Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Leons halloumiburger ble overdøvet av syrlig sylteagurk og tørt burgerbrød.

Leons halloumiburger ble overdøvet av syrlig sylteagurk og tørt burgerbrød.

Lunsjstedet for nyttårsforsettene

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Har du nyttårsforsetter om å spise sunnere, leve rimeligere og være mer effektiv? Da er Leon en grei destinasjon for lunsj.

Nokså stille har den britiske fast food-kjeden Leon etablert seg i Oslo. Først på Oslo S, nylig nederst i Frognerveien.

Leon åpnet først i London i 2004 og har vokst til 57 restauranter fra Washington, D.C. til Gran Canaria. Konseptet er hurtigmat som skal både smake og gjøre godt. Glem smør og smult, her gjelder olivenolje og ovnsbaking. Salt og hvitt sukker er begrenset til fordel for urter og mindre raffinert søtstoff, og all emballasje og bestikk er angivelig bærekraftig og resirkulerbart. Næringsinnholdet i rettene står på menyen – ingen fare for diettsprekk her.

Fakta: Leon

Frognerveien 1, Oslo
Telefon: 413 45 306
leon.no

Meny: ★★★★
Mat: ★★★★
Service/Effektivitet:★★★★
Miljø: ★★★★
Pris: ★★★★

Totalt: 20 poeng

Verdenskjøkken i en boks

Bestillingen skjer i baren, som på fast food-restauranter flest. Her er wraps, kyllingburgere og bokser med et utvalg klassikere fra både øst og vest: Thaicurry og brasilianske bønner, salater og kjøttboller med smak av både Sicilia og Marokko, alt under 100-lappen.

– Jeg kommer med maten til dere, bestikk og sugerør er der borte, sa mannen bak disken.

Om det er gjengs praksis eller bare tegn på en rolig dag, er ikke godt å si.

Pepper spiste halloumiburger (518 kalorier), og mens halloumi alltid er godt, overdøvet syrlig sylteagurk og tørt burgerbrød det meste her.

– Jeg føler meg i hvert fall ikke ekkel etter å ha spist den, var Peppers konklusjon.

Luftige og romslige lokaler gjør Leon til et behagelig sted å være.

Luftige og romslige lokaler gjør Leon til et behagelig sted å være.

Ved siden av hadde vi bakte fries, som var seige og lite å rope hurra for, men hummus i en pappskål hadde et flott preg av sitrus.

Salts «hotbox» med kylling, ris og salat til 97 kroner (630 kalorier) så ut som flymat i en pappeske. Men skinnet kan bedra.

– Dette var faktisk veldig godt!

På rause mengder brun ris lå kyllingbiter i en mild, men likevel svært aromatisk peanøttsaus. Salaten ved siden av var frisk og dressingen fint balansert, hverken tyngende fet eller demonstrativt syrlig.

Selv om boksen med kylling, ris og salat så ut som flymat, smakte det i alle fall godt.

Selv om boksen med kylling, ris og salat så ut som flymat, smakte det i alle fall godt.

– Det er i hvert fall flere reiser bedre enn mye annet man er nødt til å kjøpe med seg i farten, og jeg ble ordentlig mett, mente Salt.

God plass

Omgivelsene på filialen i Frognerveien er sobre og luftige med mye tre og naturmaterialer – langt mer nedtonet, romslig og komfortabelt enn mange andre kjapplunsjsteder. Her er det mulig å bli sittende og jobbe med en kaffe for dem som ønsker det.

Men det er først og fremst fast food. Maten var klar på et blunk, og kake og kaffe bestilt etterpå likeså. Kaken de kaller «Better Brownie» (400 kalorier) var en mørk, nær bitter og fudgy sjokoladekake med sjokoladebiter og smak av appelsinskall. En vegansk versjon av den engelske klassikeren «Billionaire's shortbread» (179 kalorier) ble imidlertid en blek kopi av den smørtunge originalen.

Mat, drikke, kaffe og en søtsak for to personer kom på 534 kroner og strengt tatt flere kalorier enn en januarlunsj ofte skal inneholde. En lunsj på Leon er ingen stor restaurantopplevelse, men som et hurtig stopp på veien brolagt med gode forsetter fungerer det fint.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.