Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

El Nino sender sukkerprisene i været

Tekst
El Nino fører til sukkermangel og høyere priser på sukker. Foto: Scanpix

El Nino fører til sukkermangel og høyere priser på sukker. Foto: Scanpix

Værfenomenet El Nino har ført til større svikt i sukkeravlingene enn forventet. Mens norske butikker har falbudt smågodt, har den globale sukkerprisen økt med 50 prosent på syv måneder.

Verden går mot et underskudd i sukkerproduksjonen for andre år på rad. Samtidig som nordmenn stormet kjedebutikkene i smågodtpriskrigen før påske, rapporterte en australsk forsker om at underskuddet kan bli på så mye som 19%, skriver nyhetstjenesten Bloomberg.

Sukkerprisen har allerede økt med 50 prosent siden august ifjor.

Les også: Matindustrien forbereder seg på sunnere kunder

Underskuddet skyldes blant annet tørke forårsaket av værfenomenet El Nino i sør-østasiatiske land som India, Kina og Thailand. Tørken har ført til mindre avlinger og problemer med planting.

Brasil får større ansvar

Dermed hviler et enda større ansvar for å tilfredsstille en stadig mer sukkerhungrig verden enn vanlig på sukkerprodusentene i Brasil, verdens største sukkereksportør, forklarer Christopher Harlem, daglig leder i råvarehandelsselskapet Harlem Foods.

Ifølge Harlem øker den globale etterspørselen på sukker med 3,5 millioner tonn i året. Samtidig har totalproduksjonen av sukker gått svakt nedover siden 2012, viser tall fra det tyske statistikkselskapet Statista.

- Vi må egentlig tilbake til finanskrisen i 2008 for å forklare dette, sier Harlem.

Da markedet falt, mistet de brasilianske sukkerbøndene evnen til å tilbakebetale lån og investere i sin egen industri. Dermed har ikke produksjonen holdt tritt med etterspørselen. Når avlingene da svikter i andre sukkerproduserende land, blir den lavere produksjonen i Brasil ekstra tydelig.

- Man er helt avhengig av at Brasil fungerer, sier Harlem.

Mens børsprisen for sukker i august 2015 var ca. 10 amerikanske cent per pund, har den nå steget med 50 prosent til 15,29 cent for pundet, forteller Harlem - altså en økning fra knappe to kroner til i underkant av tre kroner per kilo.

Les også: Sukkerbombene på Vinmonopolet

Liten endring i Norge

Norske forbrukere vil imidlertid merke lite til prisøkningen, sier Harlem. Grunnen til det er den høye sukkeravgiften i Norge. Når den er 7,66 kroner per kilo, fremstår butikkhylleprisen for en kilo sukker som bemerkelsesverdig stabil selv om råvareprisen skulle doble seg.

Les også: Mens verden vil ha mer sukker, har rike nordmenn aldri vært sunnere

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev fra Smak.no her

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.