Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Hvis matsvinn var et land, ville det vært det tredje største utslippsland for klimagasser

Tekst
Stockholm/Oslo
Fra Norge. Miljøvernminister Vidar Helgesen talte på Eat-forum i Stockholm i dag.

Fra Norge. Miljøvernminister Vidar Helgesen talte på Eat-forum i Stockholm i dag.

Hva verden kan lære av Hong, Miljøverndepartementets kantinesjef, ifølge miljøvernminister Vidar Helgesen på Eat-konferansen.

– Matsvinn er galt. Det har å gjøre med klima, matsikkerhet, miljø. Det er moralsk uforsvarlig, fordi så mange i verden mangler mat.

– Hvis matsvinn var et land, ville det vært det tredje største utslippsland for drivhusgasser, sa miljøvernminister Vidar Helgesen på Eat-konferansen i Stockholm i dag.

– Vi sløser 100.000 brød om dagen. Det tilsvarer 73 kvadratkilometer land.

På scenen fortalte Helgesen om at nordmenns holdninger til matsvinn og matproduksjon er i endring. Han viste frem bilder fra tv-dokumentaren om høns som blir brukt som bindemiddel i betong, og fortalte om gulrøtter og løk som kastes fordi de har feil form.

– Den slags informasjon gjør at vi blir mer bevisste. Matsvinn falt 12 prosent fra 2010 til 2016, sier Helgesen.

Tiltak

Helgesen lister opp konkrete tiltak på hvordan matsvinn kan bekjempes.

– Hvordan ser dette ut i praksis? Vi må få mindre pakninger og bedre pakninger. Butikkene kjører kampanjer med «Kjøp én, betal for én», sa Helgesen til humring fra salen.

– Det kan også være tilbud om 50 prosent avslag på varer som nærmer seg utløpsdato. Vi vet ikke alt, men er enige om målet. For å hjelpe oss å oppnå det, vil vi ha en systematisk kartlegging av matsvinn, sa ministeren, som minnet om at selv om matsvinnet i Norge har gått ned, er det fortsatt på 69 kilo per person i Norge - noe som betyr at 1 av 8 handleposer går i søppelet.

– Vi må definere hva matsvinn er, og redefinere det som alle spiselige deler av mat for menneskelig forbruk, sa Helgesen, som presenterte regjeringens samarbeid med matindustrien om å redusere matsvinnet i Norge med 50 prosent innen 2030, i tråd med FNs mål.

– Mat til dyrefor og biogass er også matsvinn, sa ministeren fra talerstolen.

Helgesen trakk også frem kokken i Miljøverndepartementets kantine, Hong, som en foregangskvinne i kampen mot matsvinn. Ferskt brød i kantinen den ene dagen blir til ostesmørbrød to dager senere, og ender som krutonger i suppe av rare grønnsaker den fjerde dagen.

– Slik må alle, fra gård til bord, tenke, for å nå regjeringen og FNs mål om å redusere matsvinn med 50 prosent innen 2030.

– Det handler om bonden som kaster skjeve gulrøtter, butikkdamen som kaster epler med brune merker, du og jeg som kaster mat.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.