Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

En vaffelhjertesak

Tekst

Vil du få varsel hver gang Sarah Hambro publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Hjertevafler med egg og melk er typisk norsk.

Hjertevafler med egg og melk er typisk norsk.

Bærekraftige vafler i Miljøpartiet, fleskevafler hos Frp og russiske Rødt-vafler. Her er Smaks politiske vaffelguide.

Ingen valgkamp uten vafler. Dersom vafler hadde gjenspeilet partienes politiske verdier, hvordan ville de sett ut og smakt? Smak guider partiene mot rett vaffeloppskrift.

Arbeiderpartiet

Det politiske grunnfjell, de som bygde landet og det norske velferdshus. Vaflene deres bør være trauste, tradisjonelle og nøkterne. Norske vafler laget etter melprodusentenes oppskrift går sannsynligvis rett hjem på kaffebordet.

SV

SV er opptatt av verdier. Verdiene trenger ikke nødvendigvis være norske, så lenge de er gode. Vi anbefaler pandanvafler, en sammensmelting av franske kolonitradisjoner og lokale råvarer og en vinner i vietnamesiske gatematboder.

Venstre

En dag vil Venstre til høyre, en annen dag lengre venstre; partiet er for miljøvern og nøysomhet, men også enkeltmenneskets frihet. Venstre bør servere restevafler, slik at de både kan minske matsvinn, men også servere velgerne litt av alt.

Kristelig folkeparti

Her gir oppskriften seg selv. Sjømannskirken serverer norske vafler verden over og har en vaffeloppskrift så populær at bare kirken i København sliter ut seks vaffeljern i året.

Høyre

Ingen steder bor høyrevelgerne så tett på hverandre som i liene opp mot Holmenkollen i Oslo, der rundt to tredjedeler av beboerne med stemmerett gjør hva de kan for å bevare byen blå. De kan muligens sanke nye stemmer med å bruke vaffeloppskriften fra den lokale idrettsklubben Heming.

Rødt

Rødt vil spekulanter og profitører til livs, men har omsider innsett at kapitalismen nok er kommet for å bli. Likevel bør ikke partiet fjerne seg helt fra sine røtter, og vi anbefaler tynne, russiske vafler på gammeldags jern uten elektrisk oppvarming.

Miljøpartiet De Grønne

MDG har én hjertesak: Miljø. Kjernevelgeren sliter med mange avveininger i møte også med vafler. Et plantebasert vegankosthold er på papiret det rette, men langreist soya fra ødelagt regnskog er vanskelig å svelge når vi tross alt har kortreist kjøtt og melk. Bærekraftige vafler med spelt og nesle bør smake godt.

Fremskrittspartiet serverte vafler til alle på sitt landsmøte tidligere i år.

Fremskrittspartiet serverte vafler til alle på sitt landsmøte tidligere i år.

Fremskrittspartiet

Frp har fått mer oppmerksomhet for de defekte vaffeljernene partiet importerte fra Kina for å servere velgerne vafler med FrP-logo på. Først og fremst vil partiet sikre individets frihet, inkludert friheten til å kjøpe billig kjøtt. Partiet bør la lokallagene velge vaffeloppskrift selv, men for et parti som er såpass opptatt av billig kjøtt, er vafler med valgflesk en fordel.

Senterpartiet

Norsk skal det være, og om ikke Sps velgere er helt selvforsynt med egg, melk og mel, skal maten i hvert fall ikke komme fra utlandet. Siden norsk hvete sjelden holder spisekvalitet, bør Senterpartiet servere byggvafler.(Vilkår)

Jon Fredrik Skauges vaffelkak fra Fannremgården passer godt for Senterpartiet.

Jon Fredrik Skauges vaffelkak fra Fannremgården passer godt for Senterpartiet.

-
+

Vaffelkak (vafler)

  • 1 dlsurmelk (gjerne saup)
  • 1.5 dlmelk
  • 1 dlbyggmel
  • 2 dlhvetemel
  • 1 tssukker
  • 2 ssvatn
  • 1 stkegg
  • 0.5 tsnatron
  • 1 stkknivsodd kanel
  • 1 stkknivsodd salt

Slik gjør du:

  • Pisk sammen egg og melk og rør inn de øvrige ingrediensene.
  • Røren bør gjerne stå litt og svelle.
  • Stekes i vanlig vaffeljern. Om jernet slipper dårlig, kan en ha litt smeltet smør i røren.
  • Dette er grove vafler, slik de ble brukt som matvafler i bygda.
  • Serveres gjerne med rømme og litt sukker eller syltetøy.