Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Sammen med Bass Oslo-gründerne åpner Lars Vaular østersbaren Eff Eff. Eierne fra høyre: Klaus Bugge Lund, Colin Duignan, Aksel H. Steen, Marcus Soknes og Lars Vaular.

Sammen med Bass Oslo-gründerne åpner Lars Vaular østersbaren Eff Eff. Eierne fra høyre: Klaus Bugge Lund, Colin Duignan, Aksel H. Steen, Marcus Soknes og Lars Vaular.

Åpner østersbar i Oslo

Tekst

Vil du få varsel hver gang Hanna Norberg publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

På Eff Eff i Oslo er det østers og naturvin som står på menyen. Rapper Lars Vaular står bak bardisken.

– Folk ikke spise østers når de er her. Det er mange som er litt redde for østers, og det er fullt forståelig. Det er en levende organisme du svelger.

Daglig leder for nabolagsrestauranten Bass på Grünerløkka, Aksel H. Steen, lener seg mot den massive marmorbaren i det nyoppussede lokalet på Fredensborg. Vin- og østersbaren Eff Eff som åpnet i august er hans nyeste etablering. Med på eiersiden er fem andre; blant dem er Bass-medeier Torstein Voksø Eek, Piscoteket-gründer Marcus Soknes – og rapper Lars Vaular.

– Hvorfor østersbar, Lars Vaular?

– Jeg har en venninne fra Canada som alltid vil ha østers når hun er i Norge. Hun lurer på hvorfor vi ikke har østersbarer her. Eksen min er også veldig glad i østers. Jeg har åpnet veldig mange østers for dem.

Fakta: Eff Eff

  • Nyåpnet vin- og østersbar på Fredensborg i Oslo.
  • Blant eierne er Bass-gründerne Aksel Steen og Torstein Voksø Eek, i tillegg til rapper Lars Vaular.
  • Med på eiersiden er også Marcus Soknes (Piscoteket), Colin Duignan (Bass) og Klaus Bugge Lund.

Vaular x gourmet

Det begynte med en kveld på bar. Lars møtte Christian, Lars snakket om østers, Christian kjente Marcus – som også hadde snakket om østers, Christian koblet Lars med Marcus.

– Jeg sendte Lars en tekstmelding, så spiste vi lunsj og nå er vi her, forteller Marcus Soknes, som var medeier i Piscoteket frem til restauranten stengte dørene i fjor høst.

Marcus fikk med seg kollega Klaus Bugge Lund og Bass-eier Aksel Steen, som igjen fikk med seg Torstein og Colin Duignan fra Bass, og dermed startet seks menn en østersbar.

– Det er nok folk på eiersiden, for å si det sånn. Alle skal få stå her og åpne litt østers, det er programfestet, sier Aksel Steen.

Eff Eff har fått navnet etter Fredensborg Fritidsklubb som tidligere lå i lokalet. Fra venstre: Klaus Bugge Lund, Colin Duignan, Aksel H. Steen, Marcus Soknes og Lars Vaular.

Eff Eff har fått navnet etter Fredensborg Fritidsklubb som tidligere lå i lokalet. Fra venstre: Klaus Bugge Lund, Colin Duignan, Aksel H. Steen, Marcus Soknes og Lars Vaular.

Østershunger

– Eff Eff er en bar, ikke en restaurant, men man skal ikke behøve å sulte når man er her. Derfor satser vi på kalde småretter fra havet. Ting vi kan servere rått, som kamskjell og kråkeboller.

I tillegg blir det vin på fat.

– Østers står i sentrum, men for ikke å skremme vekk folk, er vi først og fremst en vinbar. Vi satser på naturvin på tapp. Det høres kanskje cheesy ut, men den har bra holdbarhet, det er lite svinn og det er godt. Også skal vi selvsagt ha champagne.

– Inntrykket i Norge er nok at østers er en litt snobbete greie. Vi ønsker å ta det litt ned. Det er ikke helt taco, men østers er opprinnelig fattigmannskost. De kommer jo rett fra havet og er i utgangspunktet gratis.

Navnet har de hentet fra fortiden til lokalet. Fredensborg fritidsklubb var et lydstudio og eventlokale, dermed ble forkortelsen FF navnet på den nye baren.

– Vi tenkte bare å ha bokstavene FF i logoen. Så kom Colin med et forslag der han skrev «eff eff». Å så søtt, tenkte vi, kanadieren skjønner ikke norsk. Men så var det bare hans måte å skrive det kulere på, så the joke is on us, sier Steen.

Keramiker Anette Krogstad har designet tallerkenene, og stillehavsøstersen får baren fra Arnevik gård utenfor Lillesand.

– Leverandøren kaller seg sjøbonde. Han henter østers langs sørlandskysten og tar dem med tilbake til gården sin. Der legges de i nett, og så tar han dem opp når han mener de er klare. Han er helt sjaman på det der, han kan se på skallet når der er klare.

To ganger i uken setter sjøbonden kassene med østers på ekspressbussen. Noen timer senere sykler en Eff Eff-ansatt ned til bussterminalen i Oslo og plukker dem opp.

Holdbarheten er ikke noe problem, mener Steen:

– Jeg har aldri blitt dårlig av østers og skal aldri bli det, heller.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.