Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Bravo. Nemesis er ett av syv nye serveringssteder i Youngskvartalet, men det mest ambisiøse.

Bravo. Nemesis er ett av syv nye serveringssteder i Youngskvartalet, men det mest ambisiøse.

Youngstorgets nye spydspiss

Tekst

Vil du få varsel hver gang Salt & Pepper publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt

Det går en nemesis gjennom Youngstorget, og da snakker vi ikke om fordums synder med AUF-piker. Området er i ferd med å bli Oslos heteste mat og drikke-arena.

– Frem med hånden!

Fakta: Nemesis

Youngs gate 11–13, Oslo

Telefon: 23 65 33 10

nemesisoslo.no

Meny ★★★★★

Mat ★★★★★

Miljø ★★★★

Service ★★★★★

Pris ★★★★★

Totalt 24

Kaviar og ambisjoner

Kelneren formet en liten teskje russisk kaviar og la den i trekanten der tommelen møter pekefingeren. Vodka i et hodeskalleformet shotglass. Det går en nemesis gjennom enhvers liv, men at vi skulle møtes her, på Youngstorget, på tampen av 2017, med kaviar på fingrene, var vel ikke helt som ventet.

– Det er heldigvis ikke noe nestlederverv som står på spill her, sa Pepper.

Som et spøkelseskvartal har nordsiden av Youngstorget i Oslo stått forfallent og okkupert gjennom flere tiår. Vi har vage minner om biljardklubben som var eneste tegn til liv i denne bygården, og nattlig romstering i korridorene som endte i nær-nøden-opplevelser på albansk svartklubb.

Nå har Youngskvartalet restauranthus reist bygårdene fra asken, og Nemesis er bare ett, men det mest ambisiøse, av de syv nye serveringsstedene her.

– Dette ser jo lovende ut, sa Pepper og skuet på de to – intet mindre – menyene som kom på bordet.

Dessverre finnes ikke menyene på den minimalistiske og elendige websiden Nemesis holder seg med, men her, på papiret, var det småretter og desserter fra hundrelappen og oppover på den ene og hovedretter fra 240 til 335 kroner på den andre.

Høydepunkter på rad

En raus kamskjelltartar med estragonemulsjon og en distinkt undertone av lime kickstartet måltidet med en rik og fyldig smak, som en ceviche på norske smakssteroider, helt perfekt.

– Å, nam, stønnet Pepper.

En riesling fra Schäfer-Fröhlich matchet strålende.

Kalvetunge med friske erter, ertespirer og syltet løk i en lett tomatisert oksehalebuljong var en ny fulltreffer av en forrett. Og en mousse av foie gras savnet fylde i smaken, men var pent jazzet opp av små biter fenalår og sherrykaramellisert løk. Enda en vinnerkombinasjon.

Nemesis er selvsagt nytt og fresht, lokalet er romslig og vakkert møblert, men føles uferdig og litt halvveis i interiøret. Det er aldri perfekt å innta et måltid med hard spotlight i ansiktet, og noe dekor ville myket opp følelsen.

Til gjengjeld var hovedrettene varme og luksuriøse. Kongekrabbe var glimrende stekt, med brent blomkål, blomkålpuré og en urteolje. Ved siden av: rause gyoza, stekte dumplings, med mer kongekrabbekjøtt og et kraftig sting av grønn chili og sitrus.

Pepper fikk en nydelig rosastekt and, igjen en raus porsjon, med byggryn- og trøffelrisotto og sellerirot som tilbehør. I glasset en sørafrikansk cinsault, Flotsam & Jetsam.

– Dette sitter som det skal. Plettfritt, sa Pepper.

Smittsomt entusiastisk. Maten og presentasjonen på Nemesis er helt der oppe med de flinkeste.

Smittsomt entusiastisk. Maten og presentasjonen på Nemesis er helt der oppe med de flinkeste.

Ungdomsrekken

Entusiasmen fra våre svært tilstedeværende servitører var smittsom, og det slo oss at gjennomsnittsalderen på de ansatte knapt kan være mer enn 25 år. På kjøkkenet regjerer to av medlemmene på kokkelandslaget, og den yngste av dem, på 22, er ansvarlig for dessertene, en jobb han gjør strålende.

– Det er lenge siden jeg fikk så fresh dessert på en hverdagslig restaurant, sa Pepper.

Mørk sjokolade var vakkert glasert med kirsebær, og hasselnøtter utfylte smaksbildet til nær perfeksjon. En mandelbunn med syltede plommer og ferskosten Nýr hadde høstens godsmaker med seg, og vi klarte ikke unngå fristelsen etter enda en dessert – høstepler med karamellisert, kondensert melk, såkalt dulce de leche, var elegant satt sammen med smaker og teksturer som fordret tung askese for ikke å bestille enda en porsjon.

Ikke gå glipp av noe!

Få Smaks beste saker, restaurant- og vinanmeldelser og oppskrifter i nyhetsbrev hver uke.

Meld deg på her

Til teamet som driver Nemesis, er det bare å si: Bravo! Mat og presentasjon er helt der oppe med de flinkeste. Strålende komponerte retter og godt skrudde smaker gjorde oss myke om hjertet, og den smittsomt entusiastiske servicen skaper en fin stemning.

Denne herligheten for – to ganger tre retter og en flaske vin, to aperitiffer og et glass rødvin – havnet på rett over 2500 kroner. Så kan man bare legge til kaviar og vodka til 220 kroner per skudd, så lenge du orker – eller har råd.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.