Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Serra da Estrela og Redoma Reserva

Tekst

Vil du få varsel hver gang Merete Bø publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Skal du til Portugal i sommer? Da er dette osten du bør ta med deg hjem.

Man trenger ikke lete lenge, ofte blir kommer­sielle utgaver av Serra da Estrela solgt på flyplassene i Portugal, men de beste utgavene er det småprodusentene som lager. De er det mulig å få kjøpt på gode restauranter, som har lokale leverandører.

Fakta: Serra da Estrela

Lages av fåremelk fra rasen bordaleira.

Veier mellom én til to kilo og har en diameter på 16–18 centimeter.

Fikk PDO-klassifisering i 1996.

Stort sett blir den laget mellom november og mars, men kommersielle produsenter lager den hele året.

Fakta: 91 Redoma Reserva 2014

Floral duft med hint av tre og voks. Lett moden og bløt frukt på smak med en balansert syre og en noe trepreget frukt. Tørr utgang, med en pen balanse. Drikk nå til 2024.

Niepoort, Douro, Portugal

374,90 kroner, 7104501, bestillingsutvalget, Winetailor

Queijo Serra da Estrela har vært laget av gjetere siden 1200-tallet i de over 2000 meter høye fjellene med samme navn i området Beiras. Osten lages av sauemelk som blir tilsatt en type tistel som får den til å koagulere. Så lagres den i huler, hvor den etter en måned blir vasket med olivenolje og oppbundet med et hvitt klede. Modningstiden er alt fra én til fire måneder. Men den er bløtest som ung, og spises da med skje.

Smaken er syrlig, markant og frisk med en kremet tekstur. Flere steder i Portugal er det vanlig å drikke en tawny portvin til osten, men den har en tendens til å dominere for mye. Så det absolutt beste er en fyldig og rik, gjerne litt moden hvitvin laget på tradisjonelle druer fra Portugal og lagret på eik.

Redoma Reserva ble første gang laget i 1995 av Dirk Niepoort og var en av de første store hvitvinene fra Douro-dalen. Den kommer fra en nesten 100 år gammel vinmark som ligger 400 meter over havet og både fremhever og harmonerer osten så godt at den skaper et nytt smakselement.(Vilkår)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.