Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Meretes utvalgte: Tysk rosésekt som gir valuta for pengene

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
video

– Denne har jeg anbefalt til veldig mange som skal ha litt større selskap i sommer.

Hver tysker drikker hele fem flasker musserende vin i året. Det er mer enn de aller fleste andre land. Heldigvis er det i overkant av 2000 vinprodusenter i landet som lager sekt. De tre største er Rotkäppchen-Mumm, Henkell and Söhnlein og Schloss Wachenheim, som produserer 575 millioner flasker i året. Bare disse tre lager nesten dobbelt så mye som det Champagne gjør i et normalår.

Helt siden 1826 har tyskerne laget musserende vin, og i starten ble denne ofte kalt champagne. På 1800-tallet dukket det opp flere store produsenter, og da begrepet champagne ikke lenger kunne brukes etter Versaillestraktaten i 1919, ble sekt valgt som det offisielle uttrykket for tysk, musserende vin.

Mesteparten av tysk sekt er laget med ettergjæring på tank, på samme måte som prosecco. Men stort sett er det vinene som er laget på champagnemetoden, med ettergjæring på flaske, som er verd å bli nærmere kjent med.

Det merkverdige er at bare ti prosent av tysk sekt er laget av tyske druer, resten er basert på importert druemost. Det er årsaken til at det finnes mengder av rimelig og relativ smakløs sekt på markedet. Står det derimot «deutscher sekt» på etiketten, må alle druene være dyrket i Tyskland.

Står det i tillegg «traditionelle flaschengärung», vet man at vinen har hatt en tradisjonell flaskegjæring, slik som i Champagne. Det er nettopp disse sektene som er årsaken til den nye bobleboomen i Tyskland.

Men de beste er stort sett laget av champagnedruene chardonnay, pinot noir og pinot meunier. Og med noen unntak riesling. Så å få en sekt laget av hundre prosent pinot meunier som i tillegg smaker virkelig bra er ganske unikt. Det gir også muligheten til å bli kjent med druen som vanligvis blir brukt som blandingsdrue og sjelden alene.

88

Navn: Bernhard Koch Pinot Meunier Rosé Brut 2020

Produsent: Weingut Bernhard Koch , Sekt , Tyskland

Pris: 229,90 Varenummer: 15375401 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Hand Picked Wines AS

Dufter av røde epler, bakst og autolyse. Frisk syre og en delikat fersk kremet frukt med en mineralsk og lett utgang. Flott tysk musserende vin. MB

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.