Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Perfekt, amerikansk grillvin

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
video

Monkey Jacket er den perfekte grillvin, laget av den ukjente druen valdiguié.

Forsker og mikrobiolog Michael Cruse var med på å skape en av USAs mest ikoniske musserende viner, Ultramarine, for ti år siden. Det er en vin som «over there» blir solgt for rundt 200 dollar på auksjon. Cruse startet for seg selv i en garasje i Peteluma, og har produsert egen vin siden 2013.

Han ville lage vin slik den ble laget for 100 år siden, da druen valdiguié var utbredt i California.

Druen valdiguié ble plantet i stort omfang rundt annen verdenskrig i California. Den var lett å dyrke og hadde mye frukt. Robert Mondavi laget på den tiden vin av druen de kalte Napa Valley Beaujolais. Denne vinen var mye dyrere enn cabernet, men etter 1976, gled oppmerksomheten over til cabernet, og valdiguié ble revet opp. Nå er det ikke mye igjen av druen igjen i Napa.

Hipstervin

Valdiguié er fortsatt forholdsvis ukjent for de fleste, men dukker stadig oftere opp på vinetiketter fra fremadstormende og unge vinmakere i California, som Chris Brockway hos Broc Cellars.

Men det er Cruse som er i ferd med å gjøre druen berømt igjen.

Produksjonen er ikke stor, i overkant av 21.000 flasker totalt. Cruses viner er rene, kjøttfulle og bærer preg av en «hipster-vinstil» – på en positiv måte – som resulterer i lettere og mer delikate viner man sjelden forbinder med California.

88

Navn: Cruse Monkey Jacket 2019

Produsent: Cruse Wine Co. , California , USA

Pris: 330,00 Varenummer: 10064501 Bestillingsutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Moestue Grape Selections AS

Dufter av søte plommer og bringebær. Sødmefull og kjøttfull saftig frukt på smak med lange og lett tørre tanniner med en saftig utgang. MB

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.