Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Lunsj, restaurant, vinbar. Vintage Kitchen tilbyr klassisk, kontinental kokkekunst.

Lunsj, restaurant, vinbar. Vintage Kitchen tilbyr klassisk, kontinental kokkekunst.

Klassisk, kontinental kokkekunst

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Bortgjemt i en av Oslos blindsoner ligger det noe gult blant gråstein.

Klemt inn mellom grå nybygg for kontorister, en trafikkmaskin, og nedre Akerselvas sosiale nød, ligger det et gult gammelt murhus, et slags hjerte oppi alt dette litt mismodige.

Huset hadde kanskje kledd en jyllandsk gågate bedre, men vi trenger jo sånt her: På dagtid serveres det i første etasje svulmende danske smørbrød.

Fakta: Vintage Kitchen

Lakkegata 55, Oslo
Telefon: 45 91 56 25
www.vintagekitchen.no

Meny ★★★★
Mat ★★★★★
Service ★★★★★
Miljø ★★★★
Pris ★★★★★
Totalt: 23

Kontroll på kontinentet

Også en av stedets bakmenn er dansk. Mangeårig norgesmester i østersåpning, Heini Petersen, er en slags legende i norsk serveringsbransje, og gjerne tradisjonalistenes svar på hvem som egentlig er landets beste kokk.

Opp trappen i Vintage Kitchens andre etasje, kom kveldens første bevis på at det ikke bare var trestolene som var vintage her: En baguette (uttalt «bagu-ett» av servitøren) var toastet og påsmurt en ganske enkel, klassisk majonesaktig røre av taskekrabbe. Salt smilte over et glass champagne fra Charles Heidsieck.

– Vi kommer nok ikke til å få tindvedrøkt sjøstjerne på en is av fermentert søl her, for å si det sånn.

Soppglede

Vintage Kitchen tilbyr dagens fireretter, vi tok én av dem, samt små krumspring inn i det korte spisekartet, tenkte å dele litt. Kelneren hevdet vinpakken likevel ville funke. Beslutningen satt litt langt inne: Vinlisten er ypperlig, også med muligheter for modne ting, eksempelvis en bordeaux fra regionens gode 1990-årgang til under to ganger polpris.

Det får bli neste gang. Smooth, gravet villaks kom med reddiker, crispy rugbrød, dillmajones og en lambrusco som etterpå ble for spinkel mot en av sesongens vidunderligheter: kremet kantarell på smørstekt brioche og rå eggeplomme. Kelneren ante misnøyen, kom løpende med en ufiltrert, eksperimentell, californisk sauvignon blanc fra Scholium. Hvem sa «klassisk»? Oransjevin sitter øyensynlig som et nakkeskudd til kantareller, og dette var intet unntak. Fullt av trøkk og smaksdyp.

– Dette ødelegger smakskurven i menyen, men men, sa kelneren.

For deretter var det ned i intensitet igjen: Posjert egg med løpestikke og ertespirer var delikat, litt undersaltet, ble fulgt av en mineralsk silvaner.

15

Vinbar

Restauranten var langt fra full, stemningen litt bransjete. Noen nordlendinger fremsto som svært kunnskapsrike, detaljorienterte. Kunne de være råvareleverandører? En liten venninnegjeng navnga vinbønder og plenty besøk på topprestauranter, før det hele utartet til høylytt fnising. Vi mistet tellingen på antallet flasker de satte til livs, men mindre meritterte ville kollapset oppi hovedretten.

Spise ute? Her kan du søke i hele restaurantguiden

Peppers duebryst kom med trøfler og samosa fylt av andeconfit og foie gras. Puh. Overdådigheten var god, men gastrique-sausen ble nesten for rik og sirupssøt, retten manglet litt friskhet, syre, balanse.

Ytrefilet av kalv var overrislet bordelaisesausens rødvinspreg, steinsopp og potetgnocchi – tradisjonelt, bredpenslet og kyndig. Crozes Hermitage fra Chapoutier fungerte adekvat til, men gjenspeilet ikke ambisjonene i listen ellers.

Flagget ble straks hevet igjen: En endelig frisk dessert på multer, appelsinsorbet og hvit sjokolade ble paret med strålende riesling spätlese fra Van Volxem.

Mektig

Vintage Kitchen tilbyr klassisk, kontinental kokkekunst, men snakker øyensynlig mer om vinen som kommer ved siden av. Så er da også «vinbar» innlemmet i navnet. Fornøyelsen la seg like nord for 2600 kroner. Neste besøk legger vi litt mer penger i drikken, litt mindre i maten.

Så slipper vi kanskje trille ut i elven etterpå. ​

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.