Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Ti ingredienser du trenger for å lykkes på kjøkkenet

Tekst
Foto: Andy Sewell
Du trenger ikke løpe fra delikatessebutikk til delikatessebutikk når du har ti enkle ingredienser hjemme. Foto: Andy Sewell

- Jeg tror mange får panikk fordi de mangler fancy sauser , sier Eve O´Sullivan. Nå har hun laget den nye kokeboken «The Kitchen Shelf».

Matskribenten, spaltisten og kokebokforfatteren Eve O'Sullivan (32) hadde testet rundt 3000 ulike oppskrifter da hun begynte å tenke over hvordan hun selv lagde mat. Med en travel hverdag i London kom hun ofte sent hjem på kvelden, hvorpå det første hun gjorde var å åpne skap og kjøleskap for å sjekke hva hun kunne bruke til middagen. Hun innså at å lage noe skikkelig godt ut av det som føltes som ingenting faktisk var langt mer givende for henne enn å handle inn bæreposer fulle av ingredienser som skulle bli til imponerende måltider.

Kommer langt med enkle ingredienser

– Som erfaren kokk vet jeg at jeg kan lage bra og mettende mat hvis jeg har hakkede tomater og godt krydder. Men folk flest har nok ikke den selvtilliten på kjøkkenet. Jeg tror mange får panikk fordi de mangler fancy sauser og ting som er vanskelig å få tak i, spesielt utenfor de store byene, sier Eve O'Sullivan.

Hun vokste selv opp i Peterborough nær Cambridge, og sammen med kollega og matstylist Rosie Reynolds (37) fra vesle Berkinhead utenfor Liverpool fikk hun ideen om å vise folk hvor få avanserte ingredienser man egentlig trenger for å lage god mat.

Eve O'Sullivan og Rosie Reynolds er begge vokst opp utenfor London og vet at det kan være vanskelig å få tak i eksotiske ingredienser.

Eve O'Sullivan og Rosie Reynolds er begge vokst opp utenfor London og vet at det kan være vanskelig å få tak i eksotiske ingredienser.

– Selv om vi begge har bodd i London i over ti år, har bakgrunnen vår gjort oss mer bevisste rundt tilgjengeligheten på råvarer. Vi vet godt hvor vanskelig det kan være å få tak i granateple, og vi vise at god matlaging kan være å investere i smak og enkle ingredienser. Det handler om å se hva man har, i stedet for hva man ikke har.

Helteingrediensene

Resultatet har blitt boken «The Kitchen Shelf», der O'Sullivan og Reynolds har skrevet ned 100 oppskrifter basert på 30 vanlige og tilgjengelige ingredienser de fleste av oss har på kjøkkenet – ting som løk, hvitløk, eddik og tørkede urter. Blant disse har de valgt ut ti essensielle «helteingredienser», som hver har fått sitt eget kapittel.

Pasta, ris og egg er kanskje åpenbare valg. At kikerter og peanøttsmør er på listen, er litt mer overraskende. Eve O'Sullivan mener hun kan «snakke i evigheter» om hvor bra kikerter er.

– Jeg har alltid kikerter i skapet. Kikertsalat er raskt og billig å lage, det er et mettende måltid og perfekt for lunsjboksen, eller det kan være en super siderett til et måltid. Du kan lage dip, det er en fantastisk ingrediens i langkokte gryter, et sunnere alternativ til potetstappen du serverer sammen med pølser, du kan til og med bruke kikerter i brownies! Det finnes utrolig mange morsomme måter å bruke dem på, som du kanskje aldri har tenkt på før, sier hun.

Mindre planlegging

O'Sullivan er like stor fan av peanøttsmør, både i pannekakerøre og søtsaker, men også i saltmat og middagsretter.

-
+

Vest-afrikansk peanøttsuppe

 • 1 ssOlivenolje
 • 1 stkLøk i skiver
 • 1 stkRød paprika i skiver (fjern frøene)
 • 2 stkFedd hvitløk, hakket
 • 1 tsChiliflak
 • 1 tsSpisskummen
 • 0.5 tskanel
 • 1 stkBoks hakkede tomater
 • 1 stkBoks kokosmelk
 • 1 stkBuljongterning
 • 5 ssPeanøttsmør
 • 100 gSpinat (kan erstattes med en boks svarte bønner)

Varm olje i en gryte, tilsett løk og paprika, og fres på medium varme i fem minutter, eller til grønnsakene er myke.

