Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Kokken som fant opp Toast Skagen, Tore Wretman, var en forkjemper for svensk husmannskost. Men hvorfor kalte han den deilige retten opp etter en dansk by?

Kokken som fant opp Toast Skagen, Tore Wretman, var en forkjemper for svensk husmannskost. Men hvorfor kalte han den deilige retten opp etter en dansk by?

Dette er sommerens perfekte lunsjrett

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Midtsommerdrøm på Ett bord i Vika.

Om sommeren er restaurantnavnet «Ett bord» en løgn. Ute på Vikaterrassen er nok et langbord rigget opp. Men filosofien er det samme: Å spise side om side med fremmede.

Fakta: Ett bord

Vikaterrassen – Ruseløkkveien 3, Oslo
Telefon: 22 83 83 03
ettbord.no

Meny: ★★★★★★
Mat: ★★★★★
Miljø: ★★★★★
Service/effektivitet: ★★★★★
Pris: ★★★★★
Totalt: 26

Genuint sympatisk lunsjsted

– Det er skikkelig fint her, sa Pepper, og satte seg ned på hjørnet av det enorme trebordet inne.

Innredningen, som menyen, er utpreget nordisk. Lyse tremøbler med brunt skinn, grå vegger og eksponerte lyspærer.

– Har dere vært her før? Ikke? Da er dere ekstra velkomne, sa innehaveren Carl Johan Bahre med en imøtekommende jovialitet.

På veggtavlene står kveldsmenyen: småretter der kjøtt, fisk og grønt er kløktig gruppert som «Fra gård/hav/jord til bord».

Heldigvis er også sommerlunsjmenyen fristende, og Salt og Pepper hadde lyst på sjømat.

Også dagen da DNs anmeldere var på besøk, var Ett bord litt sparsommelig besøkt i lunsjen. De som ikke er på sommerferie bør ta turen innom.

Også dagen da DNs anmeldere var på besøk, var Ett bord litt sparsommelig besøkt i lunsjen. De som ikke er på sommerferie bør ta turen innom.

Klassisk fulltreffer

Det tok ikke lang tid før maten var på bordet.

Pepper ville ha reker. Det er først og fremst et vitnemål om råvarebevisstheten til restauranten, og her består Ett bord med glans: Lubne, smakfulle og ferske reker med god tyggemotstand. De kom med standardtilbehør: deilig aioli, dillmajo og sitron. Ikke minst et seigt og knallgodt surdeigsbrød med knasende skorpe, levert av Ille brød.

– Oslos klart beste brødbakeri, sa Pepper.

Salts Toast Skagen kom heldigvis på samme brød:

– Å jøss, dette var godt, sa Salt etter første bit av den svenske klassikeren.

I hjemlandet er den ofte en liten forrett, her var den forstørret til et tårnende smørbrød. Røren er proppfull av smak, og bugner av de samme deilige rekene. På toppen: ørretrogn – små bomber av sjø og salt.

Det var forfriskende at kjøkkenet droppet den overgrodde busken av dill som ofte topper skagentoast og tar over for mye av smaken – i stedet hadde røren et finstemt dillpreg.

– Dette seiler opp som den beste skagentoasten jeg har fått. Sommerens perfekte lunsjrett, sa Salt imponert.

Søt og syrlig suksess

Nok en gang kommer innehaveren bort – oppriktig nysgjerrig på hva vi synes.

– Kjøkkensjefen vår er svensk, så han er spesialist på skagenrøre. Ja, jeg er faktisk halvt svensk selv, sier Bahre.

Han forteller om en gang han var i Skagen i Danmark. I havnebyen på Jyllands nordligste tupp hadde ingen hørt om retten. Det er nok ikke første gang han drar denne historien, men samtalen virker likevel ektefølt og fri for innøvet pliktprat.

Med lette sjømatretter var det plass til dessert. Og takk og lov for det.

Dagens kake var ålreit, et lite kvadratstykke sjokoladekake. Ikke den sedvanlige brownien, men en luftig, gjennomstekt formkake toppet med rik sjokoladekrem.

En godt gjemt hemmelighet på Ett bord på Vika terrasse: Sitronterte.

En godt gjemt hemmelighet på Ett bord på Vika terrasse: Sitronterte.

Størrelsesforskjellen var påfallende mellom kaken og den andre desserten, en sitronterte som ikke sto på menyen.

For en godt gjemt hemmelighet.

– Sitronterte er en av mine favoritter, sa Pepper.

Denne var dekonstruert – en fantastisk syrlig sitronkrem nederst, dekket av tykke flak av brutt mørdeig. Øverst var en marengskrem, lett flambert før servering.

En ordentlig raus porsjon, også. Kanskje for raus, for da DNs fotograf var innom halvannen uke etter, var den langt mindre, og anrettet i en skål, uten marengskrem.

Innredningen på Ett bord er lys og moderne. Med unntak av et tacky nærbilde av en blomst med vanndråpe på, er interiøret ordentlig lekkert.

Innredningen på Ett bord er lys og moderne. Med unntak av et tacky nærbilde av en blomst med vanndråpe på, er interiøret ordentlig lekkert.

Sympatisk

Ett bord er rett og slett et genuint sympatisk lunsjsted. Påpasselig og uanstrengt service, lave skuldre, en imøtekommende atmosfære. En sjarmerende detalj er at de på nettsiden lister opp alle ansatte, også servitørene.

Prisene er også vennlige – 175 kroner er ikke dyrt for en så perfekt lunsjrett som skagentoasten er. Regningen totalt kom på 705 kroner, inkludert god eplemost, dessert og (litt for mørk) kaffe til begge.

– Det går ikke lang tid før jeg kommer tilbake hit, sa Pepper.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.