Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne

Smaks julegaveguide

Tekst

Vil du få varsel hver gang Line Blikstad publiserer noe?

Du bestemmer selv hvor ofte, og kan skru av varselet når som helst.

Avbryt
Foto

Her er Smaks julegavetips til den som allerede har det meste på kjøkkenet.

I midten: kakeutstikker. Fra venstre med klokken: servietter, krydder, krus, glasskrukke, målesett, kjevle og dørslag.

I midten: kakeutstikker. Fra venstre med klokken: servietter, krydder, krus, glasskrukke, målesett, kjevle og dørslag.

Kakeutstikker

Kjevle, trykke ut pepperkaker – og dekorere etter beste evne. Baking er en fin aktivitet for store og små. Når kakene er spist opp, kan formene brukes til plastilin.
23 kr
sostrenegrene.com/no

Servietter

Servietter hører hjemme på ethvert festbord, er en perfekt liten vertinnegave – og nettet vrimler av tips og ideer til hvordan du kan brette dem.
20 kr
hm.com/no

Krydder

Glem gløggen og lag din egen på eplemost, krydret med ingefær, kanel og kardemomme. Serveres varm, eller iskald, toppet med prosecco.
49 kr per dl, 10 kr per kanelstang
granit.com

Krus

Reven rasker over isen … Et helt eget krus med Mikkel-ansikt på er stas for små dyrevenner. Perfekt til kakaoen etter skøyteturen.
99 kr
hm.com/no

Glasskrukke

Glasskrukker gjør det lettere å finne frem i skapene, disse har bambuslokk og er så fine at de kan gis vekk, med hjemmelaget juleknask.
69 kr
ikea.no

Fakta: Julegaveguide 2018

Tips til de beste julegavene til kjøkkenet 2018

Målesett

Hverdagsheltene på kjøkkenet bør være laget av stål, glass eller tre. Denne måler spiseskjeer og teskjeer og inneholder ingen kjemiske stoffer.
29 kr
sostrenegrene.com/no

Kjevle

Deig til meg og deg; med egne redskaper, tilpasset små hender, blir jobben på kjøkkenet både enklere og morsommere.
30 kr
sostrenegrene.com/no

Dørslag

Japanske Sori Yanagi (1915–2011) står bak en rekke tidløse og moderne klassikere. Dørslaget i stål produseres i Niigata, Japan, som er kjent for å lage metallgjenstander av høy kvalitet.
320 kr
kollektedby.no

Uglekrus og eplemost.

Uglekrus og eplemost.

Krus

Hvor mange engangskopper kaster du i løpet av en arbeidsdag? Julegaven til deg selv blir koppen du tar med til kaffeautomaten. Uglen ser deg.
99 kr
hm.com/no

Eplemost

På Soli Brug & Eplegård vokser økologiske Aroma, Discovery og James Grieve. Den ferskpressede eplemosten ble kåret til Norges beste blandingsmost i 2017. Ta den med i juleselskapet.
89 kr
eplegård.no / Gutta på Haugen

Øverst: kniv, grill og kull. Midten: termokopp, kopp og termometer. Nederst: Brett

Øverst: kniv, grill og kull. Midten: termokopp, kopp og termometer. Nederst: Brett

Kniv

Japanske Takeda Hamono har laget håndsmidde kniver siden 1920. Nå smir tredje generasjons mestersmed knivblader av høykarbonstålet Aogami Super Steel, med håndtak av rosentre. Hver eksemplar er unikt.
3750 kr
takedahamono.com / Skarpe kniver

Grill

Den håndlagde grillen fra Konro er laget av diatomit – et naturmateriale som består av plankton. Perfekt til tynne skiver kjøtt, skalldyr, grønnsaker og yakitori.
1650 kr
skarpekniver.com

Kull

Hvit binchotan – trekull – inneholder ikke kjemikalier og brukes gjerne til yakitori da den gir fra seg lite røyk, holder varmen lenge og kan nå en temperatur på 1000 grader.
235 kr per kilo
Skarpe kniver

