Forvalter og matentusiast: - Ikke alle var like begeistret

Tekst
TROFAST: Forvalter Jan Petter Sissener bruker Michelinguiden som en forsikring for god mat. FOTO:

TROFAST: Forvalter Jan Petter Sissener bruker Michelinguiden som en forsikring for god mat. FOTO:

Torsdag offentliggjøres den ferske utgaven av Michelinguiden. Jan Petter Sissener tror det kan komme en overraskelse eller to.

Torsdag klokken 09.00 offentliggjør Michelinguiden sin nye guide til de nordiske landene – som for første gang også vil inkludere restauranter utenfor hovedstedene.

Spenningen er ikke bare høy hos restaurantene, men også blant mange av deres gjester. Én av dem som følger med «fra utsiden» er forvalter Jan Petter Sissener i fondet Sissener.

- Hvis det er noen nye stjernerestauranter som dukker opp, kommer jeg helt sikkert til å gå på dem i løpet av et år, sier matentusiasten før offentliggjøringen torsdag.

Sissener er hyppig bruker av Michelinguiden, både hjemme i Norge og på reiser i utlandet.

Fakta: Michelin-guiden

  • Ble utgitt av den franske bildekkprodusenten Michelin første gang 24. januar 1900 som en guide for franske bileiere.
  • I starten dominerte bilverksteder, bensinstasjoner og overnattingssteder guiden, men etter hvert ble det mer og mer restauranter og hoteller.
  • Guiden gir fra en til tre stjerner.
  • Tre stjerner gis til en restaurant som har et eksepsjonelt kjøkken og er verdt en egen reise.
  • To stjerner gis til en restaurant med utmerket mat som det er verdt å ta en omvei for.
  • En stjerne gis til en restaurant som er veldig god i sin kategori.
  • I tillegg kommer ”Bib Gourmand” – som er god matlaging til moderate priser.
  • Oslo har ligget en del bak Stockholm og København i antall stjerner. I fjor fikk Oslo fem stjernerestauranter (to til Maaemo, en til Statholdergaarden, Fauna, Ylajali og Bagatelle) mens København fikk 17 stjerner til 15 restauranter og Stockholm 11 stjerner på 10 restauranter.
  • Ingen nordiske restauranter har så langt fått tre stjerner.

- Du har aldri en garanti, men en Michelinstjerne øker sannsynligheten for at du ikke får skivebom. Du blir tatt godt vare på og maten er stort sett spennende og god, sier forvalteren.

Delt opplevelse

Det store spørsmålet i år er hvorvidt Maaemo i Oslo vil bli blant de første skandinaviske restaurantene som får tre stjerner og dermed kan betegnes som en restaurant som er «verdt en egen reise».

Den godt bevandrede restaurantgjesten Sissener har kun besøkt Maaemo én gang.

- Det er så klønete å få bord. Jeg vet aldri hva jeg skal gjøre om to til tre måneder, kan du si, sier han.

- Hvordan var din opplevelse?

- Ikke alle jeg var der med var like begeistret. Det var veldig mange retter. Jeg tror vi fikk 27 serveringer med masse forskjellig smak, svarer han.

  • Les D2-dokumentaren om Nordens fremste kokker: Toppmøtet

Blir overrasket

Sissener blir overrasket dersom det blir tre stjerner til restauranten i Barcode-byggene torsdag.

- Jeg tror det blir to stjerner til Maaemo, én til Statholdergaarden og én Fauna. Kanskje én til Oro også. Men altså, hva vet jeg, sier han.

Selv er forvalteren ikke i tvil om hva som er favoritten.

- Jeg er selv veldig glad i Statholdergaarden.

- Har Oslo og Norge behov for flere stjernerestauranter?

- Nei, jeg tror egentlig ikke det. Det er ikke lett å drive stjernerestaurant. Det krever mye og lønnes lite. Nordmenns betalingsvillighet på ekstraordinært fin mat er jo ikke veldig stor.

Følg med på DN.no for siste oppdatering torsdag klokken 09.00!

Disse restaurantene ligger best an til å få få stjerner i Michelins nye nordiske guide:

Ylajali

Restaurant oppkalt etter Hamsuns romanskikkelse Ylajali.

Restauranten under Even Ramsviks ledelse serverer nordisk mat i en meny som presenteres som en roman.

Fikk sin etterlengtede første Michelinstjerne i 2014, men annonserte nettopp at restauranten vil stenge før jul for å gjenoppstå i videreutviklet form på nytt og ennå ikke annonsert sted.

Les Magasinets anmeldelse av Ylajali

Fauna

Fauna åpnet dørene forsommeren 2013 og fikk raskt en Michelinstjerne.

Restauranten drives av kjøkkensjefene Björn Svensson som tidligere hadde en stjerne i restaurant Oscars gate og Jo Bøe Klakegg. Komiker Anne-Kat. Hærland er blant investorene.

Maten er nynordisk og prisene er hakket lavere enn på byens andre stjernerestauranter.

Les Magasinets anmeldelse av Fauna

Statholdergaarden

Bent Stiansens Statholdergaarden har hatt en Michelinstjerne helt siden 1998.

Den er en av de få stjernerestaurantene i Oslo som har vært lønnsomme over tid.

Restauranten er mer tradisjonell enn de tre andre med stjerner, og kombinerer norske råvarer med fransk kokekunst ispedd asiatiske detaljer.

Les Magasinets anmeldelse av Statholdergaarden

Re-Naa

Intim gourmetrestaurant i Stavanger som nylig har fått en ansiktsløftning.

Kjøkkensjef Svein Erik Renaa serverer nordiske råvarer i moderne luksusinnpakning.

Han driver også den tilliggende Matbaren med et lavere prisnivå.

Les Magasinets anmeldelse av Re-Naa

Credo

Credo i Trondheim har vært en het kandidat til en stjerne for sin mat med trønderske råvarer.

Kjøkkensjef Heidi Bjerkan har uttalt til Godt.no at hun ikke tror hun har hatt inspektørbesøk.

Deleier og frontfigur Calle Feght i 15 år trakk seg ut av Credo i 2013.

Engø Gård

Restauranten på Tjøme har i en årrekke fått skryt for å holde Michelinnivå.

Beliggenheten utenfor Oslo har så langt utelukket en stjerne

Lysverket

Lysverket i Bergen drives av Christoffer Haatuft som har bakgrunn fra amerikanske topprestauranter som Per Se i New York og Alinea i Chicago.

Har forvandlet Bergen fra "cute artsy town to real culinary destination" ifølge Conde Nast Traveler.

Les Magasinets anmeldelse av Lysverket

Colonialen

Gourmetrestaurant i Bergen i nye lokaler.

DNs anmeldere mener Colonialen er Bergens beste restaurant.

Les Magasinets anmeldelse av Colonialen og D2s anmeldelse

Måltid

Måltid i Kristiansand drives idag av et norsk-dansk samarbeid med bakgrunn fra Engø Gård.

Er eneste restaurant i sørlandsbyen som kanskje har en sjanse til en stjerneplass.

Les Magasinets anmeldelse av Måltid

Les mer om mat og drikke på Smak.no

Klikk her for å melde deg på ukentlige nyhetsbrev fra Smak.no

DNs vindatabase - her finner du de beste vinene(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en best mulig brukeropplevelse på DN.no. Disse brukes til analyseformål, produktforbedringer samt tilpasning av annonser og innhold. Les mer om informasjonskapsler og hvordan vi behandler personopplysninger på våre personvernsider.

Les mer Lukk