Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Til venstre stillehavsøstersen gigas, og til høyre norsk flatøsters edulis. Begge sortene finnes langs norskekysten helt opp til Trøndelag.

Til venstre stillehavsøstersen gigas, og til høyre norsk flatøsters edulis. Begge sortene finnes langs norskekysten helt opp til Trøndelag.

Østers er en gave fra havet som bare venter på å bli spist

Tekst

Vil du få varsel hver gang Øyvind Hjelle publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Her er to enkle oppskrifter på østers.

Gjennom historien har mennesker over hele verden plukket og spist enorme mengder østers. Ikke så rart der de ligger som små gavepakker inne på grunnen.

Det var trolig viktigere for noen tusen år siden at østersen var proppet med næring, mineraler og vitaminer. Nå er disse trolig mest kjent for stjernetreffet som oppstår i munnen i møtet med riktig vin, og at de er visstnok er bra for alt. Den kjedelige og mest plausible forklaringen på hvorfor de er bra for alt er trolig det høye innholdet av aminosyrer som øker testosteronet og østrogennivået i kroppen når man slurper de i seg. Mange vil nok hevde at bare synet av og opplevelsen å spise østers er en sterkt medvirkende faktor.

To typer

Enkelt forklart er det to hovedtyper østers, og begge kan kjøpes i fiskedisken eller plukkes vilt i våre farvann opp til rundt Trøndelag. Disse to vokser side om side, sanket på samme plass og smaker ganske likt.

Den norske flatøstersen edulis er rund og flat, mens stillehavsøstersen av typen gigas er dypere og slankere formet, mer som skroget på en båt. Skallet på stillehavsøstersen har skarpe drageaktige kanter og kan se litt skummel ut.

Syre og sødme

Entusiaster spiser gjerne østers naturell, jeg liker å kombinere østersens salte mineralske smak med litt syre og sødme.

Vår egen flatøsters smaker knall med en frisk vinaigrette med den norske nostalgiske agurksalatsmaken som de fleste kjenner til.

Stillehavsøstersen serveres best i selskap av friske rene smaker som soya, juzu, chili og ingefær, fra sin opprinnelige banehalvdel.

Stillehavsøstersen er en «ny» art som i rekordfart formerer seg i våre farvann. På få år har store områder og strender blitt til rene østersbanker hvor man kan glemme å tråkke uti barføttes en sommerdag.

Noe man kan gjøre for å bidra til å bremse utbredelsen er å brette opp buksebena og bli med på en aldri så liten østersdugnad og rydde unna noen dusin østers i vannkanten i ny og ne. For denne gavepakken av en dugnad er jo virkelig bra for alt og alle. Bare husk å sjekke blåskjelltelefonen/app før inntak.

-
+

Norske nostalgiøsters

  • 6 stkflatøsters
  • 5 centimeter agurk
  • 1 stksjalottløk
  • 1 ssdill
  • 1 tssukker
  • 0.5 tsflaksalt
  • 2 ss7 % eddik
  • 5 ssvann

Asiatisk østers

  • 6 stkstillehavs- eller gigasøsters
  • 1 tsbrunt sukker
  • 1 ssjuzujuice/limesaft
  • 1 tsingefær
  • 0.5 stkhvitløksfedd
  • 4 sssoyasaus
  • 0.5 tschili (mild)
  • 1 tsfrisk koriander

Nostalgiøsters – slik gjør du:

  • Bland sukker, salt, vann og eddik til det løser seg opp. Skrell agurken og fjern den løse kjernen. Finhakk det faste agurkkjøttet og sjalottløken. Bland dette i laken og la det stå 30 minutter og trekke. Hakk dillen grovt og bland den inn rett før servering. Én teskje per østers.

Asiatisk østers – slik gjør du:

  • Bland brunt sukker, soya og juzu/limesaft.
  • Finhakk ingefær, chili, hvitløk, koriander og bland dette inn i soyamiksen rett før servering. Legg én liten skje i hver østers.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.