Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Ribbe «sous vide».

Ribbe «sous vide».

De beste ribbemetodene

Tekst

Vil du få varsel hver gang Liz Buer publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Klassisk ribbe, sous vide-ribbe, tacoribbe eller asiatisk-norsk fusion-ribbe? Smak har samlet de beste ribbeoppskriftene.

Svineribbe kan lages i mange varianter. Det fettmarmorerte og sødmefylte svinekjøttet tåler godt en raus hånd med krydder. Den asiatiske crossover-restauranten Südøst anbefaler femkrydder (stjerneanis, sichuanpepper, nellik, fennikel og kanel) til ribben. Den fermenterte, koreanske kålsalaten kimchi er godt, syrlig og hett tilbehør til denne – da får man en freshere julemiddag. Det er imidlertid viktig å huske på å lage kimchien i god tid i forveien.

Les Südøsts ribbeoppskrift her: Asiatisk juleribbbe

Hellstrøms arbeidsmoral

Skal du først lage klassisk juleribbe, kan det være lurt å gå for Eyvind Hellstrøms metode. Råd nummer én er god råvare, fra kvalitetsgris. Den tidligere Bagatelle-kokken bruker hvitløk i langpannen for mer smak. Årvåkenhet og arbeidsmoral er avgjørende for om det blir et godt resultat med ordentlig, sprø svor, mener Hellstrøm. Slutten av steketiden i ovnen bør vies øsing. Å få inn syrligheten i middagen er også viktig, her er rådet å koke ut langpannen med sherryeddik, og tilsette soyasaus for en velsmakende sjy.

Les Hellstrøms ribbeoppskrift her: Julemat à la Bagatelle

Klementin- og rødløksalat med granateple.

Klementin- og rødløksalat med granateple.

36 timer

Lise Finckenhagen går for ribbe sous vide i sin oppskrift. Her er du garantert saftig kjøtt som smelter på tungen. Ribben krydres med salt, pepper og knuste anisfrø før den går i vakuumposen over natten i kjøleskap. Ribben må ha 36 timer ved 65 grader i sous vide-maskinen. Prosessen avsluttes med 20 minutter i stekeovnen på varmluft eller omluftgrill, for sprø svor. Finckenhagen synes man godt kan variere tilbehøret, og en frisk og syrlig salat av klementin med rødløk og granateplekjerner passer godt til.

Svineribbetaco på tortillas av urkorn.

Svineribbetaco på tortillas av urkorn.

Rub, glace, smoker

Selv julaften kan være tacodag. Prøv oppskriften på svineribbetaco, med hjemmebakt tortilla av urkorn som emmer, fra den unge kokken Elise Haugan Bordvik. Kjøttet får først en dryrub med cayennepepper og korianderfrø, deretter en glace før det langtidsstekes i åtte timer. En runde i smokeren topper det hele og som tilbehør er syltet rødløk og avocadokrem perfekt til.

Vannmelonsalat med ribbe, Yam muu grop.

Vannmelonsalat med ribbe, Yam muu grop.

Ønsker du lettest mulig ribbe? Da er kanskje thaikokk Terje Ommundsens vannmelonsalat med ribbe noe for deg.(Vilkår)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.