Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Isklemt

Tekst
1. Oppsving. Den klassiske sandwich-isen har fått en oppgradering av både smak og utseende. I New York har det åpnet en rekke nye steder som har spesialisert seg på den populære iskrem-varianten.  2. Klassisk. Melt Bakery serverer noen av New Yorks mest populære varianter. Red velvet er med vanilje og en klassisk sjokoladekjeks.

1. Oppsving. Den klassiske sandwich-isen har fått en oppgradering av både smak og utseende. I New York har det åpnet en rekke nye steder som har spesialisert seg på den populære iskrem-varianten. 2. Klassisk. Melt Bakery serverer noen av New Yorks mest populære varianter. Red velvet er med vanilje og en klassisk sjokoladekjeks.

Råmelk-is i brioche. Jordbæris med balsamico mellom belgiske vafler. I New York er sandwich-isen alt annet enn tradisjonell.

Fakta:

Sandwich-is
Iskremtype bestående av is mellom to myke kjeks.
Sandwich-isen er utbredt i hele verden med ulike, regionale variasjoner.
Fikk sitt store gjennombrudd på begynnelsen av 1900-tallet i Bowery, New York.
Er en av Norges mest spise is både hos Diplom is og Hennig-Olsen. Det selges tilsammen 16,8 millioner sandwich-is årlig.

 – Kanye West har bursdag og i den anledning har vi en spesiell sandwich-is på menyen, sier Nicholas Morgenstern, innehaver av Morgenstern’s Finest Ice Cream i Bowery district i New York.

 – Kanye er en stor sandwich-is-entusiast, men han liker det enkelt, så vi fyller en fersk croissant med tre skjeer ren vaniljeis. Ikke noe kluss.

Selv om Morgenstern’s meny inneholder i overkant av 30 smakskombinasjoner som ristet, grønn te, olivenolje, råmelk, fernet med valnøtt og en «Kim Kardashian sundae», har de foreløpig bare én iskremsandwich på den faste menyen – frokost-isen «avocado toast» som er tilgjengelig mellom klokken ti og tolv hver dag.

 – Den er veldig populær og består av luftig avocado-is på en lett ristet japansk loff toppet med olivenolje, kondensert melk og salt, forteller Morgenstern.

 – Men jeg må innrømme at min absolutte favoritt er iskremsandwichen til It’s It i San Francisco. Den er perfekt: Én skje vaniljeis mellom to store havrekjeks, deretter blir hele is-kroppen dyppet i mørk sjokolade.

Han slikker seg rundt munnen.

 – Den er så klassisk og god at det ikke er vits i å prøve å konkurrere. Jeg vil heller ta formen videre og tilføre noe nytt.

Moderne. For Nicholas Morgenstern er eksperiment nøkkelordet.

Moderne. For Nicholas Morgenstern er eksperiment nøkkelordet.

 

Revolusjon

Det er han ikke alene om. En i utgangspunktet enkel oppskrift: kald, kremet vaniljeis mellom to tyggelette kjeks, er tatt videre til et nytt nivå. Eksklusive New York-restauranter som Ash & Pearl har satt den på dessertmenyen, men tilført isen brennevin. De populære iskremsjappene Melt og Coolhaus selger utelukkende iskremsandwicher, men eksperimenterer med smakspaletten.

Ifølge boken «Sugar and Snow: A History of Ice Cream Making», oppsto sandwich-isen rundt New Yorks Bowery district sommeren 1899. Den originale versjonen besto av vaniljeis mellom to graham-kjeks. Nå kunne man holde isen i hånden og få kjeksen som en del av smaksopplevelsen fra første bit.

I takt med den nye oppfinnelsens popularitet oppsto flere variasjoner. Da iskremselgeren Jerry Newberg fra Pennsylvania eksperimenterte med en myk sjokoladekjeks på midten av 1900-tallet, var den moderne bestselgeren skapt.

 – Ja, sandwich-isen ligger i bestselgertoppen, bare slått av kroneis, sier Hennig-Olsens kategoriutvikler, Anders Hennig-Olsen.

 – Vår tradisjonelle sandwich ble lansert for 40 år siden, men smaken er fremdeles den samme, fløteis med toffee.

Ifjor spiste nordmenn i overkant av 42 millioner liter iskrem. En god andel lå inneklemt mellom myk sjokoladekjeks.

 – Vi har også eksperimentert med jordbæris og pistasieis. For to eller tre år siden lanserte vi Snackis som på en måte er vår sandwich-is 2.0, sier Hennig-Olsen.

 

 

Først ute

Da iskrembaren Melt på Lower East Side åpnet dørene i 2010 var det et vanlig bakeri med brød og kaker bak disken. En varm sommerdag skrev de opp sandwich-is på menyen. To nybakte kjeks med sjokoladebiter og hjemmelaget vaniljeis i midten. Suksessen var momentan.

 – Amerikanere har en stor forkjærlighet til den klassiske sandwich-isen og vi skjønte at her lå et stort potensial. Vi la bedriften om og satset alt på iskremsandwicher, sier kundeansvarlig Andrew Chartier.

