Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Nå skal det bli bedre gatemat i Oslo

Tekst
Taco-trucken 4Gringos serverer gatemat på Youngstorget Foto: Sigurd Fandango

Taco-trucken 4Gringos serverer gatemat på Youngstorget Foto: Sigurd Fandango

Oslo kommune vil ha gatematen tilbake i gatene.

- Hvor er alle de andre matvognene? Spør Ian Samways.

Matvognen 4Gringos står i ensom majestet på et vått og vintersurt Youngstorg. Køen er ikke lang, men et jevnt sig av kunder kommer for å bestille burritos, tacos eller Tøyen-cola som serveres gjennom vinduet på et par øyeblikk. Bønnemosen er smakfull, svinekjøttet saftig og suppen kremet og varm. 

Siden oktober har de fire gringoene tilbudt mat på torget på dagtid.

- Det går bedre og bedre, sier Ian Samways. – Nå tar vi sjansen på å ansette flere.

Tacos fra 4Gringos Foto: Sigurd Fandango

Tacos fra 4Gringos Foto: Sigurd Fandango

Det har skjedd mye på matfronten i Oslo siden den siste potetboden stengte lukene i 2007. Nå jobber Oslo kommune på spreng for å slippe en ny generasjon hurtigmat ut i byens gater denne sommeren.

 – Målet er at vi skal få det til denne sesongen, sier Hallstein Bjercke, byråd for kultur og næring i Oslo.

Og bilbodene står klare til å fore et publikum som har reist til og lest om fargerik gatemat i andre av verdens byer.  I Nydalen serverer allerede Foodtruck Norge pannekaker og pizza til sultne kontorister og beboere, og teamet bak L’Unico har nettopp hentet seg retrobil nummer to i Frankrike for å øke sitt tilbud denne sommeren. Om det blir mer av den greske maten L’Unico tidligere har servert, eller noe annet godt, er ikke den ene av de to gründerne , australske Grant Allen helt sikker på ennå.

-  Vi får en av mine mentorer over fra London for å jobbe med menyene, sier Allen.

 – Det eneste vi er sikre på er at vi skal servere mat med restaurantkvalitet i hendene på folk.

Gatematgrunderne vil servere i gatene, på musikkfestivaler, kanskje også lage egne matfestivaler.

Den store hindringen for gatemat i Oslo har vært kommunen, som ikke har gitt nye tillatelser til å selge mobil mat på kommunal grunn siden 2007.  Så lenge gatematselgerne har serveringsbevilling fra Mattilsynet og tillatelse fra  grunneier kan de selge fra privat grunn, men kommunen har inntil nå ikke tillatt salg fra kommunale gater og torg.

- Det var mange gatekjøkken i Oslo før, og det førte til bråk og forsøpling. Det som var av kontrakter ble faset ut, sier byrådssekretær Anne Siri Koksrud Bekkelund, Nå er målet å få behandlet en ny ordning for tillatelser i løpet av våren så gatematen får hjul å gå på denne sommeren.

Les mer om mat og drikke på Smak.no

Klikk her for å melde deg på ukentlige nyhetsbrev fra Smak.no

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.