Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Meretes utvalgte: Fikk du ikke noe på burgundslippet? Da er denne et strålende alternativ

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Det fine med Geantet-Pansiots pinot fin, er at den har prisen til en regional burgunder – men smaker som en premier cru.

Mest sannsynlig kommer druen pinot noir, en av verdens eldste druer, fra skogene i Burgund. Det er i hvert fall hva man tror – at det enten var keltiske stammer, eller romere som først dyrket druer i Burgund, som fant den og kultiverte den.

Ordet pinot kommer fra pine, eller furu, og noir er som kjent "sort" på fransk. Enkelte mener pinot har fått navnet fra pine fordi klasen med de små, tette druene ligner en furukongle. Uansett er den lettklonede og lettmuterte pinot noir å finne i alle druedyrkende land over hele verden. Men den eldste klonen av pinot noir, kalt pinot fin, er nesten ikke å finne lenger.

Grunnene er mange. Phylloxera, vinlusen som ødela alle vinmarkene i Europa på 1800-tallet, er én. Den andre, er utviklingen av forskjellige kloner som sikret vinbonden en moden avling med mindre råte i kjølige år på 1950- og 1960-tallet. Da ble pinot fins små, tette drueklaser erstattet med mer moderne kloner.

Heldigvis finnes det fortsatt noen få produsenter som dyrker pinot fin. Én av dem, er familien Geantet-Pansiot i Gevrey-Chambertin, den største pinotlandsbyen i hele Burgund. Familien har drevet med vinproduksjon her siden 1954, da ekteskapet mellom Edmond Geantet og Bernadette Pansiot ble inngått. I starten hadde de bare tre hektar med vinmark, men etter hvert kjøpte sønnen Vincent opp mer etter at han overtok på 1980-tallet.

I dag er det Vincents sønn Fabien som driver gården, og som har gjort det siden 2006. Hans søster Emilia Geantet, driver i tillegg en negociant-del, og til sammen dyrker de i dag 20 hektar med vinmark.

Geantet-Pansiots viner har vært fraværende fra det norske markedet i en årrekke, og er så absolutt blitt løftet kvalitetsmessig av forrige generasjonsskifte. Deres strålende, konsentrerte, men samtidig delikate og unike pinot fin, representerer en kvalitet på en bourgogne rouge man skal lete lenge etter. Og som smaker mye mer enn hva den koster.

92

Navn: Bourgogne Pinot Fin 2019

Produsent: Geantet-Pansiot , Burgund , Frankrike

Pris: 539,90 Varenummer: 12860701 Basisutvalget, tilgjengelig i annen årgang, Importør: Fondberg AS

Laget av den eldste klonen av pinot noir. Dufter av mørke røde bringebær og noe tre. Heftig og uhyre konsentrert frukt på smak med en frisk syre og en sødmefull lang utgang med ferske tanniner. Sursøt finish. MB

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.