Termokopp

Japanske Kinto ble grunnlagt i 1972 og lager enkle og fine kjøkkenrelaterte produkter. Termokoppen har doble vegger av rustfritt stål, rommer 350 ml og holder på temperaturen i seks timer.
349 kr
kinto.co.jp / Ting

Kopp

Ta med-koppen Weducer fra Kaffeeform er laget av blant annet 40 prosent kaffegrut, plantefibre og trevirke. Dessuten har den skrulokk og kan vaskes i oppvaskmaskin.
Kr 179
kaffeeform.com / Gruten

Termometer

Thermapen 4 SuperFast avleser temperaturen på to–tre sekunder, og skal være et av verdens beste termometer når det gjelder hastighet og nøyaktighet. Et must for hobbykokken.
1050 kr
thermapen.co.uk / Skarpe kniver

Brett

La middagen lage seg selv, og få tid overs til annet. Aluminiumsbrettet funker både til tilberedning i ovn og servering. Det største rommer til og med nyttårskalkunen.
239 kr
hayshop.no

Alt på et fat: tallerken, kopp, te (i koppen) og konfekt.

Alt på et fat: tallerken, kopp, te (i koppen) og konfekt.

Tallerken

Den norske keramikeren Anette Krogstad har laget servise til Noma – som er blitt kåret til verdens beste restaurant. Nå har hun samarbeidet med norske Kollekted by om en ny kolleksjon.
720 kr
anettekrogstad.no / Kollekted by

Kopp

Borosilikat-glass veier lite og tåler både en trøkk og store temperaturforskjeller. Perfekt for den som vil ha med te- eller kaffekoppen ut i snøen. Finnes i flere farger.
139 kr
hayshop.no

Te

Mindfulness i en kopp: Å se på når bladene i tekulen langsomt vikler seg ut i varmt vann. Globe Amaranth bør trekkes i fem minutter på 80 grader.
20 kr per stykk
A.C. Perchs Thehandel

Konfekt

I 2009 flyttet ekteparet Aune til odelsgården i Selbu. Siden 2017 produserer de sjokolade på heltid under navnet Jentene på Tunet. Bærbluss inneholder syrlige og søte biter.
Kr 139
jentenepaatunet.no

Øverst: tekanne, fjøl, svart hvitløk, vaktelegg, oster, tallerken, kniv, tonic, juice og øl. Under: kokebok, mandolin og glass. Bak: pizzaspade.

Øverst: tekanne, fjøl, svart hvitløk, vaktelegg, oster, tallerken, kniv, tonic, juice og øl. Under: kokebok, mandolin og glass. Bak: pizzaspade.

Tekanne

Keisuke Iwata ble født i Japan i 1954, og har hatt sitt eget verksted siden 1983. Den lille tekannen for én finnes i flere farger og hvert eksemplar er unikt.
2230 kr
kollektedby.no

Fjøl

Designeren Shane Schneck står bak skjærefjølen i bøk som samler opp smulene. Vil garantert skape mindre irritasjon rundt kjøkkenbenken.
489 kr
hayshop.no

Svart hvitløk

Den svarte hvitløken er bakt over middels varme i lang tid, og har utviklet en intens smak. Anbefales til fisk og skalldyr eller lyst kjøtt, gjerne asiatiske retter.
Noen tiere
Velassorterte grønnsaks- og delikatessebutikker

Vaktelegg

Rist brød, legg på litt hakket salmalaks og ha på en liten klatt majones blandet med miso. Topp med et halvt vaktelegg, litt løyrom og noen grønne blader. Perfekt til velkomstdrinken.
69 kr per dusin
mathallenoslo.no/butikk/stangeriet

Ost

Lise Brunborg driver ysteri midt i Stavanger. Fønix er en upasteurisert og økologisk blåmuggost med mye smak, som får modne i seks måneder.
60 kr per hekto
fb.com/stavangerysteri