Ha i hvitløk, chiliflak, spisskumen og kanel, og la det frese et minutt til.

Hell tomater og kokosmelk i gryten. Fyll 1 dl varmt vann på den tomme tomatboksen, løs opp buljongterningen og rist godt, før du heller det i suppen. Kok opp og la det så simre i åtte minutter.

Rør inn peanøttsmøret og spinaten og la det stå i noen minutter. Smak til med krydder og server i skåler.

– Peanøttsmør er allsidig ingrediens som tilpasser seg spesielt asiatiske smaker veldig godt, og det en strålende base for retter som kylling satay, sier hun.

– Min personlige favoritt er å tilsette soysaus, hvitløk og chiliflak til peanøttsmøret og servere det sammen med nudler. Det er enkelt, billig, mettende og deilig.

Ti hverdagslige ingredienser er alt du trenger å ha i skapet for å lage deilig mat, ifølge kokeboken

Ti hverdagslige ingredienser er alt du trenger å ha i skapet for å lage deilig mat, ifølge kokeboken "The Kitchen Shelf."

Ti ingredienser redder dagen

Det var aldri noe uttalt mål å lage en kokebok med fokus på billig og rask mat, det ble bare en naturlig følge av å bruke enkle ingredienser. Hvis du i tillegg til kikertene og peanøttsmøret har kokosmelk, hakkede tomater, hvetemel, melk og en sjokoladeplate, er du langt på vei, ifølge kokebokforfatterne.

– Med disse ti ingrediensene i hus og de andre basisvarene på plass trenger du bare plukke opp noen få ting på den lokale matbutikken din for å lage et godt måltid. Det holder for eksempel å kjøpe lam og fersk koriander, så er middagen i boks, sier O'Sullivan.

– De fleste av oss har ikke tid til å planlegge, og hvis vi har planlagt hva vi skal handle, så kommer det gjerne noe i veien. Jeg tror denne metoden tar mye av hodepinen ut av handleturen.

-
+

Meksikansk kyllinggryte

 • 4 stkKyllinglår
 • 1 ssOlivenolje
 • 2 stkFinhakkede løk
 • 2 stkFedd hvitløk
 • 2 tsPaprikapulver
 • 1 tsChiliflak
 • 1 tsKanel
 • 2 ssKnust spisskummen
 • 200 gBasmatiris
 • 1 stkBoks hermetiske kikerter
 • 1 stkBoks hermetiske tomater
 • 1 stkTerning kyllingbuljong
 • 1 ssHvitvinseddik
 • 0.5 tsSukker

Avocadokrem

 • 1 stkAvocado
 • 0.5 stkHvitløksfedd
 • 1 ssHvitvinseddik
 • 1 stkKlunk olivenolje

 

 

Varm oljen i en stor stekepanne, legg oppi kyllinglår med skinnsiden ned og la dem steke på medium varme i ca. åtte minutter eller til de er gylne.

Snu lårene og legg dem på ene siden i stekepannen. Tilsett ¾ av den finhakkede løken og fres i fem minutter, eller til den mykner.

Ha i hvitløk, paprikapulver, chiliflak, kanel og spisskumin og la det frese i ett minutt.

Tilsett ris, kikerter og tomater, og legg buljongterningen i den tomme tomatboksen.

Fyll boksen med kokende vann, rist den og hell den i kjelen. Hell i to bokser kokende vann til.

Rør godt og la det koke i 30 minutter. Tilsett mer vann om nødvendig.

Slå av varmen, og ta ut kyllingen. La den hvile på et brett i fem minutter, og bruk så to gafler for å rive opp kyllingkjøttet og fjerne skinn og ben. Legg så kyllingen tilbake i pannen.

Legg resten av løken i en liten skaål med eddik og sukker, rør rundt og la stå i to minutter.

