Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Batata harra betyr rett og slett spicy poteter. Uimotståelige er de også.

Batata harra betyr rett og slett spicy poteter. Uimotståelige er de også.

Hissige poteter

Tekst

Vil du få varsel hver gang Vidar Bergum publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Ingen vil be om ketchup når du serverer poteter slik de gjør i Midtøsten.

Samboeren min er blant de uheldige som er genetisk disponert for å smake såpe der vi andre fryder oss over frisk koriander. Kanskje er tyrkerne ekstra utsatt for dette genet, som asiater for det meste er laktoseintolerante.

For mens koriander nytes i til dels store mengder i så godt som alle naboland, finner du knapt en tyrker som liker den. Det måtte noe så trist som en flyktningkrise og fire millioner syrere til for å få korianderen inn i sortimentet på markedene i Tyrkia.

Syrere flest elsker nemlig koriander. Den gir en syrlig friskhet du ikke får fra andre urter. Perfekt til å piffe opp ellers litt trauste poteter.

Batata harra – rett og slett arabisk for spicy poteter – er en rett du finner over det meste av Midtøsten. Konseptet er enkelt. Sprøstekte poteter med masse chili, hvitløk og koriander. Det må jo bare bli godt!

Tradisjonsrikt

Jeg er veldig for å være tro mat smaken i tradisjonsmat. Mange av rettene i denne regionen har århundrelange tradisjoner. Smakene er blitt perfeksjonert fra generasjon til generasjon. Ofte er det best å stole på historien.

Det er likevel ingen grunn til å være bundet i fremgangsmåte. Selv om libanesiske mødre for hundre år siden stekte potetene i raust med olje, betyr ikke det at vi må gjøre det i dag. Med hovedjobben outsourcet til stekeovnen, trenger du bare noen få minutters innsats for å få til disse potetene.

Batata harra serveres typisk som en av flere retter, men jeg bruker den gjerne som siderett til kjøtt eller fisk. Med så mye smak i potetene, holder det å gjøre det enkelt. Den er selvfølgelig også utmerket som snacks på egen hånd.

Liker du ikke koriander, anbefaler min samboer bladpersille i stedet.

Det byttet tar du på eget ansvar.

-
+

Batata harra

 • 3 ssolivenolje
 • 1 kgpoteter
 • 2 ssextra virgin olivenolje
 • 5 stkhvitløksfedd i tynne skiver
 • 2 tstyrkiske chiliflak (pul biber/Aleppo pepper) eller annen type chili etter smak
 • 35 gfrisk koriander, grovhakket
 • 4 stksitronbåter (kan sløyfes)
 • salt

Slik gjør du:

 • Forvarm ovnen til 250 grader, varmluft.
 • Ha salt på potetterningene og la stå i 15 minutter. Skyll av og tørk godt. Dette ekstra steget gjør potetene sprøere. Har du dårlig tid, holder det å tørke potetene godt.
 • Bland potetene med 3 ss olivenolje. Fordel på et stekebrett. Stek midt i ovnen i 10 minutter. Skru ned temperaturen til 220 grader, fortsatt varmluft. Stek videre til gyllen og gjennomstekt, typisk 15-20 minutter (25-30 minutter totalt). Vend potetene en gang eller to underveis.
 • Varm opp extra virgin olivenolje i en stor, tykkbunnet kasserolle eller stekepanne over medium varme. Fres hvitløken i ett minutt. Ha i chiliflak og koriander og fres videre under stadig omrøring til korianderen har «visnet», 20-30 sekunder. Ha i potetene og bland godt sammen. Trekk av varmen. Smak til med salt.
 • Ha over på serveringsfat. Skvis over frisk sitronsaft, om du ønsker, og dryss resten av korianderen over. Server med en gang.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.