Ost

Pecorino Moliterno blir lagret som en vanlig pecorino, før trøffelkremen tilsettes halvveis i prosessen. Resultatet er blitt en intens ost med mye smak.
80 kr per hekto
Flâneur Food

Tallerken

Keramikeren Ulla Procopé-Nyman er mest kjent for serviset Ruska (1961–1999). Kaffekoppen er porselensprodusenten Arabias mest solgte gjennom tidene, mens tallerkenen er fin til frokost og ost.
60 kr
finn.no

Kniv

Spanske Pallarès har produsert håndlagede kniver siden 1917. Med håndtak i buksbom og knivblad i karbonstål er den fin til småjobber på kjøkkenet. Finnes i størrelser fra åtte til 15 centimeter.
1350 kr for et sett med tre
artilleriet.se

Tonic

Brygghuset Ask lager alkoholfrie drikkevarer som kombucha og ingefærøl. Deres Indian Tonic er laget på økologisk frukt og norsk kildevann, og er et naturlig innslag på drinkvognen.
59 kr
askbrygghus.no / Maschmanns Matmarked

Juice

Franske Alain Milliat lager juice på vindruer som chardonnay. Juicen er så fin at den kan drikkes til bedre middager. Serveres iskald.
129 kr per liter
alain-milliat.com / Gutta på Haugen

Øl

Et fruktig og krydret juleøl med en fint balansert sødme og friskhet på smak fra Brasserie au Baron i Frankrike er den perfekte gave til ølelskeren.
124,90 kr
brasserieaubaron.com / Vinmonopolet

Kokebok

I 2016 stengte kokken Mathias Dahlgren Matsalen i Stockholm, med to stjerner i Guide Michelin, og åpnet vegetariske Rutabaga. Kokeboken byr på grønn mat i verdensklasse.
206 kr
mdghs.se / Bonnier Fakta

Mandolin

En av de beste hjelperne på kjøkkenet. Med Vg-10 stål, som brukes i japanske høykvalitetskniver, og kan slipes opp, er varianten fra Benriner kokkefavoritt.
850 kr
benriner.co.jp / Skarpe kniver

Glass

Bruktbutikkene er et mekka for glass til alle anledninger – her er det mulig å mange av samme slag til en billig penge. Eller samle sammen de fineste du finner – og dekk bordet med litt av hvert.
40 kr per stykk
fretex.no

Pizzaspade

Å lage perfekt pizza, med seig bunn og boblete kant, er lett. Megavarm ovn, tipo 00-mel og enkle, gode råvarer er en selvfølge. Pizzaspaden gjør jobben lettere.
335 kr
culina.no

Øverst: hot sauce, glass og maismel. Nederst: chili og tortillapresse.

Øverst: hot sauce, glass og maismel. Nederst: chili og tortillapresse.

Hot sauce

Midsummer Hot Sauce dyrker sin egen, usprøytede habanero på Jæren. Flagship blir lagret på fat i minst ni måneder. Resultatet er en god, sterk og smakfull chili – én dråpe er nok.
199 kr
midsummerhotsauce.com

Glass

Julebordet kan gjerne dekkes med forskjellige glass og tallerkener, den røde tråden er lett å skape med servietter og borddekorasjoner.
fretex.no

Maismel

Maseca maismel, varmt vann og salt er alt du trenger for å lage tortillas. Når du først har prøvd, kommer du ikke til å ville kjøpe ferdige fra butikken igjen.
99 kr
Gutta på Haugen

Chili

Gi vekk din egen salsa. Guajillo er medium sterk og kan brukes til alt, den røkte chipotlen er smoky, mens chili arbol brukes til alt som trenger et ekstra kick.
79 kr per hekto
Gutta på Haugen

Tortillapresse

Legg en brødpose i presseren, slik at deigen ikke setter seg fast, plasser en deigball midt i – og press passe hardt. Så er det bare å steke i vei. Når lefsen blåser seg opp, er den ferdig!
599 kr
Gutta på Haugen

Alt på en fjøl: fat, fiken, appelsinsjokolade, rødvin, madeira, panettone og fjøl (under).

