Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Kokte du for mye poteter? Lag pai

Tekst

Vil du få varsel hver gang Randi Fuglehaug publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto
Slik tar du vare på restene. Lag pai av potet restene.

Slik tar du vare på restene. Lag pai av potet restene.

- Denne er så god! Og så enkel, sier restematblogger Louise Brunborg-Næss.

Fakta: Louise Brunborg-Næss

Født 1978 i Oslo

Bosatt i Son i Akershus

Står bak bloggen restemat.no

I denne serien lager hun enkle hverdagsretter av vanlige rester.

- Jeg lærte å lage mat av min gamle mormor. Hun var husstellærer, bodde på gård og var vant til å ha «13 i kosten» hver dag. Ingenting gikk til spille hos henne, hun skrapte bollen og kostet smulene opp fra benken, forteller Louise Brunborg-Næss på kjøkkenet sitt hjemme i Son.

- Jeg husker hun pleide å si at hvis man tar vare på alle restene man har i løpet av et år kan man ha stort gjestebud.

Nå er det ikke gjestebud som er Brunborg-Næss' motivasjon for å drive bloggen restemat.no, men å spise opp maten sin er noe hun «har i ryggraden». Da hun først begynte å blogge om oppskrifter av vasne grønnsaker og gammelt brød i 2009, syntes mange det var ekkelt og sært. Nå er både «dumpster diving» og «dumpster dining» kjente begreper, politiske partier vil ha forbud mot å kaste mat, og «alle» snakker om å begrense matsvinn.

- Det virker som om mange i dag er opptatt av å planlegge ukes- og månedsmenyer og ha orden i kjøleskapet. Min tilnærming er motsatt, sier bloggeren.

Poteter er ofte rester

- Jeg handler etter innfallsmetoden, fordi jeg er opptatt av å kjøpe råvarer i sesong, prøve ut nye produkter og slå til på tilbud på mat som er i ferd med å gå ut på dato. Og så er jeg kreativ med det jeg får i hus.

En av tingene det oftest blir rester av i en familie med tre barn på under ti år, er poteter. Og potetrester kan med enkle grep gjenoppstå som noe litt mer spennende enn stekte poteter med speilegg til søndagsfrokosten.

- Jeg synes det er veldig vanskelig å beregne hvor mange poteter man skal koke til middag, så derfor lager jeg ofte denne terten av restene, sier Brunborg-Næss og tar en velduftende form med poteter, rødløk og blåmuggost ut fra ovnen.

- Denne er så god! Og så enkel! Og den kan brukes som både hovedrett og som tilbehør til kjøtt.

Pai og terter generelt er genialt for rester, mener hun. Stekt kjøtt, fisk, grønnsaker – alt kan brukes. Og har du potetstappe til overs, har den enda flere bruksområder.

- Jeg bruker rester av potetstappe til å lage Sherperds Pie, til å jevne supper og sauser eller til å steke potetlapper med litt egg og revet ost, sier Brunborg-Næss.

- Det er syndig godt.

Selv om hun vanligvis lager paideigen selv, er det ikke noe nederlag å bruke ferdigdeig på travle hverdager, noe som gjør retten ekstremt rask å tilberede. Hun mener muligheten til å ta snarveier vil få folk til å lage mer mat, og at man kan velge å lage de tingene som betyr noe om de er laget fra bunnen av.

- Hjemmelaget tomatsuppe og tomatsuppe fra pose er jo to helt forskjellige ting, mens jeg vil hevde at det ikke er langt mindre forskjell på ferdigkjøpt og egenbakt paideig, sier restematbloggeren.

- Poenget er å tilpasse ambisjonene til hvordan hverdagen din ser ut.(Vilkår)

-
+

Terte

  • 1 stkpaiskall (se egen oppskrift) eller én pakke frossen butterdeig, evt ferdig paideg
  • 3 stkkokte poteter uten skall i tynne skiver
  • 2 stkstore rødløk
  • 50 gsmør
  • 2 ssbrunt sukker (kan erstattes med hvitt)
  • 3 ssrødvinseddik
  • 250 gblåmuggost (bland gjerne ulike sorter hvis du har diverse rester du vil bruke opp)
  • Litt tørket eller frisk timian

Paigdeig

  • 125 gsmør
  • 200 ghvetemel
  • 2 sskaldt vann

Forstek paiskallet, enten du bruker butterdeig eller vanlig paideig, i cirka ti minutter. Først karamelliserer du løken: skrell og skjær rødløken i tynne skiver og stek den i smør på middels sterk varme i 10-15 minutter. Rør ofte. Når løken er skikkelig myk og mørkere på farge strør du over sukkeret mens du stadig rører. Hell så over eddiken og la det koke inn (mens du fortsatt rører). Tilsett timian og svart pepper etter smak. Pensle det forstekte paiskallet med litt smør og legg et lag kokt potet i bunnen. Spre løkmarmeladen utover potetene. Til slutt smuldrer du blåmuggosten over det hele. Kvern pepper over og ha gjerne på litt mer timian. Stek terten på 220 grader i ca 20 minutter, til osten er smeltet og paideigen er sprø i kantene.

Smuldre smør og mel godt sammen, eller kjør det i kjøkkenmaskin. Ha i kaldt vann og elt til en jevn glatt deig. La paideigen hvile i kjøleskap i cirka 20 minutter før forsteking.