, som også ble delt, fortsatte i samme spor: Belgisk vaffel toppet med en softis-myk melkeis og sprø sjokoladestrø. Utvilsom veldig godt, men den manglet friskhet. Kanskje isen kunne vært på rømme eller en ferskost som Nyr for å balansere bedre.

Kom, kom

Hadde det ikke vært for desserten, ville lunsjen vært over etter en time med effektiv og godt timet bevertning. Prisen kom på drøye 900 kroner for en overflodslunsj for to, med kaffe og en ypperlig sider fra Lovløs.

Fyr serverer lunsj fra torsdag til lørdag. Hvis de skal fortsette med det, må flere gjester ta turen. Og det fortjener de. Håndverket er i toppklasse, og med små justeringer kan det bli plettfritt. Det er uansett et supert valg for de spesielle anledningene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Høsten har erobret den flotte uteserveringen til Fyr Bistronomi.

Høsten har erobret den flotte uteserveringen til Fyr Bistronomi.