Glassveggen bak ham gir fritt innsyn til produksjonen. Hundrevis av kjeks står klare til steking og en arbeider blander finhakkede nøtter inn i en overdimensjonert porsjon iskrem.

De to bestselgerne er en såkalt red velvet og en sandwich-is med sjokoladekjeks og vaniljeis.

 – Folk kjøper is uavhengig av vær og årstid. Det er skikkelig trøstemat som kombinerer to matvarer amerikanere elsker – kjeks og is, sier Chartier. 

Kortreist. Både iskrem og kjeks produseres på Melt Bakerys kjøkken på Lower East Side.

Kortreist. Både iskrem og kjeks produseres på Melt Bakerys kjøkken på Lower East Side.

 

Berusende

Catherine Oddenino bestiller seg en negroni-drink. Hun har tilbragt dagen bak durende iskremmaskiner i Harlem.

 – Jeg hadde aldri smakt sandwich-is før jeg laget det selv. Etter første bit tenkte jeg: «Wow, dette er helt genialt.»

Egentlig jobbet hun med markedsføring før iskreminteressen tok overhånd, og for et par år siden startet hun Luca & Bosco sammen med en venninne.

Den lille iskremboden inne på Essex Market har på kort tid havnet på byens iskart, mye takket være The New York Times som nylig omtalte Luca & Bosco-sandwich-isen som en favoritt.

Mellom en myk, seig og glutenfri mørk brownie ligger det i overkant av 100 gram iskrem med smaker som brunt sukker, whisky fudge, geitost eller «drunk n’salty», en vaniljeis med bourbon og salt karamell.

 – Vi selger latterlige mengder av sandwich-isene. Jeg tror folk bærer på mye nostalgi, men synes det er gøy å få servert nye moderne, smakskombinasjoner. Is kan jo være så mye mer enn vanilje og sjokolade.

Hiphop-is. I den lille iskrembutikken Mikey Likes It serveres to generøse porsjoner iskrem mellom nystekt, belgisk vaffel. Variantene er oppkalt etter forskjellige hiphop-låter.

Hiphop-is. I den lille iskrembutikken Mikey Likes It serveres to generøse porsjoner iskrem mellom nystekt, belgisk vaffel. Variantene er oppkalt etter forskjellige hiphop-låter.

 

Elsk og hat

– Denne her er ikke for alle, sier Matthew Adams, sjef for thairestauranten Pok Pok NY.

 – Vi får ofte responsen «wow, den ser ut som en hotdog». Og, ja – den gjør vel det.

Thairestauranten i Brooklyn har én michelinstjerne og kan skilte med kanskje New Yorks særeste sandwich-is variant. Her får kundene servert «sticky rice» og kondensert melk-is, toppet med sjokoladesirup og salte peanøtter, dandert i et brioche-aktig pølsebrød.

 – Du kan vel si at det meste er utradisjonelt. Både smaken og utseendet leker med sandwich-formen. Den går under kategorien som en klassisk elsk/hat-dessert.

Noen kvartaler unna, inne på den italienske kafeen A.B. Biagia i bydelen Nolita, skjæres et brioche-brød med sjokoladebiter i to og et svært skje iskrem med Nutella blir plassert på den ene halvdelen før det hele klappes sammen og plasseres i et toastjern.

 – Dette er en italiensk versjon, opprinnelig fra Sicilia, forteller servitør Elise Flanagan.

Mens kjeks lenge har dominert på det amerikanske markedet, øker «brioche con gelato» i popularitet. 

 – Det varme, sprø brødet med den iskalde kjernen er en kombinasjon mange synes er spennende og god. Litt annerledes, uten å tulle med essensen av en iskremsandwich.
 

New Yorks beste sandwich-is

1 Melt Bakery | 132 Orchard Street | meltbakery.com
Ligger på Lower East Side, men i løpet av vår- og sommersesongen har de flere utsalgssteder og dukk opp-arrangementer.

2 Luca & Bosco | 120 Essex Street | lucaandbosco.com
Lager is av organiske ingredienser og tilsetter minimalt med sukker. Sandwichen er is mellom mørk, glutenfri brownie.

3 Mikey Likes It | 199 Avenue A | mikeylikesiticecream.com
Michael «Mikey» Cole startet med en iskremtruck, men åpnet ifjor dørene til en liten butikk i East Village.

4 Morgenstern’s | 2 Rivington Street | morgensternsnyc.com
Med avocadoistoast på menyen, ønsker Morgenstern å utfordre sandwich-isens klassiske smakspalett.

5 A.B Biagi Gelato | 235 Elizabeth Street | abbiagi.com
Serverer ferske brioche-brød og klassisk italiensk iskrem som flere ganger er kåret til en av de beste i New York.

6 Pok Pok NY | 117 Columbia Street | pokpokny.com
Thairestauranten med én michelinstjerne og kanskje den mest utradisjonelle sandwich-is-varianten på menyen.

7 Coolhaus | eatcoolhaus.com
Opprinnelig en iskrembedrift fra L.A. som nå serverer sandwich-is fra food trucks.

Se også:
Fete typer: Sommerferien byr på langt mer enn dvaske pappakropper.

Kokkens valg: Hylleblomst er blant Mikael Svenssons blomsterfavoritter.

Les mer fra D2 her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.