Alt på en fjøl: fat, fiken, appelsinsjokolade, rødvin, madeira, panettone og fjøl (under).

Fiken

Tørkede fiken er deilige som de er – eller del og kok dem med litt sukker og balsamico mens du rister noen valnøtter i en stekepanne, skjærer opp litt blåmuggost og serverer med et glass vin.
Velassorterte dagligvarebutikker

Fat

Wasabi-fatet er laget i Japan og har en hamret overflate, som du fint kan servere hva som helst på – eller bare la stå fremme og skinne.
230 kr
kollektedby.no

Appelsinsjokolade

Les Orangettes er kandiserte appelsinskall dekket av Valrhona-sjokolade, som er lett å lage selv. Den som ikke har tid, kjøper dem ferdige.
95 kr
Åpent Bakeri

Rødvin

Den fortsatt delvis norskeide vingården Nervi i Nord-Piemonte laget en strålende rødvin fra vinmarken Molsino i 2013. Dette er en vin som vil øke i pris i tiden som kommer, og er perfekt til vinelskeren.
400 kr
Vinmonopolet

Madeira

Å pakke opp en 21 år gammel vin på julaften, er noe man sent glemmer. En søt madeira fra Henriques & Henriques kan man nye ett og ett glass av gjennom hele julen og til langt ut på nyåret, uten at vinen blir dårligere.
950 kr
henriquesehenriques.pt / Vinmonopolet

Panettone

Gutta på Haugen har laget en panettone sammen med Giuseppe Giusti, som har laget balsamico i Modena siden 1700-tallet. Rosinene er trukket i deres Giusti 3 Gold Medals – som gjør den både saftig og rik.
369 kr
gutta.no

Fjøl

En god og vakker skjærefjøl kan gå i arv fra generasjon til generasjon. Fjølene fra brukthandelen Fil de Fer er kjøpt på markeder Frankrike og blir finere jo mer de brukes.
600 kr
fildefercph.com

Fra venstre og med klokken: rivjern, steketermometer (i midten), skreller, matboks, (enda et) rivjern, dessertskål og tesil.

Fra venstre og med klokken: rivjern, steketermometer (i midten), skreller, matboks, (enda et) rivjern, dessertskål og tesil.

Rivjern

Hva skal vi gjøre med all den harde osten som blir liggende fordi det finnes for mye av den? tenkte kanskje franske François Boullier på 1540-tallet. Og fant opp rivjernet. Dette har håndtak i FSC-sertifisert tre.
99 kr
granit.com

Steketermometer

Det klassiske steketermometeret måler temperaturer fra 50 til 90 grader og er både lett å bruke og rengjøre. Husk at den skal plasseres i den tykkeste delen av kjøttet.
42 kr
culina.no

Skreller

Victorinox har laget kniver siden 1891, og er kjent for sin Swiss Army-kniv. Skrelleren er perfekt til alt fra asparges til gulrøtter, og bør inngå i startpakken til den som skal flytte hjemmefra.
37 kr
victorinox.com / Culina

Matboks

Da tv-programmet «Typisk norsk» kåret typiske norske ord, kom matpakke på 3. plass. La 2019 bli året hvor familien kutter ut plasten og lar maten ligge i en god, gammel boks.
389 kr
hayshop.no

Rivjern

Microplane har spesialisert seg på verktøy til kjøkkenet. Denne høvler hard parmesan som ingenting – og gir hverdagspastaen et løft. Funker også fint til sjokolade.
339 kr
culina.no

Dessertskål

En kule italiensk is etter middagen er nok til å sette litt gullkant på hverdagen. Ståleti-skålen gjør at desserten holder seg kald lenger. Plasserer den gjerne i fryseren før servering,
169 kr
hayshop.no

Tesil

Å lage seg en kopp te er et hverdagsritual som gjerne kan ta litt tid. Den japanske tesilen i stål er enkel å bruke og så fin at den alltid kan stå fremme.
130 kr
kollektedby.no(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.