Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Klasserom med asiakitsch: En kombinasjon av gamle skolestoler og bling fra Sør-øst-asia setter stemningen for et uformelt måltid på The Golden Chimp.

Klasserom med asiakitsch: En kombinasjon av gamle skolestoler og bling fra Sør-øst-asia setter stemningen for et uformelt måltid på The Golden Chimp.

Kongekrabbe på The Golden Chimp: – Jeg kunne spist et helt måltid med bare disse

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

The Golden Chimp leker med asiatiske tradisjoner. I restaurantens sommeråpen førsteetasje er resultatet ujevnt.

Konseptet er genialt. Hvorfor skal det rene asiatiske kjøkkenet ha monopol på dumplings, små friterte, dampede eller pannestekte pakker med velsmakende fyll? Golden Chimp er trofast mot det meste Asia har å by på i sin nytolkning av dumplings, men restauranten leker også med konseptet og kan like godt bruke rømme og smør som ingefær og chili i sine versjoner.

Fakta: The Golden Chimp

Heimdalsgata 37, Oslo
Telefon: 22 19 91 22
thegoldenchimp.no

Miljø ★★★★
Meny ★★★★
Mat ★★★★
Service ★★★
Pris ★★★★★
Totalt: 20

Spennende mat i ujevne omgivelser.

Oppe, nede

Restauranten i skjæringspunktet mellom Grønland og Tøyen er vanligvis delt i to avdelinger. Litt finere kjøkken og interiør med obligatorisk smaksmeny i kjelleren, og mer uformell à la carte på gateplan. Nå i sommer er klokelig kjelleren stengt – hvem vil sitte nede i en kjeller i juli? – men bookingsystemet lover at det er mulighet for å arrangere større menyer også her.

Det fikk vi ikke tilbud om, men overlappet mellom à la carte-menyen og kjellermenyen er stort nok til ikke å ta til tårene over slikt, og heller bestille nesten alle smårettene som står på listen.

Dårlig akustikk

Den romslige spisesalen er innredet med én del retroklasseromsmøbler og én del asiakitsch i en utstudert blanding. Det kler det røffe konseptet, selv om det ikke faller i smak hos mer tradisjonsbundne gjester. For noen faller også det naturvinbaserte vinkartet tungt for brystet.

– Det er ikke så mange som sender ut denne, sa servitøren om den friske, italienske musserende vinen på Glera-druen fra Casa Belfi han anbefalte. Det var en frisk vin uten altfor mye funkiness som sto godt til både maten og sommervarmen.

Det som derimot var til å ta til tårene over, var akustikken i spisesalen.

– Tenk hvordan det blir når det er fullt, grøsset Pepper. Med bare åtte personer i rommet var det nesten ikke ørens lyd å få, og det var for tidlig på kvelden til å skylde på alkoholen.

Magiske smaker

Det hadde tatt litt tid før vi fikk maten, og da den kom, kom alt på én gang. Det var uheldig. Syv forskjellige retter klarer ikke holde temperatur og konsistens lenge nok til at alt får vist seg fra sin beste side.

Sånn sett burde vi ikke innledet måltidet med dumplingene vi fikk anbefalt å begynne med, nedkjølte, men knasende sprø deigtasker himmelsk fylt med kald løyrom og wasabitilsmakt rømme.

Kongekrabbedumplings lå beskyttet i bambuskurv og holdt godt på varmen.

– Det må være smør her, kjenn på smaken! Jeg kunne spist et helt måltid bare med denne, sa jeg i jubel over glatt pastadeig og mykt kongekrabbefyll med en umiskjennelig smak av både chili og smør.

15

Pannestekte gyozas fylt med en kombinasjon av svin og reke toppet med kompleks XO-saus var også vellykket. Men karage, fritert kylling, var blitt kald før vi rakk over den, og vi fikk aldri kjent hvordan den smakte som fettdryppende, sprø og nyfritert. Isteden var den seig og kjølig. Sausen, som inneholdt alt som er godt i de sørøstasiatiske kjøkken – sitrongress, peanøtter og ingefær – ga et hint om hva retten kunne ha vært rett fra frityrgryten. Fermentert brokkoli ble i salteste laget for oss, men den irrgrønne ramsløkmajonesen som lå under, kunne vi slikket i oss.

– Og alt ser så lekkert ut, sa Pepper og løftet forsiktig opp en sirkelformet xiao long bao, en såkalt suppedumpling, fylt med en rik kjøttkraft som sprutet utover hele bordet da Pepper i sin entusiasme forsøkte å ta den i to jafser.

Ujevn service

For ja, det er forseggjort og avansert, og de beste dumplingene på Golden Chimp smaker helt magisk. Men servering, service og omgivelser er helt på det jevne. Det var lite oppmerksomhet å få fra serveringspersonalet bortsett fra i begynnelsen. Selv om førsteetasjen er mer uformell enn annenetasjen og en bordreservasjon bare gjelder i to timer, hadde måltidet hevet seg ved å få maten oppdelt i to serveringer. Prisen var det imidlertid lite å si på med rundt 1800 kroner for et ganske godt måltid, to snitt øl og en flaske musserende. Vi vender nok tilbake når suget etter løyrom- og kongekrabbedumplings melder seg igjen.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.