Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

– Det er i Norge det skjer på ølfronten

Tekst
Foto
Åpner ølbar. Tobias Emil Jensen, Tore Gynther i To øl og cocktailssjef Morten Bruun skal åpne BRUS i Hausmannsområdet.

Åpner ølbar. Tobias Emil Jensen, Tore Gynther i To øl og cocktailssjef Morten Bruun skal åpne BRUS i Hausmannsområdet.

Det danske mikrobryggeriet To Øl åpner sin første bar i Oslo.

– Det er i Norge det skjer på ølfronten, spesielt de 3–4 siste årene, sier Tore Gynther, halvparten av den danske bryggeduoen To Øl.
– Vi har opplevd at Norge har blitt et av våre viktigste markeder. Dere er enormt tørste! ler Tobias Emil Jensen.

To Øl fikk sin beskjedne start da Mikkel Borg Bjergsø var deres gymnasiumslærer på Det Fri Gymnasie i København. Med en felles forundring over hvorfor folk aksepterte de dvaske pilsnerne som var tilgjengelige, begynte de å brygge øl på skolekjøkkenet etter skoletid.

Borg Bjergsø gikk videre til å starte det nå anerkjente bryggeriet Mikkeller, mens Tobias Emil Jensen og Tore Gynther offisielt etablerte To Øl i 2010. Siden da har de operert som nomadebryggeri uten faste bryggefasiliteter. I mai åpnet de baren BRUS i København, som også står for deler av bryggeriets ølproduksjon. Nå ekspanderer de altså til Oslo.

– Det vi selger mest av i Norge er vår Reparasjonvsbajer, mest i hele verden faktisk. Jeg vet ikke om det betyr at dere er mer bakfulle enn alle andre, eller om dere bare er virkelig, virkelig glade i øl.

Mikrodrikkeri

I slutten av februar slår de opp dørene til mikrodrikkeriet Brus, med kjelenavnet «Bruslo», i Hausmannsområdet. De kaller det Mikrodrikkeri fordi de ikke kun vil fokusere på øl, men også cocktails, saft, brus og andre drikkevarer, akkurat som på moderbaren Brus i København. De har med seg den norske øl-, sake- og vinsommelieren Linda Merete Skogholt som både medeier og barsjef.

– Vi ville egentlig ta et oppgjør med «konseptbaren». Altså, vi kunne jo ha startet en øl- og cocktailbar i art deco-stil, men det er allerede gjort i Oslo. Derfor starter vi et sted hvor vi selv ville ha hengt, hvor det er fokus på allting vi synes smaker godt, uten at det blir nostalgisk, påpeker cocktailssjef Morten Bruun.

Baren vil også ha åpent fra morgen til kveld, og serverer kaffe og lett mat for å kurere «tømmermendene» eller bare for å starte dagen.

– Det er et poeng for oss å lage en bar hvor folk har mulighet til å smake virkelig fersk øl, gjerne direkte fra BRUS i København. Det skal være et sted hvor utvalget er sinnsykt bredt, men egentlig ikke - vi holder oss til 25 øl som viser bredden i det vi gjør, sier Bruun.

– Det er et reelt skifte i folks kunnskap og interesse. Man trenger ikke lenger å være ølnerd for å drikke pale ale og annet humlet øl, smiler Gynther.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.