Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Lei av multekrem og fruktsalat?

Tekst
Foto
Engelsk trifle blir perfekt som juledessert med plommer, pisket rømme og amarettikjeks når James Maxwell-Stewart lager den.

Engelsk trifle blir perfekt som juledessert med plommer, pisket rømme og amarettikjeks når James Maxwell-Stewart lager den.

Lag trifle som juledessert isteden.

– Til jul har vi gjerne flere desserter, sier James Maxwell-Stewart, eier og kjøkkensjef ved Cru restaurant på Majorstuen i Oslo. Kokken, som til daglig serverer moderne britisk mat til gjestene, snakker om jul hjemme i hjembyen Worcester.

Klassisk Christmas pudding er selvsagt, men ikke alle er like glade i den alkoholtunge puddingen. Derfor er det helt nødvendig med et utvalg andre søtsaker som mandel- og syltetøyterten Bakewell Tart, den sjokoladetrukkede rullekaken "Christmas Log, " og naturligvis britenes saftige svar på bløtkaken: Trifle.

Fire julekaker utenom det vanlige Bak med Smak: Fire julekaker utenom det vanlige

Bløtkake på glass

Enkelt forklart er trifle bløtkake lagt på glass, med sukkerbrød eller fingerkjeks bløtlagt lagvis med frukt og krem.

- Jeg er ikke så veldig glad i ekte trifle, den er gjerne litt kald og med boksfrukt, sier Maxwell-Stewart.

Isteden har han komponert sin egen pan-europeiske tolkning av den erkebritiske desserten, der fruktlaget består av plommekompott, brødlaget av de italienske mandelmakronene amaretti, kremen er byttet ut med pisket, norsk rømme og hele herligheten er toppet med en varm sabayone-saus.

– Pass på å få rømme med i hver munnfull, ellers blir det for søtt, sier han og slår samtidig et slag for å servere desserten med en cocktail på sloe gin, gin infusert med små, plommelignende frukter. Med så mye mat i magen kan det være en god idé.

-
+

Trifle

  • 500 gPlommer
  • 200 gSukker
  • 1 stkPakke amarettikjeks
  • 1 stkBeger seterrømme
  • Brandy
  • 2 ssKirsebær, enten tørkede eller coctailbær, til pynt
  • 2 ssRevet, mørk sjokolade til pynt
  • 2 ssHakkede mandler, til pynt

Sabayonesaus

  • 6 stkEggeplommer
  • 2 dlDessertvin
  • 100 gSukker

Skjær steinen ut av plommene og kok dem med sukker i 40 minutter på lav varme. Avkjøl.

Pisk rømmen stiv.

Legg amarettokjeks i brandy så de trekker til seg væsken.

Legg plommekompott, rømme og kjeks lagvis i store glass eller en vakker bolle.

Først et lag med plommer, så kjeks, deretter rømme. Så et nytt lag av hver av de tre.

 Topp med et lag varm sabayone til slutt og pynt med sjokolade, hakket mandel og kirsebær.

 

 

 

 

 

 

 

Ha alle ingrediensene i en bolle over en kjele med kokende vann.

Visp blandingen til den når 75 grader.

Fjern bollen fra varmen og pisk til blandingen er kald og tjukk.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.