 

Ha avocadoen i en mikser med to spiseskjeer vann, hvitløk, eddik og litt olivenolje, og bland sammen til den er myk og uten klumper.

Smak til med salt og pepper, og topp med den syltede løken

Slik bruker du superingrediensene

«The Kitchen Shelf»-forfatter Eve O'Sullivan om de ti nøkkelingrediensene:

Ris: – De fleste har ris hjemme, og vi prøver å vise at man kan bruke den kreativt, i stedet for å bare servere den sammen med annen mat. Kok risen sammen med spinat, eller lag friterte risboller med tomatchutney.

Hakkede tomater: – Med tomater og litt krydder kan du lage mat fra hele verden. Du kan lage en indisk curry, en tyrkisk gryte, en meksikansk eggerett eller brunch fra Midtøsten. Det finnes nesten ingen grenser for hva du kan gjøre med tomater.

Kikerter: – Jeg har alltid kikerter i skapet. Kikertsalat er raskt og billig å lage, det er et mettende måltid og perfekt for lunsjboksen, eller det kan være en super siderett til et måltid. Du kan lage dip med kjeks, det er en fantastisk ingrendiens i langkokte gryter, et sunnere alternativ til potetstappen du serverer sammen med pølser, du kan til og med bruke kikerter i brownies! Det finnes utrolig mange morsomme måter å bruke dem på, som du kanskje aldri har tenkt på før.

Hvetemel: – Du trenger ikke være baker for å ha nytte av den praktiske ingrediensen. Det gir mye verdi for pengene, for det er utrolig mye som kan lages av hvetemel og vann. Pannekaker og enkel tyrkisk pizza er bare to av dem.

Egg: – Rosie sier alltid at man aldri trenger å gå sulten hvis man har egg i hus. Eggeretter er jo veldig Instagram-vennlig for tiden, men det har alltid vært en bra proteinkilde og en hardtarbeidende ingrediens. Du kan bruke egg til å lage kaker, til å gjøre en nudelrett mer mettende, til å lage en super brunch eller en smart middag.

Pasta: – Igjen en ting de fleste har hjemme, og som vi ønsker å vise nye bruksområder for. Det finnes så mange flere måter enn pesto å lage enkle og mer kreative pastaretter på. Hva med pastapai med aubergine, eller avocado-pasta?

Kokosmelk: – Det er mange som er overrasket over at kokosmelken er med på listen, men den kan brukes i så mye mer enn indiske curryretter. Kokosmelk er for eksempel en veldig bra og sunn ingrediens i et melkefritt kosthold, og jeg elsker å bruke det i desserter som pannacotta og i marengspaier sammen med lime. Å koke ris i kokosmelk er også en superenkel måte å få middagen til å føles mer luksuriøs.

Melk: – Med melk og hvetemel har du alltid utgangspunkt til å lage en grei middag. Med noen pølser og urter kan du lage den britiske spesialiteten toad in the hole, eller du kan bruke melken til å lage hjemmelaget ricotta.

Peanøttsmør: – Peanøttsmør er allsidig ingrediens som tilpasser seg spesielt asiatiske smaker veldig godt, og det en strålende base for retter som kylling satay. Min personlige favoritt er å tilsette soysaus, hvitløk og chiliflak til peanøttsmøret og servere det sammen med nudler. Det er enkelt, billig, mettende og deilig.

Sjokolade: – Jeg har alltid sjokolade hjemme, og ikke bare fordi jeg spiser det hver dag. Har du en sjokoladeplate i skapet, kan du lage et utall desserter. Sjokoladeganasj er jo bare sjokolade og fløte, det er uenkelt og raskt å lage. Det må ikke være mørk sjokolade heller, har du melkesjokolade? Bruk den. Det blir uansett populært. De fleste sjokoladeoppskriftene i boken er søtsaker, men du kan også bruke sjokoladen i chili con carne.

«The Kitchen Shelf» av Eve O'Sullivan og Rosie Reynolds

(Phaidon, 2016, 216 sider)

Gode tips til matpakken

Les mer om mat og vin på Smak.no

Meld deg på nyhetsbrev for Smak.no her

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.